Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3500/317/29-10-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό

Οικονομικών κ. Ι.  Στουρνάρα

Δυσεξήγητες και εν πολλοίς αντικρουόμενες με πράξεις είναι πολλές από τις δημόσιες τοποθετήσεις, πρόσφατες και παλαιότερες ,  του κ. Υπουργού Οικονομικών.

Βεβαίως είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να μεταβάλει την άποψή του κατά καιρούς. Αναρωτιέμαι όμως μαζί με τους συνέλληνες, εάν αυτή την «ευχέρεια», μπορεί να την έχει και ο υπερ-Υπουργός της Κυβέρνησης, που είναι αρμόδιος των κρίσιμων ουσιαστικών τομέων, όπως είναι τα Οικονομικά. Ο χωρίς λαϊκή εντολή πολιτικός,  αλλά και τα Εργασιακά, που θα καθορίσει το μέλλον τουλάχιστον δύο γενεών Ελλήνων.

Αξίζει να θυμίσω δημοσιεύματα βάσει των οποίων  : «Υψηλά ιστάμενες πηγές παραδέχονται, ότι το θέμα των εργασιακών υποτιμήθηκε και ότι κακώς δεν υπήρξε πιο νωρίς η παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, στην διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Τρόικας, η οποία λίγο έλειψε να «τινάξει στον αέρα» την συμφωνία. (πηγή: http://www.difernews.gr 21/10/12)

Έχει αναγραφεί (πηγή ιστοσελίδα deutsche welle στην Ελληνική γλώσσα 9/5/12 επισκόπηση τύπου – γενικός τίτλος «καταστροφική Ελλάδα»): «…στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, φιλοξενείται άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του καθηγητή στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Στουρνάρα με τον τίτλο "Η ευθύνη στις Βρυξέλλες".

Οι δύο αρθρογράφοι, κάνουν λεπτομερή παρουσίαση των ελληνικών οικονομικών δεικτών, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και των προσπαθειών, που κατέβαλε η Ελλάδα για να ενταχθεί στο ευρώ.

Καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η χώρα μπήκε με παραποιημένα στοιχεία, που υποδηλώνει άγνοια, αν όχι υποκρισία, όπως αναφέρουν και αποδίδουν στην κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους» σημειώνουν πολύ χαρακτηριστικά:

«Η βαθιά αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας, οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών κρατών και τα συνεπαγόμενα μεγάλα ελλείμματα, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όχι τόσο στη διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων της».

Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη είναι η συγκλονιστική διαπίστωση του «εκσυγχρονιστικού διδύμου» ΣΗΜΙΤΗ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, που με μία φωνή αδιαιρέτως και ασυγχύτως διαλαλούν, στα πέρατα της οικουμένης:

«Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο, σύμφωνα με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες, δεν μπορεί να επιτύχει, χωρίς πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση, και σε τελική ανάλυση χωρίς μία αποτελεσματική πρόοδο προς την οικονομική ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση» αυτά και άλλα υποστηρίζουν οι κ. κ. Σημίτης και Στουρνάρας..».  

 

Ο νέος «τσάρος» της τρικομματικής κυβέρνησης,  εμφανίζεται να ακολουθεί πολιτική  αντίθετη από αυτή που ο ίδιος έχει δηλώσει ως επιβεβλημένη για έξοδο από την κρίση.

Ως εκ τούτου πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι  υπάρχει μείζον θέμα. Πώς ακολουθεί μία οικονομική και πολιτική «συνταγή» που δεν πιστεύει. Εκτός εάν είτε ενεργεί ως υπάλληλος άγνωστου σε μας εργοδότη, είτε δεν γνωρίζει ακριβώς τι  κάνει, κατά την λογική «ας κάνουμε αυτό και βλέπουμε».  Αν ισχύει όμως ένα από τα δύο, δεν έχει λόγο ύπαρξης στην Κυβέρνηση.

Μάλιστα η συμμετοχή  του θα χαρακτηριζόταν ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την χώρα!!  

Κατόπιν λοιπόν των ανωτέρω  παρακαλώ τον κ. Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει με σαφήνεια και με ακρίβεια  στις παρακάτω ερωτήσεις προκειμένου λοιπόν να αποσαφηνιστεί η στάση του κ. Υπουργού, ο οποίος εμφανίζεται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ως ο ΥΠΕΡΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ των τριών άλλων «ανθυποπρωθυπουργών»,  ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν, τι ακριβώς πιστεύει αυτός που διαχειρίζεται τις τύχες τους, ποια η στρατηγική του και η στόχευσή του.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. 1.       Είναι προφανές κε Υπουργέ, ότι παίρνετε αποστάσεις στο άρθρο που συνυπογράφετε, από την πολιτική που σεις εφαρμόζεται σήμερα και δεν υιοθετείτε την άποψη, ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες, τουλάχιστον όχι «…χωρίς πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση, και σε τελική ανάλυση χωρίς μία αποτελεσματική πρόοδο προς την οικονομική ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση». Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη κε Υπουργέ;

Αν ναι, ποια ακριβώς είναι τα «…πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση..»  που έχετε λάβει ως Υπουργός  Οικονομικών μέχρι σήμερα και ποια ακόμα θα λάβετε; Η περαιτέρω μείωση  μισθών και συντάξεων, οι περικοπές στην Υγεία και στην Παιδεία και πλήθος άλλων που φέρνετε προς ψήφιση είναι προφανώς  αυτά που εννοούσατε;

  1. 2.      Εφόσον «Η βαθιά αιτία της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας, οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών κρατών και τα συνεπαγόμενα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών….», όπως σημειώνετε, τι μέτρα λάβατε, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι σήμερα;
  2. 3.      Έχετε δηλώσει επίσης δημοσίως  ότι «..Η Ελλάδα είναι πίσω στην ανταγωνιστικότητα γιατί είναι πίσω στο τρίγωνο της γνώσης.

Τα υπόλοιπα, περί μοναδιαίου κόστους εργασίας κλπ. πολύ μικρή επίπτωση έχουν...» (Οικονομικό και επιχειρηματικό περιοδικό «ΕΠΙΛΟΓΗ», συνέντευξη στο τεύχος Οκτωβρίου 2009, σελ.46-51) και  σε άλλο σημείο δηλώσατε

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνον οικονομικό.

Είναι και πολιτικό και κοινωνικό». 

Γιατί ενώ έχουν πολύ μικρή επίπτωση τα εργασιακά εσείς δέχεστε και υιοθετείτε τις προτάσεις των ξένων δανειστών, που οδηγούν τους Έλληνες εργαζομένους στον όλεθρο και τους γυρίζουν στον εργασιακό «μεσαίωνα»;

  1. 4.      Στην ίδια συνέντευξη αναφερθήκατε σε 123 μέτρα, που έπρεπε να λάβουμε σε 10 τομείς, προσθέσατε δε, «Πρόκειται για μέτρα που είναι αρκετά ήπια.

Δεν προτείνουμε ριζικά πράγματα.

Είμαστε ρεαλιστές και βλέπουμε ότι τα κόμματα, τουλάχιστον τα δύο μεγάλα, που έχουμε συζητήσει, δεν διαφωνούν ριζικά με αυτές.

Μένει λοιπόν, η υλοποίηση μιας  σειράς μέτρων που μπορούν να τοποθετήσουν την χώρα στην αρχή μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης πια εμπειρίας.»

  1. 5.      Ποια από αυτά τα αρκετά ήπια μέτρα, έχετε λάβει μέχρι σήμερα, ήδη προσυζητηθέντα, όπως εσείς αποκαλύπτετε, με τα «δύο μεγάλα κόμματα»;

Επίσης  αν έχετε λάβει και άλλα πλην αυτών των 123 μέτρων, ενημερώστε μας για την σκοπιμότητά τους και αν βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, με τα 123 αναφερόμενα και κυρίως αν αυτά που αποφασίσατε και θέλετε να ψηφίσουμε τα θεωρείτε «αρκετά ήπια»!!!

  1.  Επανέρχομαι στο πρώτο αναφερόμενο. Στο  πρόσφατο κοινό σας άρθρο (Σημίτη – Στουρνάρα) κατεγράφη  ότι η βαθειά αιτία της κρίσης  «…οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών κρατών και τα συνεπαγόμενα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όχι τόσο στη διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων της».

Αλήθεια κε Υπουργέ,  όταν μελετούσατε ως Ακαδημαϊκός την Ελληνική οικονομία, όταν συντάσσατε ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ μελέτες και υποβάλλατε προτάσεις, διαπιστώσατε ότι η ομολογούμενη στο άρθρο σας διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων, ουδεμία επίδραση είχε στην παθογένεια της χώρας και στην σημερινή της κατάληξη; 

  1. Η διαφθορά κατά την άποψη σας κ. Υπουργέ, ως παρεπόμενο της διαχειριστικής ανικανότητας,  δεν συμπεριλαμβάνεται στην «βαθειά αιτία της κρίσης»;
  2. Δεδομένου ότι δεν κάνατε καμία μνεία περί αυτή και εφόσον εμμένετε  στην άποψη αυτή, τότε προφανώς η πάταξη της διαχειριστικής ανικανότητας και της διαφθοράς έχουν πολύ χαμηλή προτεραιότητα στις τρέχουσες συνθήκες.

Εάν όμως σήμερα έχετε αναθεωρήσει  αυτή την άποψη, τότε σε ποια μέτρα έχετε προχωρήσει για την θεραπεία αυτών των φαινομένων;

Υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τα μέτρα που λάβατε και ποια είναι αυτά ;  

-          Να καταθέσετε κάθε σχετική έκθεση προόδου.

  1. Στην πρόσφατη συνέντευξή σας, στους Financials Times του Λονδίνου (1/10/2012) δηλώσατε για την λίστα Λαγκάρντ :«Έμαθα για πρώτη φορά περί της ύπαρξης αυτού του CD την περασμένη εβδομάδα από τις εφημερίδες. Αν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας». (πηγή ιστοσελίδα ΣΚΑΙ 1/10/2012 ανταπόκριση Θ. Γκαβού).   

Αλήθεια κε Υπουργέ εσείς, όντας  Καθηγητής Οικονομικών σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), που θα πρέπει να παρακολουθείτε την οικονομική επικαιρότητα, ελληνική και διεθνή, συνεχώς και αδιαλείπτως, για να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα για τα οποία πληρώνεστε, δεν είχατε ξανακούσει ποτέ για το περίφημο  CD,  που μας έδωσε η κ. Λαγκάρντ και τότε ο τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δεν είχατε ακούσει λέξη;

Δεν είχατε διαβάσει κανένα πρωτοσέλιδο στον Ελληνικό τύπο, δεν παρακολουθήσατε τρία χρόνια τώρα κανέναν από όλους που το Κοινοβούλιο ζητούσατε την λίστα;

  1. Δεν έτυχε ποτέ να το συζητήσετε στους Οικονομικούς κύκλους στους οποίους κινείστε, στο περιθώριο κάποιου Συνεδρίου, κάποιας Ημερίδας, σε κάποια Ευρωπαϊκή συνάντηση με επισήμους και μη, στις κοινωνικές σας συναναστροφές έστω;

Αν αληθεύει αυτό κ. Υπουργέ τότε, προφανώς με επιλογή σας,  είστε πλήρως  απομονωμένος από τα τεκταινόμενα στην χώρα μας, κάτι το οποίο, για έναν Υπουργό της δικής σας βαρύτητας, είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο.

Για τούτο με την απάντηση σας παρακαλώ διευκρινίστε, το ακριβές νόημα της δήλωσης αυτής και πληροφορείστε μας για τις ενέργειες στις οποίες προβήκατε προκειμένου να παραληφθεί νέο αντίγραφο του «απολεσθέντος»  CD.

-          Παρακαλώ να καταθέσετε, την επιστολή που αποστείλατε -εάν αποστείλατε- στην Γαλλική Κυβέρνηση και στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

-          Επίσης να καταθέσετε και την επιστολή που σας έστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, σχετικά με την original λίστα Λαγκάρντ.

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος