Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 3475/312/26-10-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  

1.Στις αρχές Ιουλίου του 2012 αποκαλύφθηκε ότι ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, Α. Ζερβός και Κ. Θέος, αμφότεροι κολλητοί και συνεργάτες του Γ. Α. Παπανδρέου, οι λοιποί τέως και νυν αναπληρωτές διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΔΕΗ αλλά και οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ είχαν θεσπίσει με απόφασή τους και για τον εαυτό τους, την περίοδο ΠΑΣΟΚ,  extra αμοιβή με ποσό 3.500 ευρώ το μήνα για τον καθένα τους, ως "οικογενειακό βοήθημα’’, ενώ αντίστοιχο "οικογενειακό βοήθημα’’ ύψους 3.500 ευρώ ελάμβαναν και όλα τα διορισμένα μέλη και διευθυντικά στελέχη των διοικήσεων των θυγατρικών της ΔΕΗ.

2.Η Κυβέρνηση, όταν το θέμα έλαβε δημοσιότητα, ανακοίνωσε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο του Δημοσίου να πάει στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και να καταψηφίσει το άρθρο που προέβλεπε αυτό το επίδομα, αφού είχε προηγουμένως εκδοθεί απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκρινε τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος παράνομη.  Αυτό ουσιαστικά σήμαινε ότι όσοι έπαιρναν επί πάνω από δύο χρόνια το οικογενειακό βοήθημα έπρεπε να το επιστρέψουν εντόκως στην επιχείρηση.

3.Οι κολλητοί του Γ. Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον Sky.gr δήλωσαν ότι  προτίθενται να επιστρέψουν τα χρήματα, ωστόσο υποστήριξαν ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβεί και σε άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΛΑΡΚΟ και η ΔΕΠΑ όπου υπήρχαν ανάλογα φαινόμενα.

3.Στις 9.8.2012 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Ι. Στουρνάρα να ελεγχθούν όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ και όσοι δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία σε θέματα μισθολογικά να υποστούν τις συνέπειες του νόμου, που σημαίνει την άμεση απομάκρυνση από τη θέση τους.

4.Έχουν περάσει 3 1/2 μήνες και απ’ ότι πληροφορούμαι, οι λήπτες των οικογενειακών  βοηθημάτων των 3.500 ευρώ  μηνιαίως, παρά τις διαβεβαιώσεις τους αλλά και τη δήθεν αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, δεκάρα τσακιστή δεν έχουν επιστρέψει στη ΔΕΗ. Αποδεικνύεται επομένως ότι η μέριμνα της Κυβέρνησης για το θέμα ήταν απολύτως υποκριτική και κράτησε όσο απαιτούσε η δημοσιότητα. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μου, η μη επιστροφή των παράνομων επιδομάτων τελεί υπό την σιωπηρή έγκριση της Κυβέρνησης και, μάλιστα, φέρεται ότι έχει δοθεί προφορική πολιτική διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα κάνει τα στραβά μάτια, προς όφελος των golden boys και girls της ΔΕΗ.

5.Άλλο ένα θέμα λοιπόν στο οποίο ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών συλλαμβάνεται ανακόλουθος, αφού, προφανώς, όλοι τους θεωρούν ότι οι χειμαζόμενοι Έλληνες πολίτες είναι λωτοφάγοι, τρώνε πολιτικό κουτόχορτο και θα καταπιούν και αυτή την πρόκληση. Βεβαίως το λογαριασμό των οικογενειακών βοηθημάτων της ξετσιπωσιάς, που υπερβαίνει τα 3 εκ. ευρώ, τον πληρώνουν για άλλη μια φορά οι καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν στο προσεχές διάστημα να επωμισθούν μία ακόμη αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επειδή ο πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του, πλέον πολιτικά έκθετοι και ανακόλουθοι με όσα μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχαν διακηρύξει, έχουν μία και μοναδική διέξοδο διαφύλαξης της πολιτικής τους αξιοπρέπειας, διότι διαφορετικά θα θεωρηθούν στα μάτια της κοινής γνώμης πολιτικοί συνεργοί στην παρανομία: να απαιτήσουν την άμεση εξόφληση των παρανόμως ληφθέντων και να αποπέμψουν τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και τις διοικήσεις των θυγατρικών τους, σύμφωνα με όσα στις 9.8.2012 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι δηλαδή θα ζητείται η άμεση απομάκρυνση από τη θέση τους όσων διοικητών ΔΕΚΟ δεν συμμορφώνονται με τη μισθολογική νομοθεσία.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

1.Επεστρεψαν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και οι Πρόεδροι των Θυγατρικών της ΔΕΗ (ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κλπ), οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΔΕΗ και οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ, ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΗ αλλά και όλοι όσοι άλλοι ελάμβαναν από τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της  παράνομα το μηνιαίο οικογενειακό επίδομα 3.500 ευρώ, από την ημερομηνία που το έλαβαν μέχρι που κρίθηκε ότι το ελάμβαναν παρανόμως; Ποίοι είναι οι παράνομοι λήπτες και τι ποσό έλαβε παράνομα ο καθένας τους; Να κατατεθεί σχετική κατάσταση με τα ονόματα και το παρανόμως ληφθέν ποσό.

2.Αν όχι, παρακρατήθηκε το απαιτούμενο ποσό από τη μισθοδοσίας τους τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2012; Γιατί αυτό δεν έγινε; Μήπως γιατί, όπως φημολογείται, υπήρξε υψηλή πολιτική διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα κάνει τα στραβά μάτια; Θα παρακρατηθεί μετά την ερώτησή μου το σχετικό ποσό από την τρέχουσα και τις επόμενες μισθοδοσίες;

3.Δεδομένου ότι η τριετής θητεία της Διοίκησης της ΔΕΗ λήγει στο τέλος του 2012, πως και πότε θα επιστραφούν τα παρανόμως καταβληθέντα οικογενειακά επιδόματα, αφού αυτά ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθένα λήπτη και δεν θα μπορούν πλέον να παρακρατούνται από τη μισθοδοσία της ΔΕΗ; Θα ληφθούν διασφαλιστικά μέτρα από τη ΔΕΗ;

4.Έχει ζητήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων οικογενειακών επιδομάτων απ’ όσους δεν εργάζονται πλέον στη ΔΕΗ; Έχουν αυτά επιστραφεί; Πως και πότε θα επιστραφούν; Μέσω ποιάς διαδικασίας, αφού αυτοί δεν μισθοδοτούνται; Έχουν ληφθεί διασφαλιστικά μέτρα; Ποια είναι τα παραπάνω πρόσωπα και τι έχει λάβει ο καθένας τους; Να κατατεθεί σχετική κατάσταση με τα ονόματα και το παρανόμως ληφθέν ποσό.

5.Ποιο είναι το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί και δεν έχει  επιστραφεί από το σύνολο των ως άνω παράνομων ληπτών; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα και αντίστοιχες καταστάσεις.

6.Θα αποπέμψει άμεσα ο Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, τους Προέδρους των Θυγατρικών της ΔΕΗ (ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ κλπ) και τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΔΕΗ σύμφωνα με όσα φέρεται στις 9.8.2012 να ανακοινώνει, ότι δηλαδή θα ζητείται η άμεση απομάκρυνση από τη θέση τους όσων διοικητών ΔΕΚΟ δεν συμμορφώνονται με τη μισθολογική νομοθεσία;

7.Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Κυβέρνηση για τις άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΠΑ κλπ, που, όπως καταγγέλλεται, συμβαίνουν ανάλογα; Αληθεύει ότι και εκεί ακολουθούνται ανάλογες πρακτικές συγκάλυψης και ότι και και στις διοικήσεις  αυτές κυβερνητικό στέλεχος έχει δώσει διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν και δεν θα επιστραφούν αντίστοιχα αχρεωστήτως καταβληθέντα;

 

                                                                        Ο ερωτών Βουλευτής Αχαΐας

Εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

                                                                          Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος