Loading...
 Start Page

Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αιγιαλείας για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, να καταργήσει στην ουσία και την Δ.Ο.Υ. Αιγίου, μετά από «λουκέτο» που έβαλε στην Δ.Ο.Υ. Ακράτας και Κλειτορίας του Ν. Αχαΐας.

Πριν λίγες ημέρες έληξε η επ’ αόριστον αναβολή  μεταφοράς τμημάτων Δ.Ο.Υ. Αιγίου (Ελεγκτικού και Δικαστικού) σε Δ.Ο.Υ. Πάτρας.

Με λίγα λόγια 42000 ΑΦΜ θα πρέπει να εξυπηρετηθούν στην Πάτρα, παραγκωνίζοντας απροκάλυπτα ένα Δήμο 60000 κατοίκων!!

Οι πολίτες της περιοχής διαμαρτύρονται ότι για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας από το κράτος και καταγγέλλουν επίσης, ότι μία ακόμη φορά λαμβάνονται αποφάσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, οι ιδιαιτερότητες του νομού Αχαΐας από πλευράς οδικού δικτύου καθώς και η υποβάθμιση που έχει υποστεί ο Νομός Αχαΐας γενικότερα, στα δύο χρόνια Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. εξυπηρετεί χιλιάδες φορολογούμενους του Δήμου Αιγιαλείας ο οποίος καλύπτει σε έκταση σχεδόν το μισό νομό Αχαΐας.

Σε απάντηση (Δ6Α10003438ΕΞ2012) που πήρα σε κοινοβουλευτική μου παρέμβαση (αρ. πρωτ. 374/21 Οκτωβρίου 2011) ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ε. Βενιζέλος μεταξύ άλλων λέει: «…σχετικά με την «υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Αιγίου σας γνωρίζουμε τα εξής: ….Με την εν λόγω μεταρρύθμιση θα επιτευχθεί η δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, η μείωση του λειτουργικού κόστους, ο περιορισμός του κατακερματισμού των υπηρεσιών και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων για την δραστηριοποίηση τους σε κατεξοχήν νευραλγικούς τομείς.

Στα πλαίσια  αυτά προβλέπεται η εσωτερική αναδιοργάνωση, με κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας τμημάτων αλλά και η συγχώνευση και μείωση υπηρεσιών…..

Προκειμένου να εξασφαλισθεί επάρκεια στελέχωσης αυτών και να επιτευχθεί αυξημένη αποτελεσματικότητα.

Προκειμένου με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. …

Όσον αφορά δε, στα προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν από την συγκεκριμένη οργανωτική μεταβολή, θα αντιμετωπισθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών….»

Σε άλλη απάντηση του (Δ6Α10003443ΕΞ2012) ο ίδιος αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, σε δεύτερη συνεχή κοινοβουλευτική μου παρέμβαση (αρ. πρωτ.  621/7 Νοεμβρίου 2011)  μεταξύ άλλων μου απαντά: «Στα πλαίσια αυτά μεταξύ άλλων μου απαντά καταργούνται και τα τμήματα ελέγχου όλων των Δ.Ο.Υ. του νομού Αχαΐας, μεταξύ αυτών και της Δ.Ο.Υ. Αιγίου αναστέλλεται η λειτουργία των τμημάτων δικαστικού αυτών, από 01/01/2012 και η αρμοδιότητα τους μεταφέρεται στην Α΄ Δ.Ο.Υ. Πατρών….»

Είναι αναγκαίο λοιπόν να τονίσω και να πληροφορήσω τον κ. Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι:

Η χρονική απόσταση που χωρίζει τους πολίτες της Αιγιαλείας, από τις Δ.Ο.Υ. της Πάτρας πλησιάζει περίπου τα τρία τέταρτα. Η έδρα του νομού είναι πάνω από δύο ώρες για τα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά του Δήμου Αιγιαλείας, αφού απέχουν – ίσως και να ξεπερνούν- και τα 90 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι και μαζικοί φορείς της Αιγιαλείας, αντιδρούν έντονα και οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου  να κλείσει και  η Δ.Ο.Υ. Αιγίου γιατί εάν η απόφαση υλοποιηθεί θα είναι αναγκασμένοι οι κάτοικοι, όπως είναι επόμενο, να μεταβαίνουν στην Πάτρα για τις συναλλαγές τους  με τις εκεί εφορίες.

Αυτό σημαίνει και είναι αυταπόδεικτο, πως οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι και οι αγρότες θα πρέπει να διανύουν πολλά χιλιόμετρα σε ένα άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, που παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία και επικινδυνότητα λόγω και της εγκατάλειψης του έργου της κατασκευής του μεγάλου οδικού άξονα   της Ολυμπίας Οδού.

Επίσης είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να αφήνουν τις δουλειές τους να χάνουν μεροκάματα, εργατοώρες και να υφίστανται έτσι μία γενικότερη και βαρύτατη οικονομική ζημιά.

Είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης λοιπόν και από όλους γίνεται αντιληπτό, πως η συνεχής μετακίνηση των πολιτών για τις διαδικασίες συναλλαγής τους με άλλες Δ.Ο.Υ.,  συνεπάγεται υψηλό κόστος μετακινήσεων, κίνδυνο από τις μετακινήσεις για την σωματική ασφάλεια και την ζωή τους ακόμη.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υπάρχει μελέτη για αυτές τις συγχωνεύσεις; Να κατατεθεί
  2. Έχουν υπολογισθεί οι βαριές παντοειδείς οικονομικές επιπτώσεις;
  3. Έχουν υπολογισθεί αυτά τα κόστη;
  4. Εάν ναι σε τι ύψος φθάνουν;
  5. Ποιο είναι το όφελος και ποια η ζημιά;
  6. Εξακολουθεί ο κ. Υπουργός μετά τις μεγάλες αντιδράσεις να ισχυρίζεται, ότι η κατάργηση γίνεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών;
  7. Εάν ναι σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε αν ακυρωθεί αυτή η απόφαση για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Αιγίου;
  8. Γιατί σκανδαλωδώς άλλες Δ.Ο.Υ. δεν έχουν θιγεί που έχουν τα ίδια κριτήρια;
  9. Είναι αλήθεια ότι αποφάσεις για άλλες Δ.Ο.Υ. «διδύμων» πόλεων όπως: «Θήβα-Λειβαδιά», «Μεσολόγγι-Αγρίνιο», «Άργος-Ναύπλιο», «Αγυιά-Λάρισα» κ.α. ανεκλήθησαν;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος