Loading...
 Start Page

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 4224/383/21-11-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

 

ΠΡΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

 • ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 • ΥΓΕΙΑΣ
 • ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 • ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 • ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Κοινοποίηση: Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Γρ.Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

                         Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

                         Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας

                         Γραμματέα ΣΔΟΕ

 

Οι ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης στο κεφάλαιο της διαχείρισης του δημοτικού χρήματος και της παραβίασης της νομιμότητας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιγράφουν ακριβώς αυτό που ο λαός με την παροιμιώδη έκφραση αποδίδει «ο κόσμος το ΄χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι».  

Η διαφθορά που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στους ΟΤΑ και η σπατάλη δεν υπολογίζεται. Όργια σπατάλης, αδιαφανείς διαδικασίες, «φουσκωμένοι» τραπεζικοί λογαριασμοί και περιπτώσεις ατελούς ή µη έγκαιρης εκπλήρωσης ή παράβασης καθήκοντος, είναι μόνο μερικές από τις παράνομες πράξεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μετά  την ετήσια έκθεση για το 2011 του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ενώ οι δύο στις πέντε υποθέσεις που εξετάστηκαν, αφορούσαν σε δήμους και περιφέρειες. Αναλυτικότερα το 32% των υποθέσεων αφορούσαν σε δήμους, το 1,1% σε δημοτικές επιχειρήσεις και το 7,8% σε περιφέρειες (σύνολο 40,9%).

Το 2011 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕΔΔ, 1.900 πειθαρχικές αποφάσεις. Από αυτές οι 1.245 αφορούσαν το στενό δημόσιο τομέα, ενώ από αυτές  οι 436 αφορούσαν στους δήμους, οι 15 τις δημοτικές επιχειρήσεις και οι 105 τις περιφέρειες.

Ο επιθεωρητής στην έκθεσή του, τονίζει, ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ατιμωρησία.

Συγκεκριμένα στην 29 σελ. της έκθεσης αναφέρεται, «Η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους δήμους αποτυπώθηκε και στο έργο του ΓΕΔΔ:η εξέταση υποθέσεων που αφορούν σε δήμους της χώρας αφορά το 33,1% συνολικά των υποθέσεων.»Σύμφωνα  με το γράφημα 5.1 της σελίδας 35, το 32% των υποθέσεων αφορούσαν δήμους, το 1,1% δημοτικές επιχειρήσεις και το 7,8% περιφέρειες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πίνακα της σελ. 139 της έκθεσης «οι ΟΤΑ Α’ βαθμού εμφανίζουν, επίσης, παραβατικότητα σε ποσοστό 16,82% μεγαλύτερη της τιμής του Γενικού Δείκτη 15,32%».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πίνακα της σελ.140,«από τα δεδομένα του ανωτέρω πίνακα προκύπτει ότι περίπου το 62% των λειτουργών, για τους ποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά δε στους ΟΤΑ Α’ βαθμού σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αιρετών οργάνων για τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.»

Επειδή το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία της Αιγιάλειας, ακούγονται πολλά και διάφορα, για απευθείας αναθέσεις, παραλαβές και πληρωμές ενταλμάτων χωρίς να μεσολαβεί η έγκριση του παρέδρου, ή Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 Επειδή οι Δημότες ζητούν  να γνωρίσουν την αλήθεια, για όσα διαθρυλούνται και όσα καταγγέλλονται .

Επειδή καθημερινά και νέες αναθέσεις έρχονται στο φώς.

Επειδή μου παρεδόθη αντίγραφο συμφωνητικού παροχής υπηρεσίας με τον εργολάβο (Σ.Μ) για εργασίες καθαρισμού και συντήρησης υδραυλάκων της  Ακράτας με σύνολο δαπάνης 14.760,00€.

Επίσης μου παρεδόθησαν αποφάσεις περί μη άσκησης εκ μέρους του Δήμου Αιγιάλειας ενδίκων μέσων κατά διαταγών πληρωμής 499/2011 ποσού 14.760,00€,  501/2011 ποσού 14.760,00€, 507/2011 ποσού 11.070,00€,  508/2011 ποσού 14.760,00€,  249/2012 ποσού 19.680,00€, 250/2012 ποσού 19.989,96€, 251/2012 ποσού 19.948,14€.   

Επειδή ας σημειωθεί ότι όλες αυτές αφορούν τον ίδιο εργολάβο με αρχικά ονοματεπωνύμου Σ.Μ, όλα δε όσα μου εστάλησαν τα καταθέτω αρμοδίως να εξετασθούν, από τον Γενικό Επιθεωρητή, τον Οικονομικό Εισαγγελέα και τον Γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Επειδή σήμερα μέσα στη δίνη μιας πολύπλευρης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, είναι περισσότερο από αναγκαίο, είναι επιτακτικό, να γίνουν πράξη σωρευτικά όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Η μακρά ασυλία να λάβει τέλος, διότι πέρα από την υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και την αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων, έχει οδηγήσει τους πολίτες να απολέσουν και κάθε έννοια εμπιστοσύνης στο πολιτικό αντιπροσωπευτικό σύστημα της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας.

 Επειδή η μηδενική ανοχή είναι ζήτημα ηθικής τάξης και κοινωνικής δικαιοσύνης και δεν επιδέχεται ούτε μια μέρα αναβολής.

Επειδή οι εκπρόσωποι των ελεγκτικών μηχανισμών αδυνατούν να προωθήσουν σειρά ζητημάτων,  είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί παραμένουν όμηροι των βραδέων ρυθμών και νοοτροπίας, που έχει εμποτίσει το μηχανισμό του κράτους και των ΟΤΑ, εκτρέφοντας το φαινόμενο της αδιαφάνειας.

Επειδή άμεσα θα έπρεπε να γίνονται ενέργειες και πράξεις, αλλά δυστυχώς επικρατεί ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, η λογική «τι σε νοιάζει εσένα», «κοίτα την δουλειά σου», «εδώ δεν είναι βιλαέτι δικό σου», «θα μπλέξεις» κλπ.

Επειδή όλες αυτές οι πληροφορίες δημιουργούν μια ακόμα πιο βαριά ατμόσφαιρα για τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων και δημοτικών πραγμάτων.

Επειδή επ΄ ουδενί δεν πρέπει «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Επειδή ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν επιπόλαια να υιοθετούνται κατηγορίες εις βάρος των δημοτικών αρχόντων, όπως αυτών που υπηρετούν τον ΟΤΑ του Δήμου Αιγιάλειας.

Καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν:

 

 • Πως ενώ άρρωστοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι αδύναμοι και αυτοί που ΄χουν μεγαλύτερη ανάγκη, σφαγιάζονται από Τρόικα και «κυβέρνηση», οι υπουργοί δεν κάνουν τίποτα να σταματήσουν το σύστημα παράκαμψης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιτρέπουν να γίνονται πληρωμές μέσω by pas των διαδικασιών ελέγχου του παρέδρου ή Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
 • Πράγματι οι συμβάσεις που σας καταθέτω, είναι έγκυρες και νόμιμες;

Να κατατεθούν όλες όσες έχουν  υπογραφεί.

 • Πέρασαν από τον έλεγχο του παρέδρου;

Προσεφέρθησαν οι υπηρεσίες αυτές;

Ποιος έκανε την παραλαβή;

Υπήρξαν καλύτερες προσφορές;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα αντίστοιχα για κάθε ερώτημα.

 • Έγινε πρόσκληση δημοσίου ενδιαφέροντος από το Δήμο για αυτές τις εργολαβίες και πώς;

Να κατατεθούν όλες οι συμβάσεις, τα πρακτικά παραλαβής, τα εντάλματα και οι εκθέσεις του οργάνου του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

 • Έχουν εντοπιστεί να γίνονται αναθέσεις από το «ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ», Φορέα πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού, κοινωνικής προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας;

Αν ναι, αυτό είναι επιτρεπτό;

 • Έχει εξετασθεί αν μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του «ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ», Φορέα πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού, κοινωνικής προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας έχουν πάρει ή  έχουν δοθεί δουλειές με απ’ ευθείας αναθέσεις σε συγγενικά τους πρόσωπα;

Να κατατεθεί πίνακας με ονοματεπώνυμο, επωνυμία επιχείρησης, αντικείμενο ανάθεσης έργου και κόστος ενός εκάστου. Επίσης να κατατεθούν όλα τα σχετικά τιμολόγια.

 • Ανατέθηκαν από το φορέα πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού, κοινωνικής προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας μικροφωνικές εγκαταστάσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Εάν ναι με ποια διαδικασία έγινε η επιλογή;

Πως διασφαλίστηκε η σωστή οικονομική αξιολόγηση και η διαφάνεια;

Σε ποιόν ανατέθηκαν και ποιο το ύψος της οικονομικής αμοιβής;

Να κατατεθούν τα εντάλματα πληρωμής αλλά και οι συμβάσεις.   

 • Ανατέθηκαν έντυπα από το αυτό Νομικό πρόσωπο, για πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Σε ποιους ανατέθηκαν και ποιο το ύψος της οικονομικής αμοιβής;

Πως διασφαλίστηκε η οικονομικότερη προσφορά και η διαφάνεια;

Να κατατεθούν τα εντάλματα πληρωμής και οι συμβάσεις.  

 • Έχει ανατεθεί σε κάποιο οικονομοτεχνικό γραφείο η λογιστική παρακολούθηση;

Αν ναι, σε ποιο γραφείο;

Με ποια διαδικασία έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου γραφείου;

Ποια η αμοιβή του συγκεκριμένου γραφείου;

Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα, οι συμβάσεις καθώς και τα εντάλματα πληρωμής για την αμοιβή του συγκεκριμένου γραφείου.

 • Υπάρχουν αναθέσεις σε catering για δεξιώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων;

Αν ναι, σε ποιους έχουν ανατεθεί και το ποιο το ύψος της οικονομικής αμοιβής τα τελευταία δύο χρόνια;

Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα που να προκύπτει η αμοιβή για κάθε catering, ξεχωριστά για κάθε εκδήλωση και για κάθε φορέα όπως, παιδικοί σταθμοί κ.α. καθώς επίσης και οι αντίστοιχες συμβάσεις και τα εντάλματα πληρωμής.

Πως έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων catering;

Να κατατεθούν οι  προσφορές όλων όσων εκλήθησαν στον πρόχειρο διαγωνισμό, εάν διενεργήθηκε;

 • Είναι αλήθεια η ψέματα αυτά που ακούγονται στην κοινωνία της Αιγιάλειας, πως υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα μελών του διοικητικού συμβουλίου ή παρένθετα πρόσωπα που έχουν συμφέροντα και όμως παρά τα ηθικά κωλύματα, τους ανατέθηκε έργο ή υπηρεσίες από το νομικό πρόσωπο;

 Έχει γίνει ποτέ παρόμοιος συσχετισμός;

 • Να κατατεθούν όλες οι συμβάσεις, που έχουν γίνει με ανάθεση τα τελευταία δύο χρόνια, για οποιοδήποτε έργο του φορέα.
 • Αληθεύει ότι υπήρξε περίεργη απώλεια 1050 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης,   από το στάδιο Άκολης- Ροδοδάφνης της δημοτικής ενότητας Αιγιαλείας;

Αν ναι, διετάχθη ΕΔΕ;

Αν ναι, να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα.

Αν όχι, για ποιους συγκεκριμένους λόγους δεν διενεργήθηκε έλεγχος,  από τους αρμόδιους  παράγοντες και ΕΔΕ;

 • Είναι αλήθεια ότι δαπανήθηκε το ποσό των 20.000 ευρώ για στείρωση των αδέσποτων σκυλιών που φροντίζει το Κυνοτροφείο του Δήμου Αιγιάλειας;

Πόσο στοίχισε η στείρωση για κάθε σκύλο;

Ποιός είναι ο αριθμός των ζώων που στειρώθηκαν;

Έχετε καταμετρήσει πόσα είναι τα αδέσποτα σκυλιά του Δήμου Αιγιάλειας;

Πως και που ζουν αυτά;

Βρισκόταν εκπρόσωπος του Δήμου, μπροστά στη διαδικασία στείρωσης, αν ναι ποιος ήταν;  

Αυτό είναι στις αρμοδιότητες του Ο.Τ.Α που του αναθέτει ο νόμος;

Σε ποιον έγινε η ανάθεση;

Με ποια διαδικασία έγινε η επιλογή;

Να κατατεθεί η σχετική απόφαση ανάθεσης και τα εντάλματα πληρωμής.

 

                                                           

                                                         Ο ερωτών βουλευτής

                                               

                                                    ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος