Λίστα αντικειμένων
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Στην Πάτρα πριν 3 χρόνια, το Επαγγελματικό Τεχνικό Λύκειο προχώρησε στην εγκατάσταση μικρού φωτοβολταϊκού και αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη σχολική στέγη με μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε «ουδέν» άλλο παρόμοιο έργο πραγματοποιήθηκε.
Δυστυχώς κανένα άλλο εκπαιδευτικό συγκρότημα δεν εμιμήθη και καμία σχετική οδηγία, δεν υπήρξε από το Υπουργείο Παιδείας.
Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής του πετρελαίου, έχουν ωθήσει τα σχολικά συμβούλια και τους συλλόγους γονέων- δασκάλων και καθηγητών σε όλη τη χώρα να θέλουν να εγκαταστήσουν Α.Π.Ε στις στέγες και αλλού για να λύσουν τα ενεργειακά και οικονομικά προβλήματα των μονάδων τους και ειδικότερα μάλιστα, προσανατολίζονται προς τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Επειδή τα ελλιπή κονδύλια των σχολικών μονάδων εξαντλούνται από τις συνεχείς αυξήσεις των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειώδης λειτουργικές ανάγκες, κοινό αίτημα όλων των εμπλεκομένων είναι να μπει σ’ εφαρμογή, ένα κοινό Πανελλαδικό διαδημοτικό πρόγραμμα απορρόφησης πόρων, από τα κονδύλια των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του ειδικού προγράμματος όπως αυτό προβλέπεται από το Φ/Β./2317/12 και την απόφαση ΥΑΠΕ-Φ1-2302-οικ 16934/10/8/2012 του ΥΠΕΚΑ.
Επειδή όπως τονίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί από τους δήμους 320 προτάσεις, ύψους 210 εκατ. ευρώ, για αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κυρίως σε σχολικά κτίρια.
Επειδή μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί μόλις 86 προτάσεις και έχουν εκδοθεί 35 προτάσεις ένταξης, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις έχουν υποβληθεί από τους ΟΤΑ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΛ) του ΥΠΕΚΑ.
Επειδή η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τους ερχόμενους δύο μήνες, για να προλάβουν οι δήμοι να ολοκληρώσουν τις μελέτες εφαρμογής και τις διαγωνιστικές διαδικασίες και να είναι έτοιμος ο ανάδοχος την άνοιξη του 2013.
Επειδή η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, που ανερχόταν σε 40 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να καλυφθεί το σύνολο των προτάσεων.
Επειδή πολλοί δήμοι έχουν επενδύσει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, προκειμένου να προβούν σε εργασίες που θα τους έδιναν σημαντικά αποτελέσματα ενεργειακής αποδοτικότητας, σε σχολικά τους κτίρια και εξοικονόμηση πόρων.
Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:
1. Υπάρχει σχέδιο διυπουργικής συνεργασίας για την υλοποίηση προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις σχολικές μονάδες, με απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ;
2. Έχουν προβλεφθεί κονδύλια για τον σκοπό αυτό;
Εάν ναι, σε ποιο ύψος ανέρχονται και ποιοι οι φορείς υλοποίησης του έργου;
3. Σκοπεύετε να μεριμνήσετε έτσι ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων των Δήμων, προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες μέχρι το καλοκαίρι που κλείνουν τα σχολεία;
4. Σκοπεύετε να εξετάσετε την πρόταση της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης, για να καλυφθούν όλες οι προτάσεις των Δήμων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Νικολόπουλος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |