Loading...
 Start Page
Δηλώσεις Ν. Νικολόπουλου στο Alpha Radio Πάτρας

Την άποψη πως η σημερινή κυβέρνηση θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο σε νέα υφεσιακά μέτρα και κατά την διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα προσπαθήσει να αλλάξει την αναποτελεσματική «συνταγή» που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, διατύπωσε εκ νέου ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 2 Ιουλίου στο Alpha Radio Πάτρας και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Καρβουνιάρη.

Ο κ. Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις, προτού ακόμα φτάσει η τρόικα στην Αθήνα, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι, όπως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράϊς, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, τόνισαν πως στην αρχή, οι εκπρόσωπο της τρόικας θα αποτυπώσουν τα στοιχεία και στη συνέχεια, θα επιστρέψουν για να διαπραγματευτούν. «Με άλλα λόγια, άνοιξε διάπλατα την πόρτα της Ελλάδας σε διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, εκφράζοντας πάντως την άποψη πως και η χώρα μας οφείλει να ανταποκριθεί τάχιστα στο ζήτημα των δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν μείνει εξαιρετικά πίσω.

 

«Οι Έλληνες, με την ψήφο τους, έδειξαν πως θέλουν μια ευρωπαϊκή Ελλάδα. Γι’ αυτό και εμείς, οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να αλλάξουμε τις δομές του κράτους μας, να εκσυγχρονιστούμε και να μπορέσουμε επιτέλους να ανταγωνιστούμε τις κοινωνίες που θεωρούμε προηγμένες. Αυτό δεν είναι κάτι που το χρωστάμε στην τρόικα, αλλά στον… εαυτό μας! Και εκκρεμεί για τουλάχιστον δύο δεκαετίες…» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.

 

Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του Υπουργείου για τις συναντήσεις με την τρόικα, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε πως έχει ήδη ετοιμαστεί η ομάδα «κρούσης» που θα υποστηρίξει την πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου στην προσπάθεια «εθνικής αντεπίθεσης» απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, και  η οποία θα αναλάβει την οικονομική ανάλυση και τη νομική τεκμηρίωση των στοιχείων που θα παρουσιαστούν και των προτάσεων που θα γίνουν.

Επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας, εστίασε στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως η απόφαση μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην αφορά την Ελλάδα, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ήδη έχει συμφωνηθεί να γίνει μέσω του κράτους, διανοίγεται όμως μία προοπτική που κανένας δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

«Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση άνοιξε την πόρτα για να συμπεριληφθεί στο νέο καθεστώς και η Ιρλανδία, άρα υπάρχει έδαφος ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει να συμπεριληφθεί στην ίδια ρύθμιση, εφόσον βεβαιώσει πως εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δις επιπλέον, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο θα βελτίωνε αυτομάτως όλα τα μεγέθη του ελληνικού προγράμματος και ιδίως τους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου για το νέο Μνημόνιο. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, το χρέος υπολογίστηκε ότι θα είναι οριακά βιώσιμο στο ύψος του 120% του ΑΕΠ το 2020 (μετά το κούρεμα) και αυτό το γεγονός επέβαλε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων λιτότητας. Αν όμως το χρέος μειωθεί κατά 50 δις ευρώ , η βιωσιμότητά του εξασφαλίζεται πολύ πιο άνετα και αυτό αφήνει περιθώρια να γίνει λίγο πιο αργά η δημοσιονομική  προσαρμογή. Έτσι, διευκολύνεται η παράταση του Μνημονίου που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση όπως η ηπιότερη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας» εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος.

 

Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε επιπλέον ότι : « παράλληλα, η Κυβέρνηση με βασικό επιχείρημα την μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία επιδιώκει να δοθεί παράταση δύο ετών στη δημοσιονομική προσαρμογή, να υπάρξει επανεξέταση του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων, επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο και σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου.»

 Επίσης, ο Υφυπουργός Εργασίας, υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αλλά ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, θα υποστηρίξουν σθεναρά και με επιχειρήματα την άποψη πως η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.    

 

Ερωτηθείς για τα «μαϊμού» επιδόματα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί οριστικά μόνον μέσω της διασταύρωσης στοιχείων, με ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

«Για παράδειγμα ο ΟΓΑ, διαθέτει τη μηχανογραφική δυνατότητα για να ελέγξει τους παραλήπτες των επιδομάτων, αλλά διατηρώ ακόμα ορισμένες επιφυλάξεις έως ότου διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτή δυνατότητα» κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.

Τέλος κλείνοντας τη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Υφυπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να αλλάξει γενικότερα το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και δήλωσε ότι για το θέμα αυτό θα γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με την τρόικα.  

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος