Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  6932  /  09-04-2019

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ένα διαδικτυακό μήνυμα στο πανεπιστημιακό βήμα ερέθισε απρόσμενα τον υπουργό Παιδείας εντοπίζοντας αντιστοιχίες με την ακροδεξιά ρητορική, και άρα συσχετίζοντας πανεπιστημιακό στέλεχος με τον ακραίο χώρο!

Το σίριαλ της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παίρνει διαστάσεις που εκθέτουν τόσο τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο κ. Γαβρόγλου υπερέβη τα εσκαμμένα, τελώντας προφανώς σε μία ανεξέλεγκτη φόρτιση. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε και ερμήνευσε σημείωμα της καθηγήτριας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπροέδρου της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Άννας Ρούσσου.

Το σημείωμα της κ. Ρούσσου εντάσσονταν στο πλαίσιο των μηνυμάτων και της κατάθεσης απόψεων που γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πανεπιστημιακού βήματος σε σχέση με τις συνέργειες που δρομολογούνται μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Η κ. Ρούσσου στις 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής επετείου, έστειλε μήνυμα με το οποίο εξέφραζε τις ενστάσεις της για τον σχεδιασμό και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και κατέληγε με το υστερόγραφο: «Με αφορμή την αυριανή επέτειο της ελληνικής επανάστασης και τον ρόλο των Φαναριωτών, ας προβληματιστούμε λίγο παραπάνω».

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει με μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου το οποίο μάλιστα ζητάει από την πρύτανι Βενετσάνα Κυριαζοπούλου να κοινοποιηθεί σε όλες τις διευθύνσεις του πανεπιστημιακού βήματος.

Ο υπουργός, παρασυρόμενος προφανώς από την πολεμική που δέχεται, προχώρησε  σε μία ερμηνεία  του υστερόγραφου της κ. Ρούσσου συσχετίζοντάς την, ατεκμηρίωτα, με ακροδεξιές προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τι εννοεί άραγε η κ. Ρούσσου;

Οριακά το υστερόγραφο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια ιδιόμορφη έκφραση χιούμορ. Δεν θα είχε νόημα η όποια αντίδραση αν οι συνδηλώσεις του υστερόγραφου δεν συνέβαλαν στον παραπέρα εκφυλισμό του δημόσιου λόγου. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, αν τέτοιες «αθώες(;)» φράσεις οδηγούν, ανάμεσα σε άλλα και στη νομιμοποίηση του έξαλλου λόγου που εκφέρουν χρυσαυγίτες και φανατικοί θρησκευόμενοι από τα μέσα που γενναιόδωρα τους παραχωρούν χώρο» και προσθέτει:

«Το κυρίαρχο, λοιπόν, αφήγημά τους είναι πως επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας είναι ένας τουρκόσπορος ο οποίος ακριβώς επειδή είναι τουρκομερίτης, ουσιαστικά θέλει το κακό της πατρίδας μας και κάνει ό,τι μπορεί για να το καταφέρει. Για αυτούς τους κύκλους το μεγάλο αμάρτημα δεν είναι αν κάποιος είναι αριστερός ή ιδεολογικά αντίπαλός τους, αλλά αν είναι το μακρύ χέρι των τούρκων και θεομπαίχτης. Δηλαδή ‘’φαναριώτης’’. Με τις διαφορετικές εκδοχές αυτού του αφηγήματος αντιμετωπίστηκε η μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης για τη Σαρία, για τις Μουφτείες, για τα νηπιαγωγεία στη Θράκη κ.τ.λ. Έτσι αντιμετωπίζονται οι όποιες αλλαγές σε προγράμματα σπουδών στα σχολεία, κυρίως στην ιστορία και τη γλώσσα, έτσι αντιμετωπίζεται η θεματική εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει και θέματα ταυτότητας φύλου, έτσι αντιμετωπίζονται οι αλλαγές στα θρησκευτικά. Αυτά γράφουν και ξαναγράφουν τα Μακελειά, οι Ελεύθερες Ώρες, οι Στόχοι και μαζί τους πολλοί ιστότοποι.  Μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί κάτι ανάλογο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Τις προάλλες, μία πανεπιστημιακός άνοιξε τον δρόμο στη διεύρυνση του συγκεκριμένου αφηγήματος ώστε να συμπεριλάβει και τα ΑΕΙ. ‘’Και εις ανώτερα’’, λοιπόν, που θα έλεγε και η λαϊκή ρήση».

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «η κ. Ρούσσου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ενόψει διορισμού νέας Διοικούσας Επιτροπής, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να συνεχίσει να είναι μέλος της Διοικούσας. Η μακραίωνη σχέση των Φαναριωτών με τα γράμματα τους έμαθε πως τα κριτήρια για τέτοιους διορισμούς πρέπει να είναι μόνον ακαδημαϊκά». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει πειθαρχικά. 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω που δημοσιεύθηκαν στις 28-03-2019 που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» καλείσθε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:

1ον Γνωρίζετε ότι είναι αντίθετη σύσσωμη, όχι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ αλλά και η ίδια η κοινωνία, όπως αποδεικνύουν και οι συγκεντρωθείσες 4.000 και πλέον υπογραφές;

2ον Η προοπτική συγχώνευσης του ΕΑΠ με άλλο συμβατικό ίδρυμα, απαντήσετε ποιον σκοπό υπηρετεί;

3ον Σε ποια χώρα η ανοικτή εξ αποστάσεως εκπαίδευση στρέφεται στη συμβατική;

4ον Η ιδέα της συγχώνευσης εκφράστηκε και εγκρίθηκε από την ΔΕ του ΕΑΠ ή από θεσμικό όργανο του ΕΑΠ με προηγούμενη διαβούλευση με την πανεπιστημιακή του κοινότητα;

5ον Πώς απαντάτε πως η ενδεχόμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με ένα ίδρυμα καθαρά τοπικής λειτουργίας θα αλλοιώσει τον πανελλαδικό του χαρακτήρα και θα το οδηγήσει σύντομα σε συρρίκνωση και απαξίωση;

 

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος