Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 7229/989/22-04-2019

Ερώτηση και ΑΚΕ

 προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν για την Πάτρα ένα κορυφαίο αθλητικό, πολιτιστικό, τουριστικό, επιχειρηματικό και χρηματο-οικονομικό γεγονός, που τόσους μήνες οι Πατρινοί αναμένουν να υλοποιηθεί και το οποίο γεγονός θα δώσει μια νέα ώθηση στην πόλη των Πατρών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην Ομιλία του στην Πάτρα το Σάββατο 20 Απριλίου.

Παρόλα αυτά, εδώ και μήνες παρατηρούμε μια νωχελικότητα στην έναρξη των εργασιών, τόσο από την Οργανωτική Επιτροπή, όσο και από τον Αρμόδιο για το συγκεκριμένο πρότζεκτ Υφυπουργό Αθλητισμού. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από συναντήσεις μεταξύ του Υφυπουργού, του Δημάρχου Πατρέων και της Οργανωτικής Επιτροπής, στις οποίες ισχυρίζονταν ότι όλα έβαιναν καλώς!!! Το ίδιο «κλίμα» προσπάθησαν να περάσουν και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων), με αμφίβολο αποτέλεσμα, αφού εκείνοι δεν έχουν δει, ούτε ένα καρφί να μπαίνει για την υλοποίηση των έργων!

Την Πέμπτη 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η αναβληθείσα Συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής, στην οποία παρουσιάστηκε και ο Πρότζεκτ Μάνατζερ κ.Ηλίας Δαλαΐνας.

Μετά από δημοσίευμα σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, φαίνεται ότι η εταιρεία BLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD ανήκει στον Πρότζεκτ Μάνατζερ, έχει έδρα την Κύπρο και της ανατέθηκαν ΤΡΙΑ έργα από τη Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων!!!

Η εταιρεία αυτή μάλιστα αναφέρεται στις εξής τρεις αναθέσεις:

 1. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 16.870,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Πλάνο και Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκτέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων» της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019 […]
 2. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 18.860,00€ για παροχής υπηρεσιών σχεδίασης του «Έργου Διαπίστευσης» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) […]
 3. […] έγκριση δαπάνης και δέσμευση ποσού 16.983,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Κριτήρια Αθλητικών Συμμετοχών» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) […]

Τα ερωτήματα έγιναν ακόμα περισσότερα όταν την Τρίτη 16 Απριλίου, δύο μέρες πριν τη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της επιτροπής Φώτης Σαραντόπουλος θα παρουσίαζε τον Γενικό Διευθυντή των Αγώνων Ηλία Δαλαΐνα. Τότε διορθώνονται οι αποφάσεις ανάθεσης στη Διαύγεια και αντί να φαίνεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD ο Ηλίας Δαλαΐνας, εμφανίζεται κάποιος κ. Λεωνίδας Μιχαηλίδης. (όπως το συνημμένο έγγραφο).

Έχουμε δηλαδή τον Ηλία Δαλαΐνα, ενώ εμφανιζόταν, από έγγραφο υπογεγραμμένο στις 20/2/2019 ως εκπρόσωπος προμηθευτή των Αγώνων, δύο μέρες πριν την επίσημη παρουσίασή του ως Διευθυντή των Αγώνων να διορθώνεται το έγγραφο και να μην εμφανίζεται η άλλη του σχέση, αυτή του εκπρόσωπου προμηθευτή των αγώνων.

Μια δεύτερη σημαντική παρατήρηση, έχει να κάνει με την ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD και την απόφαση της επιτροπής να της αναθέσει τρία έργα. Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα την Κύπρο δεν φαίνεται να έχει κάποιες «μεγάλες» συνεργασίες ή να έχει επιδείξει κάποιο έργο που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση εργασιών από μια διοργάνωση, όπως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες.

Στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης 18 Απριλίου ρωτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής Φώτης Σαραντόπουλος, αλλά και ο Διευθυντής των Αγώνων Ηλίας Δαλαΐνας, για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω.

Στις απαντήσεις που δόθηκαν αμφισβητούμε σθεναρά τη διαφάνεια και την ηθική που διέπει τις συνεργασίες και τις αναθέσεις που κάνει η Οργανωτική επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών αγώνων.

Σε ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφο προς τον κ. Δαλαΐνα, ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τους αγώνες, εκείνος αποκρίθηκε ότι, είναι ο Γενικός Διευθυντής.

Σε άλλη ερώτηση, για τη σχέση που έχει με την ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS, αποκρίθηκε ότι είναι ιδιοκτήτης και στη διαπίστωση πως είναι Διευθυντής αλλά και ταυτόχρονα προμηθευτής των αγώνων, απάντησε αρνητικά. Όταν του επισημάνθηκε πως έτσι εμφανίζεται σε έγγραφο υπογεγραμμένο από τις 20/2/2019 παρέπεμψε το δημοσιογράφο για απαντήσεις στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σαραντόπουλο.

Ο κ. Σαραντόπουλος επισήμανε πως σε αυτή την ομάδα που δουλεύει για τους αγώνες δεν μπορεί να υπάρχει ωράριο. Είπε ακόμα πως ο κάθε ένας που δουλεύει σε διοικητικό πόστο πρέπει να δουλεύει μέρα νύχτα και δεν μπορεί να είναι ένας εργαζόμενος με μισθό και μάλιστα το μισθό του μισθολογίου. Οπότε για να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας τους αγώνες αναθέτουν στα στελέχη τους ανεξάρτητες υπηρεσίες για να μπορέσουν να δουλέψουν χωρίς ωράριο.

Επομένως, από την μία έχουμε την αρνητική απάντηση του Ηλία Δαλαΐνα, πως δεν είναι προμηθευτής και ταυτόχρονα διευθυντής των αγώνων και από την άλλη την παραδοχή του κ. Σαραντόπουλου, πως είναι συνήθης πρακτική τα «αμισθί» στελέχη να πληρώνονται μέσω αναθέσεων σε εταιρείες τους, αλλά και την θετική πλέον απάντηση του Ηλία Δαλαΐνα πως είναι «αμισθί» Διευθυντής αλλά και προμηθευτής των αγώνων!!!

Σε άλλη ερώτηση, που αφορούσε το γιατί, εφόσον ήταν μια τόσο ειλικρινής σχέση, μπήκαν στη διαδικασία δύο μέρες πριν τη συνέντευξη του Ηλία Δαλαΐνα ως διευθυντή των αγώνων, να αλλάξουν το όνομα του νόμιμου εκπρόσωπου της εταιρείας από τα έγγραφα στη Διαύγεια, μας απάντησαν πως ο Ηλίας Δαλαΐνας είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας και όχι διαχειριστής και πως η σύμβαση υπογράφεται από το διαχειριστή και έπρεπε να διορθωθεί. Τα έγγραφα όμως της ανάθεσης αναφέρουν ως ημερομηνία υπογραφής την 20 Φεβρουαρίου, με ημερομηνία έναρξης παροχής υπηρεσίας 1 Μαρτίου και η διόρθωση έγινε στις 16 Απριλίου!!!

Σε ερώτηση που τέθηκε ότι, εφόσον επέλεξαν αυτό τον τρόπο να πληρωθεί ο Ηλίας Δαλαΐνας, για ποιο λόγο οι αναθέσεις έγιναν στην ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS με έδρα την Κύπρο, και όχι π.χ. στην άλλη εταιρεία του ιδίου, την DELTA I.S.O, η οποία έχει να επιδείξει συνεργασίες και έργο και έχει έδρα την Ελλάδα, η απάντηση ήταν ότι η ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS κάνει πλάνο αγώνων, ενώ δεν δόθηκε καμία απόκριση ποτέ, για τον αν το μέγεθος της Κυπριακής εταιρείας είναι τέτοιο που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση.

Στη συνέχεια και μετά την παρότρυνση του κ. Σαραντόπουλου να δημοσιεύσουν οι δημοσιογράφοι ο,τιδήποτε θεωρούν πως δεν είναι νόμιμο, τέθηκαν συνοπτικά τα παραπάνω ερωτήματα και του ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει την ηθική της Οργανωτικής Επιτροπής, τη σχέση της με τα στελέχη και αν στο μέλλον θα συνεχίσει να δρα και να αναθέτει έργα με τον ίδιο τρόπο.

Η απάντηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Σαραντόπουλου ήταν η ακόλουθη:

«Ο κύριος Δαλαΐνας ήρθε εδώ ως ένας διακεκριμένος άνθρωπος που θα μπορέσει να κάνει αγώνες. Ο τρόπος που θα μπορούσαμε να τον πληρώσουμε είναι αυτός που επιλέξαμε μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να ικανοποιηθεί για το διάστημα που θα απασχοληθεί εδώ. Είναι αυτός ο τρόπος για να μπορέσουμε να τον πληρώσουμε. Αυτόν τον τρόπο τον επιλέξαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τους αγώνες…».

Το ότι «δεν έχουμε άλλο τρόπο να πληρώσουμε τα στελέχη των αγώνων εκτός από τις αναθέσεις στις εταιρείες τους», είναι ένα πρόβλημα εκτός από ηθικό και βαθιά πολιτικό.

Ακόμα και αν ευσταθεί η νομιμότητα όλων των παραπάνω ισχυρισμών των δύο στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών αγώνων, αυτό που σίγουρα αμφισβητείται είναι η ηθική και η διαφάνεια για τον τρόπο που λειτουργεί η επιτροπή.

Πλέον των ανωτέρω, την 27 Μαρτίου 2019 συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος και ο εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων στην Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, Τάκης Πετρόπουλος, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη μετά από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, ώστε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Για το θέμα της παραχώρησης στο Δήμο βοηθητικών υποστηρικτικών υλικοτεχνικών υποδομών πρότεινε να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση στο υπουργείο με την Οργανωτική επιτροπή και το Δήμο, τη Δευτέρα 1/4 για να διευθετηθεί το θέμα μέσω προγραμματικής σύμβασης. Στη συνάντηση αυτή, ο Υφυπουργός διατύπωσε την άποψη πως, παρά την βούληση που εκφράζει το Υπουργείο για δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων, δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά:

 • Η σύνταξη μελέτης εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης του έργου
 • Οι αδειοδοτήσεις υπηρεσιών (περιβαλλοντική, αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ)
 • Η έκδοση υπουργικής απόφασης για όρους δόμησης, γιατί είναι εκτός σχεδίου πόλης
 • Η εγγραφή κωδικού έργου σε κάποιο υπουργείο (αθλητισμού – υποδομών) για τη δημοπράτηση του έργου.

Και συνέχισε ο Υφυπουργός, επαναδιατυπώνοντας την άποψη ότι επιθυμεί τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων και ότι η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις!

Επειδή γι’ αυτό το μείζον θέμα ο Ελληνικός λαός και ειδικά ο κάθε πολίτης της Πάτρας δεν έχει μέχρις ώρας καμία επίσημη ενημέρωση για τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού επί των ενεργειών της Επιτροπής, όπως επίσης, τηρεί «σιγή ιχθύος» ο απερχόμενος Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την στάση του, καλείσθε να απαντήσετε στη Βουλή των Ελλήνων:

 • Πόσο άραγε ηθικό είναι, όταν το κριτήριο ή ένα από τα κριτήρια για να δοθούν απευθείας αναθέσεις είναι η οικονομική «ικανοποίηση» των «αμισθί» στελεχών;
 • Πόσο διαυγές είναι, τα χρήματα που παίρνει κάθε στέλεχος μέσω των εταιρειών του να μην διέπονται από κάποια σύμβαση αλλά να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν με τις αναθέσεις;
 • Είναι αλήθεια οι φήμες που κυκλοφορούν στην πόλη των Πατρών, πως έχουν ήδη δοθεί και άλλα έργα στις ίδιες εταιρείες του κου Δαλαΐνά, όπως η άμμος, οι κερκίδες, το λογισμικό της διαπίστευσης, το επικοινωνιακό υλικό, κλπ;

Να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων οι σχετικές συμβάσεις για την προμήθεια άμμου, λογισμικού της διαπίστευσης επικοινωνιακού υλικού και ενοικίασης κερκίδων.

 • Με ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία επιλέχθηκε ο κος Δαλαΐνας για τη θέση αυτή;

Να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και να κοινοποιηθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την οποία έγινε η επιλογή του εν λόγω προσώπου, καθώς και τα ονόματα των άλλων προς επιλογή ατόμων, εάν και εφόσον πραγματοποιήθηκε τέτοια διαδικασία, καθώς επίσης τα βιογραφικά αυτών και ιδίως του διορισθέντος κ. Δαλαΐνα.

 • Αληθεύει ότι έχει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ο κος Δαλαΐνας για τις υποθέσεις που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δντής των Νοσοκομείων (Μαιευτηρίων) «Έλενα» και «Αλεξάνδρα»;

Εάν ναι, να κατατεθούν στη Βουλή. Εάν όχι, να μας γνωστοποιηθεί η απόφαση του φορέα που προσέλαβε τον κ. Δαλαΐνα και τις αιτιολογικές σκέψεις της πρόσληψης.

 • Υπάρχουν πορίσματα εις βάρος του κ. Δαλαίνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή;

Εάν ναι, να κατατεθούν τα σχετικά πορίσματα.

 • Δεν υπήρχαν Πατρινοί πολίτες που να πληρούν τα κριτήρια αυτά;
 • Ποια είναι η αμοιβή που έχει συμφωνηθεί να λάβει ο Πρότζεκτ Μάνατζερ;

Να κατατεθεί η σύμβαση που υπέγραψε ο πρότζεκτ μάνατζερ με τον αρμόδιο φορέα για την ανάληψη της θέσεως του Δντή των Αγώνων.

 • Ποιος ήταν αυτός ο φορέας που κατάρτισε αυτή τη σύμβαση;
 • Ποιο είναι το πλάνο των αγώνων;

Να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων τα αντίγραφα των μελετών, σχεδίων και πλάνων, που έχει προφανώς καταρτίσει η εταιρεία ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS και για τα οποία έχει ήδη πληρωθεί, συνολικά το ποσό των 52,623 Ευρώ, διαφορετικά, απαντήστε γιατί έχει πληρωθεί αυτό το ποσό;

 • Πόσος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου των αγώνων;

Να κατατεθεί.

 • Σε ποιες υποδομές και που θα στεγαστούν οι αθλητές και οι αντιπροσωπείες τους;

Να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το πλάνο στέγασης αυτών, όπως και ο προϋπολογισμός αυτού του έργου.

 • Έχει συνταχθεί χρονοδιάγραμμα των κατασκευαστικών έργων που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν για την πραγματοποίηση των αγώνων; Να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων αντίγραφο αυτού.
 • Έχει συνταχθεί πλάνο των αναγκαίων υλικών και μέσων, προσωπικού και υπηρεσιών που θα απαιτηθούν για τους αγώνες; Έχει γίνει κοστολόγηση ΌΛΩΝ αυτών των έργων, υπηρεσιών, αγαθών και προσωπικού; Πόσο είναι αυτό το κόστος συνολικά και πόσο ανά κατηγορία;

Να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων αντίγραφο αναλυτικό ανά έργο, υπηρεσία, αγαθό και προσωπικό.

 • Να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων αντίγραφο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο Δήμος της Πάτρας και η Οργανωτική Επιτροπή έναντι της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ (Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων).
 • Ποιες είναι αυτές οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν σας αφήνουν να λάβετε αποφάσεις για τα έργα υλοποίησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων κ Υφυπουργέ;
 • Να γνωρίσετε στη Βουλή των Ελλήνων το πλάνο ενεργειών σας για υπερκέραση αυτών των «αγκυλώσεων», που σας δυσκόλεψαν όλο αυτό το διάστημα από αναλήψεως της διοργάνωσης μέχρι σήμερα.
 • Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η Οργανωτική Επιτροπή για υποβοήθηση υπερκέρασης των αγκυλώσεων που περιγράφει ο Υφυπουργός, καθώς και οι ενέργειες του Δημάρχου Πατρών;
 • Ο εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων στην Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, Τάκης Πετρόπουλος επισήμως και αδιαμφισβητήτως έχει πλήρη και γραπτή ενημέρωση για τις αναθέσεις αυτές;
 • Τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής επίσης γνώριζαν για τις αναθέσεις;
 • Να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων αντίγραφα των αναθέσεων, ώστε να προσδιοριστούν οι γνωρίζοντες για την ανάθεση αυτών.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς έχετε γνώση των ανωτέρω; Εάν ναι, τότε πως υπερθεματίζατε με τόση ευκολία κατά την ομιλία σας στην Πάτρα το Σάββατο 20 Απριλίου; Θα παρέμβετε σ’ αυτό το «τρελό πάρτι» που στήνεται στην πόλη των Πατρών και που, όπως φαίνεται, είναι εις γνώση ολίγων- μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Πατρών- και θυμίζει τις εποχές της μπόχας της Πολιτιστικής του 2006;

Είναι προφανές ότι οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι ήθελαν να πραγματοποιήσουν Αγώνες «του ποδαριού» με ενοικιαζόμενες και υποτυπώδεις υποδομές, αφήνοντας ΜΗΔΕΝΙΚΟ Έργο και ΥΠΟΔΟΜΕΣ στην πόλη των ΠΑΤΡΩΝ, πράγμα που έρχεται σε ΠΛΗΡΗ αντιδιαστολή με όσα ανακοινώσατε το Σάββατο 20 Απριλίου στην Ομιλία σας για τα έργα Υποδομής και Ανάπτυξης της Πάτρας και της Αχαΐας!

Οι πολίτες της Πάτρας και μαζί τους και εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν την ΠΑΤΡΑ περίγελο της Μεσογείου και μια νέα εστία διαπλοκής και ρεμούλας. Εσείς τι απαντάτε;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

ΚΟΙΝ.: Γ. Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

            Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

            Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης

            Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

            Εισαγγελέα Πατρών

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος