Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 6984/10-04-2019

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Μετά τα κατολισθητικά φαινόμενα σε Πούντα, Καλαμιά, Αμπελόκηπους και Ελαιώνα, πολλά ακόμα γεωλογικά φαινόμενα καταγράφηκαν μόλις πρόσφατα στην ανατολική Αιγιάλεια, προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο σε δήμο και κατοίκους, αφού ξύπνησαν άσχημες μνήμες.

Οι συνεχείς βροχές, είχαν ως αποτέλεσμα να φύγει τμήμα βουνοπλαγιάς κοντά στο Αγρίδι, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, οι υπεύθυνοι τρόμαξαν κυριολεκτικά όταν είδαν να βγαίνει νερό από βραχώδες μέρος, πίσω από τη Λίμνη Τσιβλού.

Όπως διαπίστωσαν άνθρωποι του Δημοτικής Ενότητας Ακράτας, το νερό γύρισε από λαγκάδι, στο σημείο που το 1913 αφανίστηκε ένα ολόκληρο χωριό (η Συλίβαινα) και δημιουργήθηκε η σημερινή ορεινή λίμνη.

Το λαγκάδι κόπηκε στη μέση και τα ύδατα από τα λιωμένα χιόνια βρήκαν διέξοδο και άρχισαν να πέφτουν προς τον παλιό δρόμο της Καμαρόβρυσης, καταλήγοντας στην περιφερειακή οδό Ακράτας-Ζαρούχλας. Η βασική οδική αρτηρία της περιοχής, παρότι καθαριζόταν από μηχάνημα του δήμου, έφραζε συνεχώς από νερό και χαλίκι που κατέβαζε το βουνό.

Ο τοπικός αντιδήμαρχος Γιώργος Γιοβάς, επικοινώνησε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να στείλει μηχάνημα, καθότι η επαρχιακή οδός είναι στην αρμοδιότητά της, ευελπιστώντας πως θα αντιμετωπιστεί έστω και προσωρινά το θέμα που προέκυψε.

«Το βουνό άρχισε να κατεβάζει πολύ νερό και εκτιμήσαμε ότι η ζημιά πρέπει να΄χει γίνει ψηλά, αλλιώς δεν εξηγείται ότι το νερό έχει φύγει από τη ροή του, έχει βγει εκτός λαγκαδιού και σκάει στην πλαγιά, κοντά στο δρόμο» περιγράφει ο ίδιος.

Τελικά,  ιδιωτικό συνεργείο, μισθωμένο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αργά το βράδυ έγινε κατορθωτό να παρέμβει, δρομολογώντας τα νερά, με χαντάκι, στο ρέμα και ν’ ανοίξει το δρόμο, εργασίες οι οποίες υποβοηθήθηκαν από το σταμάτημα της βροχής.

«Τα βουνά έχουν κάνει καινούργιους καταρράκτες, που έχουν διαμορφώσει ένα αλλιώτικο και άγνωστο ακόμα σκηνικό», προσθέτει ο Γ.Γιοβάς.          

Συναφείς είναι και οι καθιζήσεις-κατολισθήσεις που χθες έγιναν σε πολλα σημεία της 17ης και 18ης Επαρχιακής Οδού, πάνω από την Αιγείρα. Η συγκοινωνία διακόπηκε και απαιτήθηκε η επέμβαση μηχανημάτων του δήμου, κοντά στις Τοπικές Κοινότητες Βελλά, Εξοχή, Σελιάνα και Περιθώρι.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Επειδή οι εμβληματικές λύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα και οι κίνδυνοι κατολισθήσεων παραμένουν τεράστιοι, ποιες πρωτοβουλίες θ’ αναλάβετε για την συνολική, αποτελεσματική λύση του προβλήματος; 

 

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος