Loading...
 Start Page

Προς την Υπουργό Παιδείας

  • Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγγελθεί από συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος(ΔΟΕ) αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τον υπό κατάργηση Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β) στο ζήτημα της προμήθειας χαρτιού και της έκδοσης των σχολικών εγχειριδίων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών  επεσήμαναν ότι το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει με σοβαρότατες ελλείψεις σε σχολικά βιβλία.

Θα περίμενε κανείς να επέμβει άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και να διαψεύσει τους συνδικαλιστές, διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία έχει εξελιχθεί ομαλώς και όλα τα σχολικά βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία εγκαίρως. Αντί αυτού, επιβεβαιώσατε την ακρίβεια των καταγγελλόμενων και προσπαθήσατε να δικαιολογηθείτε, ισχυριζόμενη ότι τα βασικά σχολικά εγχειρίδια θα φτάσουν στα σχολεία εγκαίρως, χωρίς να διευκρινίζετε ποια εννοείτε ακριβώς.

Το όλο κλίμα επιβαρύνεται από δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” της Κυριακής 14 Αυγούστου 2011, το οποίο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών και προχωράει σε σοβαρότατες αποκαλύψεις για τον τρόπο προμήθειας του χαρτιού από τον Ο.Ε.Δ.Β. Αν ευσταθούν οι καταγγελίες της εφημερίδας, τότε προκύπτει ένα σοβαρότατο σκάνδαλο διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο αγγίζει την πολιτική ηγεσία στο σύνολό  της.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα καταγγέλλει τα εξής:

  • Ο Ο.Ε.Δ.Β προχώρησε σε διεξαγωγή Πρόχειρου Διαγωνισμού με διαπραγμάτευση για την προμήθεια χαρτιού αξίας 10.500.000 ευρώ(συν Φ.Π.Α), κάτι που ρητά απαγορεύεται, λόγω του μεγάλου ύψους της προμήθειας.
  • Ενώ μεγάλη ευρωπαϊκή βιομηχανία εισάγει χαρτί από 100%  χημικό πολτό, 80 γραμμαρίων, στην τιμή των 760 ευρώ τον τόνο, ο Ο.Ε.Δ.Β προχώρησε στην προμήθεια χαρτιού του ανωτέρω τύπου στην τιμή των 1049 ευρώ τον τόνο, ζημιώνοντας το Δημόσιο κατά 1.803.360 ευρώ.
  • Ενώ ο Πρόχειρος Διαγωνισμός πραγματοποιείτο την Παρασκευή 7 Αυγούστου, το χαρτί βρισκόταν ήδη αποθηκευμένο στις αποθήκες του Οργανισμού!!!
  • Ο Ο.Ε.Δ.Β προμηθεύτηκε διπλάσια ποσότητα από αυτή που απαιτείται για την έκδοση των φετινών σχολικών εγχειριδίων,  παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κατάργηση, επιβαρύνοντας το Δημόσιο με μια άσκοπη δαπάνη, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα.
  • Η προκήρυξη του Διαγωνισμού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, έγινε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, σε σχέση με άλλες χρονιές, και είχε σοβαρά λάθη και παραλήψεις, ώστε να μην εγκριθούν οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να προκύψει η «λύση» του Πρόχειρου Διαγωνισμού ως αναγκαιότητα.

 

                Επειδή ο όλος χειρισμός του ζητήματος της προμήθειας χαρτιού για την έκδοση των σχολικών εγχειριδίων προκαλεί εύλογες απορίες και ερωτηματικά,

 

                                    Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

  • Θα έχουν φτάσει στα σχολεία όλης της χώρας τα σχολικά βιβλία, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη; Σε διαφορετική περίπτωση τι εννοείτε με τον όρο «βασικά βιβλία»;
  • Θεωρείτε δόκιμο να πραγματοποιείται Πρόχειρος Διαγωνισμός για προμήθεια ύψους 10.500.000 ευρώ (συν Φ.Π.Α); Συνάδει αυτή η πρακτική με τη διακηρυγμένη αρχής σας περί διαφάνειας;
  • Γιατί δεν ελέγχθηκαν οι υπαίτιοι για την αργοπορία προκήρυξης του Διαγωνισμού και για τα λάθη και τις παραλήψεις που διαπιστώθηκαν.
  • Για ποιο λόγο ένας υπό κατάργηση Οργανισμός προμηθεύεται ποσότητα χαρτιού διπλάσια της απαιτουμένης, και μάλιστα σε τιμή ακριβότερη κατά 289 ευρώ τον τόνο, ζημιώνοντας το Δημόσιο με το ποσό του 1.803.360 ευρώ;

 

-        Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό (προκήρυξη κ.α.)

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νικόλαος Νικολόπουλος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος