Loading...
 Start Page

Προς τον Υπουργό:

  • Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων          


 

Με την υπ΄αριθμ. 18017/14/06/11 Ερώτησή μου έφερα σε γνώση σας τα ακόλουθα:

«Δημοσιεύματα στον Κυριακάτικο Τύπο κάνουν λόγο για αστρονομική υπερκοστολόγηση των Ολυμπιακών έργων τα τελευταία 2-3 χρόνια πριν τους Αγώνες. Μάλιστα αναφέρεται υπολογισμός πως τη στιγμή που κάθε Αυστραλός έδωσε για τους αγώνες του Σίδνεϊ το ποσό των 75 ευρώ, αποκαλύπτεται το «χρυσό ολυμπιακό κατά κεφαλήν χαράτσι» για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που ανέρχεται στα 844 ευρώ και το οποίο προέκυψε από εξωπραγματικές υπερκοστολογήσεις έργων. Διοργανώθηκαν δηλαδή στην Ελλάδα (ορθώς) οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ωστόσο αποτελεί πλέον ευρεία δημόσια γνώση πως κάποιοι πλούτισαν εις βάρος του απλού φορολογούμενου πολίτη.

Και ενώ έγινε γνωστό πως λίγους μήνες μετά την τελετή λήξης των ομολογουμένως πετυχημένων- Ολυμπιακών Αγώνων, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών έλαβαν εντολή να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα για το κόστος και τις υπερτιμολογήσεις των έργων. Τότε ανακάλυψαν ότι είχαν γίνει απευθείας αναθέσεις στο όνομα της επιτυχίας των Αγώνων, σ’ ένα ράλι σκανδαλωδών αποκλίσεων κόστους, από τον φάκελο διεκδίκησης μέχρι την αποστολή των τιμολογίων για το λογαριασμό. Στον φάκελο διεκδίκησης των αγώνων το συνολικό κόστος των έργων ανερχόταν σε 7,741 δισ. ευρώ.

Σας παραθέτω στοιχεία από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Real News» που κάνουν ανάλυση των «ΠΑΡΑΦΟΥΣΚΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ…

 

Μαραθώνιο «πάρτι»

Το τμήμα Ανάλυσης Οικονομικών Στοιχείων (Ε') της 20ης Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών έκανε αναλυτική έρευνα για την εκτίμηση του τελικού κόστους των δαπανών των ολυμπιακών έργων, συγκρινόμενο με τον φάκελο διεκδίκησης. Οι ελεγκτές της διεύθυνσης συνέκριναν ένα προς ένα, τα έργα στην περίοδο της διεκδίκησης με το τελικό κόστος, με αποτέλεσμα να. καταλήξουν σε ... αστρονομικά νούμερα!

Πρώτο στη λίστα της σπατάλης έρχεται το ΟΑΚΑ, καθώς το κόστος των έργων στον φάκελο διεκδίκησης δεν ξεπερνούσε τα 3.100.000 ευρώ», αλλά τελικά μας στοίχισε 399.000.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 12.771%!

Ακολουθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο, για το οποίο αρχικά είχαν υπολογίσει 300.000 ευρώ, αλλά φαίνεται ότι έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους 3.733 φορές, με το ποσό να φτάνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ! Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν άλλα τουλάχιστον 21 μεγάλα έργα με σκανδαλώδεις αποκλίσεις κόστους. Το Ολυμπιακό Κέντρο Τένις κόστισε 47,5 εκατομμύρια ευρώ, με διαφορά κόστους 286%. Το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο κόστισε 8 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους 186%.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που είχε δηλωθεί στο φάκελο διεκδίκησης, έφτασε στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ, με απόκλιση κόστους της τάξεως του 543%.

«Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πρέπει να μετονομαστεί σε Στάδιο Απόκλισης κόστους Ολυμπιακών διαστάσεων», λέει στην «R» ένας από τους ελεγκτές που συμμετείχε στην έρευνα, αφού τελικά στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο 890 φορές περισσότερο από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί Μάλιστα, το Ολυμπιακό Κέντρο Hockey, Baseball & Softball ξεπέρασε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφού τελικά η απόκλιση κόστους έφτασετο972%!

Στο σπορ των αστρονομικών αποκλίσεων συμμετείχαν πολλές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα ο κατάλογος των έργων να είναι μακρύς. Ακολουθούν το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου με απόκλιση κόστους 342%, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Νίκαιας Άρσης Βαρών που φτάνει το 309%, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά με 618%, ενώ στην περάτωση του Ολυμπιακού Κέντρου του Αγίου Κοσμά για το Τρίαθλο, προφανώς κάτι δεν «ήγε καλά, αφού η απόκλιση είναι μόλις .... 13%.

Όλα, όμως πήγαν «καλά» για αυτούς που σχεδίασαν τις υπερτιμολογήσεις στην περίπτωση τον έργου του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γουδίου και τον Ολυμπιακού Κέντρου Μοντέρνου Πεντάθλου, με απόκλιση κόστους, ύψους 1.029%! Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Τατοΐου- Μαρκοπούλου, η διαφορά κόστους ήταν 388%, ενώ στο Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου έφτασε το 405%.

 

Η Περιφέρεια

Κι αν για το λεκανοπέδιο Αττικής «πρωταθλητής» της απόκλισης αναδείχθηκε το ΟΑΚΑ, για την υπόλοιπη Ελλάδα οι «πρωταθλητές» έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, στην περίπτωση του οποίου η διαφορά κόστους είναι 6.073%, καθώς στον φάκελο διεκδίκησης τα έργα είχαν αποτιμηθεί με 1,1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά τελικά το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 67,9 εκατομμύρια.

Με βραχεία κεφαλή ακολουθεί το Ολυμπιακό Στάδιο Πάτρας, με τη διαφορά κόστους να φτάνει στο 4.009%, και ακολουθούν το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας στον Σχοινιά με 200%, το Ολυμπιακό Κέντρο Κανόε-Καγιάκ Σλάλομ στο Ελληνικό με 336% και το Ολυμπιακό Παναθηναϊκό Στάδιο Βόλου με 105%.

Η εθνική οδός Σχηματαρίου - Πάρνηθας, που δεν έγινε ποτέ και παραμένει σήμερα ένας ορεινός δρόμος που χρησιμοποιούν μόνο τα οχήματα της Πυροσβεστικής, στοίχισε 2.200.000 ευρώ, με απόκλιση κόστους 267%. Ακριβώς την ίδια απόκλιση είχε και το έργο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης ορεινής Ποδηλασίας Πάρνηθας, ενώ στην περίπτωση των οδικών συνδέσεων του Ολυμπιακού Χωριού, η διαφορά κόστους έφτασε το 374%, αφού τα 200 εκατομμύρια ευρώ που δηλώθηκαν στον φάκελο διεκδίκησης δεν αρκούσαν -όπως φαίνεται- ούτε για το ένα τρίτο τον έργου, καθώς το κόστος του ξεπέρασε τα 947 εκατομμύρια ευρώ».

Τελικά η έρευνα του 2005 έφτασε να εκτιμήσει πως το κόστος των Αγώνων άγγιξε τα 13,5 δισ από τα 7,741 που έγραφε ο φάκελος διεκδίκησης. Υπάρχουν βεβαίως υπόνοιες από άλλες πηγές που κάνουν λόγο για 20 δισ. Αλλά ακόμη και να λάβουμε νπ’ όψιν τα 13,5 δισ, μιλούμε για «φούσκωμα» σχεδόν 100% από την εκτίμηση του φακέλου διεκδίκησης!»

Επειδή την δυνατότητα να πληροφορηθώ εάν είναι σε γνώση της ελληνικής Δικαιοσύνης και εάν αυτή η δια του Τύπου πληροφορία έχει αξιολογηθεί από τα αρμόδια Όργανα και επειδή εάν έχει διαφύγει της προσοχής των δικαστών μόνον εσείς μπορείτε να με πληροφορήσετε, επανέρχομαι και ερωτώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης:

  • Στείλατε αυτό το δημοσίευμα στον Πρόεδρο ή τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;
  • Εάν ναι, τι σας απάντησε; Να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία.
  • Εάν όχι γιατί; Έχετε αυτό το δικαίωμα να αποκρύπτετε δια της αρχειοθέτησης τέτοιες πληροφορίες;
  • Πρόκειται να ερευνήσετε εάν έχει ασχοληθεί η Δικαιοσύνη; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική έρευνα; Εάν έχει διαταχθεί προανάκριση ή εάν ενδεχομένως έχει ασκηθεί και δίωξη;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος