Loading...
 Start Page

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Οσμή σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος κρύβεται πίσω από την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Εργασίας;»

Ξαφνικά μετά την παραίτηση του κ. Δασκαλάκη, «κύκλοι» του Υπουργείου Εργασίας διαρρέουν σκοπίμως πως ο διακεκριμένος στο χώρο του επιστήμονας δεν αναλάμβανε το ρίσκο που απαιτεί η θέση του όταν χρειάζεται να επισπευσθούν έργα και φέρεται να θίχθηκε από τον τρόπο που ενεπλάκη σε θέματα της δικιάς του αρμοδιότητας σύμβουλος της υπουργού και ο διευθυντής του γραφείου της. Με άλλα λόγια τον παρουσιάζουν ως άβουλο και δειλό σε θέματα διαχείρισης, υπερευαίσθητο, εύθικτο και γενικότερα για άνθρωπο που «δεν κάνει για τη δουλειά».
Ωστόσο, ο παραιτηθείς από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, κ. Δασκαλάκης, είναι αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει διατελέσει Συνεργάτης της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.Μ.Ε.Δ). Βάσει λοιπόν της διαδρομής του, διαφαίνεται πως πρόκειται για έναν καταρτισμένο και έμπειρο επιστήμονα, ο οποίος έχει σημαντική διαδρομή στο συγκεκριμένο χώρο.

Μάλλον λοιπόν κάτι άλλο συμβαίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση, που κάθε άλλο δεν σχετίζεται με την ευαισθησία και τη δυνατότητα του κ. Δασκαλάκη να λαμβάνει αποφάσεις, όπως «κύκλοι» και «παρατρεχάμενοι» αφήνουν να εννοούνται προσπαθώντας να σκεπάσουν πράγματα και καταστάσεις ή ακόμη χειρότερα να στρέψουν το βλέμμα της κοινής γνώμης αλλού.

Διότι πλέον ξεκάθαρα, όπως παρουσιάζεται στην πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Δασκαλάκης αναγκάστηκε να προβεί σε παραίτηση λόγω του άμεσου «καπελώματος» που δεχόταν από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος της υπουργού Εργασίας κ. Κατσέλη, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση της προώθησης των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και ειδικότερα στη δημιουργία του «πολυμεσικού κέντρου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων» (κοινωνικού ΚΕΠ)!

Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως ο κ. Δασκαλάκης αντιλήφθηκε εγκαίρως προειλημμένες αποφάσεις στον σχεδιασμό του προγράμματος με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κόστους για το ύψος των προγραμμάτων!
Και μόνο το ύψος του ποσού προκαλεί «ζάλη»...

Σαφείς και οι αιχμές του ίδιου του παραιτηθέντα Γενικού Γραμματέα ο οποίος τονίζει πως ο πρώτος λόγος της παραίτησης του αφορά τα έργα της ψηφιακής σύγκλισης, τα οποία κατά την άποψή του «αποφασίζονται ερήμην των αρμόδιων παραγόντων και του γενικού γραμματέα», ενώ ο δεύτερος λόγος αφορά την απουσία μελέτης, που πρέπει να προηγηθεί της σύστασης του Κοινωνικού ΚΕΠ!
Οι παραπάνω μελέτες που ζητά ο κ. Δασκαλάκης υπολογίζονται πως θα στοιχίσουν 450 χιλ. ευρώ και το συνολικό κόστος του έργου όχι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Το τρομακτικό και παράλληλα το «ζουμί» της υπόθεσης είναι πως η παραίτηση Δασκαλάκη βγάζει νόημα αν ληφθεί υπόψη πως ο κ. Δασκαλάκης υποστηρίζει πως το υπουργείο (μέσω του γραφείου και των σύμβουλων της Υπουργού κατά τον κ. Δασκαλάκη) όρισε πρώτα το έργο στο δυσθεώρητο ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καμία προγενέστερη μελέτη των προδιαγραφών και μετά του ζητούσαν να προβεί σε μελέτη που να βγάζει το κόστος του έργου στα 30 εκατομμύρια ευρώ!
Από τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα στοιχεία διαφαίνεται πως όχι μόνο δεν έχει προηγηθεί καμία μελέτη, αλλά ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να μη λειτουργήσει η ψηφιακή ενοποίηση των οργανισμών, καθώς είναι προαπαιτούμενη συνθήκη να καθοριστούν ενιαίες προδιαγραφές, ώστε ο σχεδιασμός του συστήματος να μπορεί να δουλέψει.
Ο σκοπός των εν λόγω έργων είναι πολύ σημαντικός για τη κοινωνία και τους πολίτες, καθώς υπάρχει κίνδυνος «να τιναχθεί στον αέρα» η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπό κατασκευή ΚΕΠ με τους οργανισμούς και τα Ταμεία του Υπουργείου.

Μετά τα παραπάνω καταγγελλόμενα στοιχεία και την όλη εξέλιξη της υπόθεσης, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι έκθετη και οφείλει λεπτομερείς εξηγήσεις, όχι μόνο στον κ. Δασκαλάκη, αλλά στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό, ο οποίος γίνεται μάρτυρας μιας ακόμη περιέργως δύσοσμης υπόθεσης προσπάθειας κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, τη στιγμή που η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική τον έχει φέρει στα όρια της οικονομικής εξόντωσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Υπουργός:

1. Ποια η θέση της αρμόδιας Υπουργού στο θέμα που καταγγέλλει ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου της Δ. Δασκαλάκης περί «προειλημμένων αποφάσεων στο σχεδιασμό του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση και ειδικότερα στη δημιουργία του «πολυμεσικού κέντρου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων» (κοινωνικού ΚΕΠ)» από συμβούλους της και τον Διευθυντή του γραφείου της;
2. Σε ποιους συγκεκριμένους συνεργάτες της Υπουργού αναφέρεται ο κ. Δασκαλάκης και με ποιο τρόπο πίεζαν τον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα;
3. Ποιοι σύμβουλοι της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ασχολήθηκαν με την υπόθεση του προγράμματος «πολυμεσικού κέντρου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων»; (να αναφερθούν ονόματα και εργασιακή σχέση με το υπουργείο)
4. Ποιοι σύμβουλοι με γνώσεις στην ψηφιακή τεχνολογία που πλαισιώνουν την ηγεσία του Υπουργείου ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη προκήρυξη; (να αναφερθούν ονόματα και εργασιακή σχέση με το υπουργείο)
5. Ποια η θέση της Υπουργού έναντι των αιτιάσεων του κ. Δασκαλάκη, οι οποίες αναφέρονται σε έγγραφες παρατηρήσεις - διαφωνίες του (μάλιστα η μια με ημερομηνία 12/1) προς το Γραφείο του πρωθυπουργού και προς τη σύμβουλο της υπουργού που έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα έργα ψηφιακής σύγκλισης; (Να προσκομιστεί το έντυπο και ηλεκτρονικό αρχείο αλληλογραφίας μεταξύ του Δ. Δασκαλάκη και της Υπουργού σχετικά με το θέμα)
6. Σε ποιες ενέργειες προέβηκε η Υπουργός, όταν ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Δ. Δασκαλάκης τόσο προφορικά όσο και γραπτώς είχε διατυπώσει σωρεία ενστάσεων αφενός για το υψηλό κόστος που θα έπρεπε να καταβάλει το υπουργείο και αφετέρου για το γεγονός ότι οι προδιαγραφές της προκήρυξης ήταν φωτογραφικές, καθώς έδειχναν τους δυνητικούς αναδόχους; (να προσκομισθούν τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα)
7. Γιατί κατά την άποψη της Υπουργού ο κ. Δασκαλάκης ηρνείτο να επισπεύσει τις διαδικασίες;
8. Επιχειρήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο να ξεπεραστεί η άρνηση του κ. Δασκαλάκη να υπογράψει τη σχετική απόφαση με την απευθείας συνεννόηση του υπουργείου με τους άλλους φορείς που θα υπέβαλαν τις προτάσεις τους για την ψηφιακή σύνδεσή τους με τα κοινωνικά ΚΕΠ όπως ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία και ο ΟΕΚ;
9. O κ. Δασκαλάκης σχολιάζοντας τους λόγους της παραίτησης του δήλωσε πως: «Δεν κατανοώ γιατί πρέπει εσπευσμένα να καταθέσουμε προτάσεις για το έργο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου χωρίς να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, όταν αυτό μπορεί να γίνει σε 4 μήνες;» Ποια η άποψη της Υπουργού για αυτή τη δήλωση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου της;
10. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η καταγγελία του κ. Δασκαλάκη το έργο δεν θα ξεπερνούσε τα 5-6 εκατομμύρια αν γινόταν η μελέτη κόστους και προδιαγραφών που ζητούσε. Γιατί και πως το έργο κοστολογήθηκε στο σκανδαλώδες ύψος των 30 εκατομμυρίων ευρώ προκαλώντας την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα;
11. Οι καταγγελίες του κ. Δασκαλάκη χρήζουν διερεύνησης σε βάθος από τη πλευρά της Υπουργού, καθώς διαφαίνεται γιγαντιαία προσπάθεια διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ύψους σχεδόν 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τι προτίθεται να κάνει η αρμόδια Υπουργός για να αποκαλυφθεί η αλήθεια;
12. Θα ενημερώσει τη δικαιοσύνη για τα καταγγελλόμενα του τέως Γενικού της Γραμματέα;
13. Αν όντως εμπλέκονται στην όλη αυτή «δύσοσμη» υπόθεση στενοί της συνεργάτες και σύμβουλοι της Υπουργού, η ίδια πως βλέπει το μέλλον της ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης;

 

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος