Loading...
 Start Page

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Καταγγελίες από την ΠΑΣΕΓΕΣ  για στημένο διαγωνισμό που θέτει θέμα νομιμότητας στην ανάθεση του ΟΣΔΕ 2011-2013»

 

Δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο κάνουν λόγο για «Καταγγελίες για στημένο διαγωνισμό» και αναφέρουν πως η ΠΑΣΕΓΕΣ θέτει θέμα νομιμότητας στον διαγωνισμό ανάθεσης του ΟΣΔΕ για την περίοδο 2011-2013.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ υποβάλει ένσταση επί του διαγωνισμού που διενεργείται για την ανάληψη του ΟΣΔΕ, ενώ πριν από μία βδομάδα ανακοίνωνε ότι δεν ενδιαφέρεται για την ανάληψη των δηλώσεων ΟΣΔΕ για φέτος!

Πέρσι τέτοιο καιρό πάλι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα εμπλακεί η ΠΑΣΕΓΕΣ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2010, αλλά λίγο καιρό μετά, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών και κατέθεσε προσφορά στον αντίστοιχο διαγωνισμό, τον οποίο φυσικά κέρδισε, αναλαμβάνοντας για άλλη μια συνεχόμενη χρονιά την  ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών, με όποιο κέρδος αυτό συνεπάγεται…

Φέτος το ίδιο σκηνικό σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια και σήμερα. Με άλλα λόγια στις 11  Ιανουαρίου η ΠΑΣΕΓΕΣ δήλωνε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για οικονομικούς λόγους και προχθές αποφάσισε να υποβάλει ένσταση με την αιτιολογία ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας ως προς τον χρόνο υλοποίησης.

Η αγροτική «πιάτσα» βοά πως αυτό έγινε όχι επειδή ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες που θα προκύψουν για την Εταιρεία που θα αναλάβει την κατάθεση – υλοποίηση του ΟΣΔΕ από συναδελφικό ενδιαφέρον, αλλά μάλλον όπως και το 2010, για λόγους ελιγμού και σκοπιμότητας ώστε να αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ την δουλειά !

Δεν έχουν όμως και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την ίδια άποψη! Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια στη χώρα μας.

Στα 444 εκατ. ευρώ έφθασαν, όπως δήλωνε τον Φλεβάρη του 2006, η  Επίτροπος Γεωργίας Μάριον Φίλερ Μπόελ, τα πρόστιμα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας την περίοδο 1995-2005 για την πλημμελή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα, που εφαρμόζεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

 

Τα κυριότερα προβλήματα με την καταβολή και τον έλεγχο των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων στη χώρα μας έχουν διαχρονικά, σύμφωνα με την Επίτροπο, να κάνουν με:

 

·        Τον εξαιρετικά ανεπαρκή και ελλιπή χαρακτήρα του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων και του Συστήματος Αναγνώρισης και Καταγραφής Ζώων, τα Μητρώα δηλαδή, που στερούν κάθε δυνατότητα διενέργειας αυτοματοποιημένων διασταυρωτικών ελέγχων και γενικότερα τον έλεγχο των αιτήσεων ενίσχυσης και των πληρωμών στα απαιτούμενα πρότυπα υψηλού επιπέδου.

·        Τις ανεπάρκειες του συστήματος αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων (προβλήματα ελέγχου και επίβλεψης των τροποποιήσεων δεδομένων), καθώς και το χρονοδιάγραμμα, την ποιότητα και την υποβολή εκθέσεων όσον αφορά στους επιτόπιους ελέγχους.

 

Η επίτροπος υπογράμμιζε τότε πως έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της (5/11/2010), ζητά 347 περίπου εκατ. Ευρώ από την Ελλάδα, με βασική αιτία των καταλογισμών αυτών τις ελλείψεις του ΟΣΔΕ και ειδικότερα η απουσία ενός σύγχρονου χαρτογραφικού υποβάθρου για τα αγροτεμάχια καθώς.

 

Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός και ειδικά ο πολίτης της περιφέρειας και της υπαίθρου δοκιμάζεται από τα φοροεισπρακτικά μέτρα του Μνημονίου που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Τρόικα διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των ξένων δανειστών, είναι τουλάχιστον προκλητικό να συνεχίζονται καταστροφικές πρακτικές των τελευταίων τριάντα χρόνων. 

 
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

 

1.      Οι καταγγελίες της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν βάση ή πρόκειται για εμπαιγμό από τη μεριά της όπως καταγγέλλουν φορείς της αγοράς;

2.      Πρόκειται να αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ το διαγωνισμό ΟΣΔΕ;

3.      Υπάρχει η πιθανότητα να αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ το έργο με απ΄ ευθείας ανάθεση; 

4.      Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο αρμόδιος υπουργός για να απαλλαγεί η χώρα από πρακτικές που μόνο πρόστιμα της αποφέρουν;

5.      Τι απάντα ο υπουργός στις αιτιάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ περί πλήθους ελλείψεων, ασαφειών και αοριστιών στους όρους της διακήρυξης

6.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για το ΟΣΔΕ 2011-2013, έτσι ώστε να μην έρθουν τα ίδια άσχημα αποτελέσματα για την Ελλάδα  και ποιες είναι οι ουσιαστικές αλλαγές-ενέργειες που θα μας οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση και συνεπώς σε αποδοτικότερες πρακτικές;

7.      Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του διαγωνισμού ΟΣΔΕ 2011 με τον περσινό που διασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και τον Έλληνα αγρότη;    

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας