Loading...
 Start Page

Προς τους Υπουργούς
• Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Εσωτερικών

Με έκδηλη ανησυχία αλλά και οργή, η κοινωνία της Αχαΐας παρακολουθεί την σταδιακή... λειψανοποίηση του μεγαλύτερου και μοναδικού - υπό τις παρούσες συνθήκες - τριτοβάθμιου νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου (ΠΓΝΠ).

Καθώς το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» δεν μπορεί ακόμα να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας, (αφού παραμένει με ανοιχτές «πληγές» από τον σεισμό του 2008), ενώ και όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων αντιμετωπίζουν εξαιρετικά προβλήματα και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το σύνολο των περιστατικών των περιοχών τους και ιδίως τα πιο σοβαρά, το ΠΓΝΠ υποδέχεται και αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά, υπό συνθήκες που έχουν προκαλέσει σημαντική εξάντληση, τόσο στο έμψυχο προσωπικό, όσο και στις υλικοτεχνικές υποδομές του.

Σαν να μην φτάνει αυτό όμως, η πολιτική της κυβέρνησης και κατά συνέπεια, της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (6η ΥΠΕ), μοιάζει να επιδιώκει την υποβάθμιση του νοσοκομείου, διαμορφώνοντας εκρηκτικές συνθήκες για τους εργαζομένους και τους ιατρούς, αλλά και συνθήκες παντελούς ανασφάλειας και απελπισίας για τους ασθενείς.

Προσφάτως, το Δ.Σ. του νοσοκομείου έλαβε την απόφαση μείωσης των χειρουργικών αιθουσών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το - πέρα για πέρα υπαρκτό - πρόβλημα της εξάντλησης του νοσηλευτικού προσωπικού των χειρουργείων, στους οποίους οφείλονται χιλιάδες μέρες αδειών και ρεπό. Αυτή η κατάσταση όμως θυμίζει την κλίνη του Προκρούστη που κόβει τα πόδια αυτών που ξαπλώνουν στο κρεβάτι του, εφόσον περισσεύουν!

Το ΠΓΝΠ ξεκίνησε τη λειτουργία του με 12 ή 13 χειρουργικές αίθουσες που μέχρι πρόσφατα έφτασαν να είναι 9 και τώρα, μετά την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, μόλις 7. Και δυστυχώς, η προοπτική δείχνει και περαιτέρω μείωση καθώς το Νοσοκομείο δεν ενισχύεται με προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι, η επίσης δίκαιη, πέρα για πέρα, κραυγή αγωνίας των ιατρών που διαπιστώνουν πως θα είναι αδύνατο πλέον να αντιμετωπιστούν τα χειρουργικά περιστατικά, καθώς ακόμα και με τις 9 αίθουσες υπό λειτουργία, οι λίστες αναμονής σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ήδη μεγάλες. Τώρα, υπό τις νέες συνθήκες, οι ιατροί επισημαίνουν πως οι λίστες αναμονής θα... ξεχειλίσουν και θα είναι αδύνατο να μπορούν να προγραμματίσουν χειρουργεία, εφόσον πάντα υπάρχουν και τα έκτακτα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν μπορούν να βρεθούν μόλις έξι άτομα που θα ενισχύσουν το νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων και να μην υπάρξει μείωση των αιθουσών!

Αυτή τη στιγμή αναβάλλονται χειρουργεία, αρκετά εκ των οποίων είναι σοβαρά. Οι ιατροί πασχίζουν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας μεγάλης γεωγραφικής ενότητας της χώρας και παράλληλα, να παράσχουν το εκπαιδευτικό έργο του νοσοκομείου (το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ή να υποτιμούμε), ενώ και οι εργαζόμενοι αισθάνονται να έχει τελειώσει η υπομονή τους καθώς παραμένουν μόνοι και αβοήθητοι επί σειρά ετών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Βάσει τίνος Νόμου ελήφθη η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΠΓΝΠ για μείωση των χειρουργικών αιθουσών;
• Ποιος είναι ο αριθμός των οφειλομένων αδειών και ρεπό στους εργαζομένους των χειρουργείων του ΠΓΝΠ. Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
• Πόσες αποσπάσεις-μετατάξεις προσωπικού έγιναν την τελευταία τριετία από και προς το ΠΓΝΠ; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
• Πως εξελίχθηκε διαχρονικά, ο αριθμός των εργαζομένων στα χειρουργεία του ΠΓΝΠ; Επίσης, πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στα χειρουργεία των άλλων νοσοκομείων της Πάτρας και του Αιγίου, αλλά και της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας;
• Στην 6η ΔΥΠΕ, πόσοι νοσηλευτές αποσπάσθηκαν και πού την τελευταία τριετία; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
• Ποια είναι η άποψη της ηγεσίας του Υπουργείου για το θέμα και αν θα δώσει σαφείς εντολές στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για αποσπάσεις ή και μετατάξεις προσωπικού, στα χειρουργεία του Ρίου.
• Έχουν ενημερωθεί για την ισχύ της απόφασης της οι Επιθεωρητές Υγείας και οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης; Αν ναι, τι ενέργειες έχουν κάνει; Αν όχι, γιατί;
• Προβλέπεται ενίσχυση του προσωπικού του ΠΓΝΠ στο αμέσως επόμενο διάστημα; Αν ναι, πόσοι και σε ποιους τομείς;
• Είναι αληθές ότι έχουν πραγματοποιηθεί
- 32 αποσπάσεις - μετακινήσεις σε άλλα καθήκοντα;
- 6 εσωτερικές μετακινήσεις;
- 6 νοσηλευτές βρίσκονται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια;
- 34 άτομα βρίσκονται σε άδειες ανατροφής τέκνων και,
- 7 άτομα βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια;
Να κατατεθούν για όλα τα ανωτέρω οι σχετικοί πίνακες

Ο Ερωτών Βουλευτής


Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος