Loading...
 Start Page

 

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της δολοφονίας του 21χρονου φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη στις 16 Μαίου 2008 στο Ρέθυμνο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με έγγραφό του ζητά το ταχύτερο δυνατόν κάθε πληροφορία (φάκελο κ.λπ.) για τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή.
Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (European Court of Human Rights) στο Στρασβούργο, για την δολοφονία του γιου τους, Μανώλη Χορευτάκη, είχαν υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2008 οι γονείς του, εκπαιδευτικοί στα Χανιά, Αντώνης και Ειρήνη. Προσέφυγαν, διά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, Ανδρέα Αναγνωστάκη και Αλέξη Αναγνωστάκη.
Τον άτυχο 21χρονο φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη σκότωσε εν ψυχρώ τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Μαΐου 2008, μαχαιρώνοντάς τον στην καρδιά, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ένας 30χρονος κατάδικος από τον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα 20 του ίδιου μήνα στο Βραχάσι Λασιθίου, όπου τον εντόπισε αστυνομικός σε ένα καφενείο να πίνει αμέριμνος τον καφέ του!
Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, ο Μανώλης Χορευτάκης βάδιζε πεζός, μαζί με άλλους δύο συμφοιτητές του, σε δημόσιο δρόμο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Όταν περνούσαν μπροστά από ένα κατάστημα, ένας, που, κάθονταν σ' αυτό μαζί με άλλους -ο 30χρονος Ζαχαρίας Λαγουδάκης- τους πέταξε κάποιο αντικείμενο στα πόδια τους. Τα παιδιά ρώτησαν, τι νόημα είχε αυτή η ενέργεια και γιατί έγινε.
Τότε, ο θαμώνας του καταστήματος σηκώθηκε και τους επιτέθηκε, χτυπώντας τους με τα χέρια και τα πόδια. Οι πελάτες του μπαρ προέτρεψαν τους τρεις φοιτητές να φύγουν τρέχοντας.
Ο Μανώλης, έτρεχε τελευταίος με κατεύθυνση προς το λιμάνι του Ρεθύμνου. Ο δράστης τον καταδίωξε και τελικά τον πρόφτασε, στο πλακόστρωτο του λιμανιού όπου με μεγάλο μαχαίρι του κατάφερε καίριο πλήγμα στην καρδιά. Το παιδί έπεσε νεκρό. Αφού βεβαιώθηκε ο δράστης για τον θάνατό του, εξαφανίστηκε με δίκυκλη μηχανή, που ανήκε σε μέλος της παρέας του.
Με την προσφυγή, καταγγέλλεται πως παραβιάστηκε από τις Ελληνικές Αρχές ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ του νεαρού φοιτητή.
Κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το κράτος οφείλει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση της ζωής των ανθρώπων που διαβιούν στην επικράτειά του.

Όταν δηλαδή το κράτος, γνωρίζει, ή οφείλει να γνωρίζει, πως, κυκλοφορούν κακοποιοί, που απειλούν την ζωή των πολιτών, οφείλει, να λαμβάνει Μέτρα αποτροπής, του ανθρωποκτόνου κινδύνου.

Πολύ περισσότερο, πρέπει να λαμβάνει τέτοια μέτρα όταν, απολύει από τις φυλακές, «ΜΕ ΟΡΟΥΣ», επικίνδυνους, για την ζωή, των κυκλοφορούντων ανθρώπων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφέθηκε ελεύθερος,  κακοποιός, που είχε δικαστεί στον πρώτο βαθμό, ΙΣΟΒΕΙΑ, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κ.λ.π.

Το ποινικό του Μητρώο, είχε οκτώ καταδίκες για παρόμοια αδικήματα,  ενώ ήταν μόλις 21 ετών.  Του είχαν δε επιβληθεί,  από τις Φυλακές,  ΕΞΙ πειθαρχικές ποινές,  για αδικήματα απείθειας.

Μ’ αυτές τις πράξεις και μ’ αυτό το ποινικό και πειθαρχικό Μητρώο, αφέθηκε ελεύθερος.  Και κυκλοφορούσε στους δρόμους, ως κινούμενο, εκκρεμές κινδύνου.

Ο δράστης είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Ιανουάριο του 2008, ενώ είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια για προηγούμενο φόνο: τον Δεκέμβριο του 1997 στις Γωνιές Πεδιάδος Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια ληστείας με στόχο τις επιδοτήσεις του ελαιολάδου είχε δολοφονήσει τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νομικούς κύκλους του Στρασβούργου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιλήφθηκε του θέματος άμεσα παρά τον φόρτο των υποθέσεων που εκκρεμούν σ' αυτό.
Στο έγγραφο που εστάλη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον δικηγόρο Ανδρέα Αναγνωστάκη τού ζητείται να στείλει "τις απαραίτητες για την εξέταση της προσφυγής πληροφορίες το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης επιστολής της Γραμματείας" καθώς "δεν θα δοθεί καμία παράταση αυτής της προθεσμίας".

Παρά το γεγονός πως ο δράστης είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, ενώ του είχε επιβληθεί και ποινή φυλάκισης 17 μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, την 8η Δεκεμβρίου 2011 αναβλήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων. Αιτία της αναβολής η αδυναμία παράστασης στην διαδικασία του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ενώ από το δικαστήριο δεν προσδιορίστηκε νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης!

Ξεκάθαρα λοιπόν υπάρχει γενικευμένο σοβαρό πρόβλημα στο χώρο της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο ζήτημα των αποφυλακίσεων, καθώς επικίνδυνα κακοποιά στοιχεία αφήνονται ελεύθερα στη κοινωνία η οποία πλέον είναι αβοήθητη και στο έλεος τους.

Διότι κ. Υπουργέ το παιδί αυτό θα ζούσε αν ο δράστης βρισκόταν στη φυλακή. Γιατί και ο αδικοχαμένος αυτός νέος είχε δικαιώματα. Και μάλιστα είχε το βασικότερο όλων: To ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Κάποιοι προφανώς διαφωνούσαν με αυτό. Τιμωρήθηκαν άραγε για την ανεπάρκεια και την εγκληματική τους αμέλεια;

Ακόμη δυστυχώς και σήμερα ο Ελληνικός Λαός βλέπει πως δίκες για ειδεχθή εγκλήματα αναβάλλονται λόγω ασήμαντων λόγων και νομικίστικων διατάξεων και η Δικαιοσύνη βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας. Απαιτούνται ενέργειες ΑΜΕΣΑ λοιπόν!  

 

Συνεπώς ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Σύμφωνα με τα ως άνω, νοιώθετε Υπουργός Δικαιοσύνης σε μια χώρα Δικαίου;
  2. Ποιος ευθύνεται για την αποφυλάκιση αυτού του επικίνδυνου και κατ΄ εξακολούθηση εγκληματία; (Να παρατεθούν όλα τα έγγραφα αποφάσεων αποφυλάκισης)
  3. Τέθηκαν ποινές και ποιες στους κρατικούς λειτουργούς που αποφυλάκισαν τον επικίνδυνο αυτόν άνθρωπο και αμέσως μετά διέπραξε το στυγερό έγκλημα εναντίον του άτυχου 21χρονου φοιτητή; (Να προσκομισθούν σχετικές πειθαρχικές υπηρεσιακές αποφάσεις)
  4. Ασχολήθηκε εισαγγελέας με τους κρατικούς λειτουργούς που τον αποφυλάκισαν;
  5. Θα κινηθεί το Υπουργείο σας άμεσα στη κατεύθυνση ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗΣ του νομικού πλαισίου που σχετίζονται με τις Προφυλακίσεις και τις πρόωρες και υπό όρους Αποφυλακίσεις;
  6. Ο Δράστης πολλάκις δικαιολογήθηκε για την πράξη του με το επιχείρημα πως είχε «πιει πολύ κοκαΐνη»! Θα επανεξετάσει νομοθετικά το Υπουργείο σας την ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ του πλαισίου σχετικά με τις προφυλακίσεις και πρόωρες αποφυλακίσεις κατόχων ναρκωτικών ουσιών, έτσι ώστε ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΙΔΑΚΙ να μη χάσει τη ζωή του, επειδή κάποιος «είχε πιει πολύ κοκαΐνη»;
  7. Προτίθεται το Υπουργείο σας να αναθεωρήσει – καταργήσει το καθεστώς αδειών των φυλακισμένων για κακουργηματικές ενέργειες, έτσι ώστε αθώοι πολίτες αλλά και αστυνομικοί να μην εκτίθενται συνεχώς σε κίνδυνο από τους επικίνδυνους κακοποιούς που ως «αδειούχοι» θέτουν την κοινωνία υπό θανάσιμη απειλή;
  8. Θα εξετάσει επιτέλους νομοθετικά το Υπουργείο σας μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα υπαγορεύει πως η ποινή των Ισοβίων θα είναι ΙΣΟΒΙΑ χωρίς μείωση της ποινής λόγω πρότερου εντίμου βίου, διαγωγής ή εργασίας εντός φυλακής;
  9. Με ποιες νομοθετικές ενέργειες ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η Πολιτεία θα διασφαλίζει σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), πως λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση της ζωής των ανθρώπων που διαβιούν στην Ελληνική επικράτεια, συνθήκες που σήμερα δυστυχώς δεν υφίστανται στην Ελλάδα;  

 

                                                                                              

                                                                                              Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                                 

                                                                                                      Νίκος Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος