Loading...
 Start Page

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Στο Σχέδιο Νόμου για την αναμόρφωση του Σ.Ε.Π.Ε, ήδη από το φθινόπωρο του 2010, είχατε δείξει την πρόθεσή σας να συμπεριληφθούν διατάξεις για την αποκατάσταση σοβαρών αδικιών που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. από τα επώδυνα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010.

Στην πρόθεσή σας αυτή είχατε εντάξει και τη διατύπωση ειδικής διάταξης για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, που προσδοκούσαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας μετά από 37 έτη πραγματικής τους εργασίας, αλλά παγιδεύτηκαν στην ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας από 1/1/2011 και την έλλειψη των κοινωνικά απαιτούμενων μεταβατικών διατάξεων.

Το γεγονός ότι στο τελικό Σχέδιο Νόμου δεν περιέχονταν οι διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου αιτιολογήθηκε από το Υπουργείο στη βάση της ανάγκης τελικής διατύπωσης των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες όμως, από όσο γίνεται γνωστό «έπεσαν θύμα» των μηνυμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας, ως παρεκκλίσεις στα συμφωνημένα με τους διεθνείς δανειστές μας.

Θεωρούμε πως ο ν. 3863/2010 χρήζει τροποποιήσεων, στη βάση των εναλλακτικών τρόπων και μεθόδων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Πιστεύουμε όμως ότι η υπαναχώρηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις, δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση της Πολιτείας για την έμπρακτη αποκατάσταση αδικιών που έχουν επέλθει από το ν. 3863/2010 και θίγουν ανεπανόρθωτα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ώριμες προσδοκίες των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να επαναπροωθήσετε τη συγκεκριμένη μεταβατική διάταξη για τη συνταξιοδότηση με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, καθώς και όσες άλλες είναι απαραίτητες για την άρση των αδικιών του ν. 3863/2010.

Στο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» ουδεμία αναφορά έγινε σε διάταξη για τη σύνταξη με 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.

Πλήττεται έτσι άμεσα μια κατηγορία ανθρώπων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), οι οποίοι βρίσκονται πλησίον της συνταξιοδότησης με 35 χρόνια υπηρεσίας  και εγκλωβίστηκαν από  τον ασφαλιστικό  νόμο του 2010.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί, οι οποίοι εργάζονται από νεαρή ηλικία, με διαφορά ακόμη και 1 μήνα, έχασαν από την 1/1/2011 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.

Η πρόθεσή σας αναφερόταν στην διατήρηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισμένους συμπληρώνουν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης, και ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να νομοθετήσει για την άρση αυτής της αδικίας πριν από το τέλος του 2010.

Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη με γνωμάτευσή του (14 Ιουλίου 2011), προτείνει όσοι έχουν 35 έτη ασφάλισης (10.500 ένσημα) μέχρι τις 31/12/2010 να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας (με τη συμπλήρωση 37 ετών πραγματικής ασφάλισης ή 11.100 ενσήμων).

Είναι λοιπόν, σημαντικότατο να επιβραβευθεί από την πλευρά της Πολιτείας η επιμονή των εργαζομένων αυτών στην ασφάλιση και η συνεισφορά τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα για την έξοδο, αφού χωρίς να αποκρύψουν ούτε μία μέρα εργασίας έφτασαν σε τόσο μεγάλους χρόνους ασφάλισης και όχι να εγκλωβίζονται στην αναμονή κινδυνεύοντας από την κρίση και τις συνέπειές της.

Είναι απαραίτητη η ρύθμιση ίσως και με παροχή κινήτρων και εξαγορές, ίσως και με μια μεταβατική περίοδο για διαφορετικές ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση οφείλεται η ευαισθησία και επιβράβευση στους συνεπείς που θα καταδείξει και τον προσανατολισμό του συστήματος στην πλέον μη επιβράβευση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» καταργήθηκε, με τη λήξη του 2010, η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Προτείνουμε την δημιουργία νομοθετικής ρύθμισης που να δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους, εφόσον είχαν 35 έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2010 να επιτρέπεται να συνταξιοδοτηθούν με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Πρέπει κ. Υπουργέ να δείτε με κατανόηση το δίκαιο αίτημα πολλών ασφαλισμένων που δικαιούνται το αυτονόητο δικαίωμα της συνταξιοδότησης μετά από 37 χρόνια εργασίας και προσφοράς.

Η τήρηση της νομιμότητας και ο σεβασμός στα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν μπορεί να επαφίεται στην ταμειακή επάρκεια του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Κάτι τέτοιο αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να κήδεται των εργατικών δικαιωμάτων και να φροντίζει αυτά να ισχύουν κατά ενιαίο και καθολικό τρόπο.

Επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι απολυμένοι και μεγάλοι στην ηλικία και κανείς δεν τους προσφέρει εργασία,

Επειδή έχουν πολλοί εξ αυτών προβλήματα υγείας χωρίς να έχουν όμως κοινωνική ασφάλιση,

Επειδή οι συνάνθρωποί μας αυτοί έχουν παιδιά που σπουδάζουν ή υπηρετούν την Πατρίδα στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού,

Επειδή έχουν στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετούν,

Επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει την κοινωνικότητα τους, καθώς αδυνατούν χωρίς να φταίνε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους,

Επειδή οι οικογένειες τους καταστρέφονται και διαλύονται λόγω της εξαθλίωσης που υφίστανται από την Πολιτεία,

Επειδή επιτέλους ΠΡΕΠΕΙ σε αυτή τη χώρα να ΔΙΑΦΥΛΑΧΤΟΥΝ οι Αρχές του Δικαίου και της Διαδικαιολογημένης Εμπιστοσύνης του Διοικούμενου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι η κυβερνητική θέση για την τεράστια αδικία που υφίστανται χιλιάδες συνάνθρωποι μας, οι οποίοι δούλευαν νομίμως επί 37 έτη και αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν;
  2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στην άμεση ψήφιση μεταβατικής διάταξης για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με 37ετία, χωρίς όριο ηλικίας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος