Loading...
 Start Page
  • Υπουργό Οικονομικών
  • Υπουργό Εθνικής Άμυνας
  • Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας                          και Ναυτιλίας
  • Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 


Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν εισέλθει πια τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διοίκηση της επιχείρησης σχεδιάζει την εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας δύο ημερών την εβδομάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση Ε (2008) 3118 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν επιτρέπεται στα ναυπηγεία η ανάληψη οποιασδήποτε μη αμυντικής δραστηριότητας, ενώ από την άλλη δεν υπάρχουν νέες παραγγελίες από το ΠΝ λόγω των συνεχόμενων περικοπών στις εξοπλιστικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια.

Αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης ήταν η δραστική μείωση του κύκλου εργασιών των ναυπηγείων ο οποίος από τα 226,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2009 έπεσε στα 26,3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2011 παρουσιάζοντας μείωση 90%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας δύο ημερών την εβδομάδα για σχεδόν στο σύνολο του προσωπικού. Η εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2012. 

Αναμφίβολα πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη για τους εργαζόμενους στο ναυπηγείο και φυσικά για το ΠΝ το οποίο ακόμα αναμένει την παράδοση των τριών υποβρυχίων Type 214 και του εκσυγχρονισμένου Type 209/120 AIP την στιγμή που η Τουρκία διαθέτει ήδη το αριθμητικό και τεχνολογικό προβάδισμα στα υποβρύχια και οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο "τρέχουν".  

Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που τα ΕΝΑΕ έχουν εισπράξει από το ελληνικό Δημόσιο 400 εκατ. ευρώ για τα υποβρύχια του ΠΝ εκ των οποίων τα 132 εκατ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2010 και αποτελούν την προκαταβολή για τη ναυπήγηση του πέμπτου υποβρυχίου Type 214.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων οι Άραβες του Ισκαντάρ Σάφα δεν πατάνε στην εταιρεία περισσότερο από δύο φορές το μήνα, από το πέμπτο υποβρύχιο δεν έχει κοπεί «ούτε λαμαρίνα» και κανείς δεν τους τα ζητάει πίσω και το «κερασάκι».

Φυσικά μην ξεχνάτε οτι το 25% του ναυπηγείου είναι σε Γερμανικά χεριά. Οι ίδιοι που μας τιμωρούν για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος τώρα απαιτούν από το κράτος νέα κρατικοδίαιτα προγράμματα του πολεμικού ναυτικού, χωρίς τόσα χρόνια να φέρουν στο ναυπηγείο μια δική τους ιδιωτική δουλειά, δεν έφεραν ούτε 1 ευρώ

Πού πήγαν τα λεφτά άραγε;  

 

.Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Είναι εν γνώσει των ως άνω κινήσεων της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία;
  • Αν ναι ποιες θα είναι οι ενέργειές τους ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι σε αυτό τον κρίσιμο τομέα της Βιομηχανίας;
  • Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις τους για την ομαλή – συνεχή  πορεία αυτής της Ναυπηγικής επιχείρησης;
  • Ποιες είναι οι ενέργειες και παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την διασφάλιση της ομαλής συνέχισης του ναυπηγικού προγράμματος των υποβρυχίων του Π.Ν, του τόσο ζωτικού για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.
  • Πού έχουν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα των προκαταβολών, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ναυπήγηση του πέμπτου υποβρυχίου;

                                                                                        

                                                                                                  Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                                                                                                                                                    Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος