Loading...
 Start Page
Νικολόπουλος : Καιρός να σκεφτούμε επιτέλους τους Έλληνες ασθενείς

Στα πλαίσια της Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος επεσήμανε ότι τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα για το φάρμακο ακόμα είναι εδώ και εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες τους.

 

Καθυστέρηση κυκλοφορίας νέων φαρμάκων λόγω έξτρα χαρατσίου 25%

που μπαίνει σε όλα τα νέα φάρμακα τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους

Ο Αχαιός βουλευτής δήλωσε ότι «είναι γνωστό στους κύκλους της αγοράς ότι δεν έρχονται πολλά νέα φάρμακα στην Ελλάδα, γιατί πλέον δεν τα φέρνουν οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, λόγω της εξοντωτικής επιπλέον επιστροφής δηλ. του πρόσθετου rebate 25% για όλα τα νέα φάρμακα τα δύο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους. Ανάλογα είναι και τα παράπονα Συλλόγων Ασθενών για τη μη κυκλοφορία νέων καινοτόμων και απαραίτητων για τη ζωή φαρμάκων. Tι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό; » ρωτά επίμονα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

 

Κατάργηση claw back στα γενόσημα για ενίσχυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

 

Παράλληλα, τόνισε ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος είναι υπέρ της ενίσχυσης της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

«Ένα άδικο μέτρο που πλήττει βάναυσα τις Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες είναι η εφαρμογή clawback στα γενόσημα» επεσήμανε ο κ. Νικολόπουλος και ρώτησε επίμονα τον κ. Ξανθό: «Κύριε Υπουργέ, πότε σκέφτεστε να το καταργήσετε;»

 

Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης υπέρ των ασθενών

Με γνώμονα την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις απαραίτητες θεραπείες τους, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος επιμένει στην άμεση αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.

«Πότε θα αυξήσετε επιτέλους το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης και το ποσοστό της σε σχέση με το ΑΕΠ; Το χρωστάμε στους Έλληνες ασθενείς» δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

 

Δίκαιη τιμολόγηση

Τη σύνδεση της ορθής τιμολόγησης με την ομαλή κυκλοφορία παλιών και νεότερων σκευασμάτων έκανε ο κ. Νικολόπουλος επιμένοντας ότι «ως προς το θέμα της τιμολόγησης, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη να τεθούν ελάχιστα όρια ανατιμολόγησης για την διασφάλιση της κυκλοφορίας των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων, που σήμερα αποδεκατίζονται λόγω του συνδυασμού των υπερβολικών μειώσεων τιμών και των δυσβάστακτων υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών. Υπάρχει σκέψη να υιοθετηθούν συνοπτικές διαδικασίες για την ταχεία ένταξη των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης;»

Επίσης πάνω στο ίδιο ζήτημα ρώτησε με έμφαση: «Θα καθοριστούν επιτέλους ξεκάθαροι κανόνες για την αξιολόγηση των προϊόντων οριακής καινοτομίας, τα οποία αναπτύσσονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες;»

 

Ουραγοί στις κλινικές μελέτες

Ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε ότι στη μεταμνημονιακή εποχή η χώρα μας αναζητά πολύτιμους πόρους και επενδύσεις από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που θα ενισχύσουν την Εθνική Οικονομία μέσω των κλινικών μελετών.

Θέτοντας λοιπόν ενώπιον της Επιτροπής το φλέγον θέμα των κλινικών μελετών ρώτησε τον Υπουργό: «Όλες οι Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας, ευαγγελίζονται τη δυνατότητα ανάπτυξης που θα φέρουν οι επιπλέον κλινικές μελέτες στη χώρα μας. Πότε θα μειωθεί το τέρας της γραφειοκρατίας που καθυστερεί την έγκριση μελετών, οι οποίες τελικά χάνονται από την Ελλάδα και καταλήγουν σε άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης;»

Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος δεσμεύτηκε ότι αν δεν πάρει άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματά του, θα συνεχίσει τον κοινοβουλευτικό του αγώνα και εκτός Επιτροπής, θέτοντας κρίσιμες επερωτήσεις μέχρι και στον Πρωθυπουργό.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος