Loading...
 Start Page
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς της στην εξεταστική για το Ερρίκος Ντυνάν

Στα όρια της γελοιότητας κινήθηκε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία όπου συζητήθηκε τα τελικά συμπεράσματα για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν με την πλειοψηφία να προχωρά σε φαιδρά επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσει την αδυναμία εντοπισμού ενοχοποιητικών στοιχείων για ένα ζήτημα που η ίδια χαρακτήριζε σκάνδαλο και προανήγγελλε διώξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίσημος τίτλος της επιτροπής είναι «Εξεταστική επιτροπή για την διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 – 2014». Αντί σκανδάλων όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του πορίσματος για το Ερρίκος Ντυνάν Χαρίλαος Τζαμακλής υποστήριξε ότι αρμοδιότητα της εξεταστικής είναι «να δούμε εάν υπάρχουν ευθύνες γενικές, κυρίως πολιτικών προσώπων ή «γκρίζα» σημεία ή κάποιες ζώνες που θέλουν διερεύνηση. Δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να ασκήσουμε διώξεις ούτε να πούμε ότι αυτό συνιστά ή δεν συνιστά αδίκημα ή παράνομη συμπεριφορά» και πρόσθεσε ότι το πόρισμα θα σταλεί στην Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει πως οι αρμόδιες δικαστικές αρχές ερευνούν».

 

«Εμείς θα πούμε να γίνει προανακριτική;» ρώτησε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος εξηγώντας πως η κοινή γνώμη έχει αυξημένες προσδοκίες μετά την σκανδαλολογία που καλλιέργησε συστηματικά η κυβέρνηση για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Τζαμαλή: «Αφήστε τη λέξη «προανακριτική». Μπερδεύεστε. Εμείς απλώς θα το στείλουμε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές» προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό πως και τα επόμενα τρία πορίσματα που αναμένονται (για ΚΕΕΛΠΝΟ, εμβόλια, αρθροσκοπήσεις) δεν θα προτείνουν την περαιτέρω διερεύνηση πρώην υπουργών για ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ) υπενθύμισε την πάγια τακτική των εξεταστικών επιτροπών που όταν εντοπίζουν ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων, εισηγούνται στην Ολομέλεια την σύσταση προανακριτικής.

 

«Εχετε την δυνατότητα αλλά σας λείπουν τα στοιχεία» σχολίασε ο ίδιος απευθυνόμενος στην πλειοψηφία.

Οι «κρύπτες» του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο «ζωντανός μακαρίτης»

Εκτός αυτών τα μέλη της πλειοψηφίας επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλεί η μη παραπομπή σε προανακριτική επικαλέστηκαν τις «μυστικές» κρύπτες του ΚΕΕΛΠΝΟ και επιδόθηκαν σε υπαινιγμούς περι ύπαρξης νέων σκανδάλων. Ζήτησαν δε την παραπομπή των Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου στην επιτροπή δεοντολογίας για αντικοινοβουλευτικές δηλώσεις.

Η κορύφωση ωστόσο ήρθε από τον κ. Νίκο Νικολόπουλο ο οποίος κατηγόρησε την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «κουκούλωμα» των σκανδάλων και υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγαινόπουλος… ζει χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν βρίσκεται μαζί με τον Ελβις Πρίσλει και τον Τζίμ Μόρισον!

Ο ανεξάρτητος βουλευτής σχολιάζοντας τα ευρήματα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων «Εδώ ακούσατε ότι στα γραφεία -λέει- του Υπουργού, ήταν μέσα ο Βγενόπουλος. Μύριζε όλος ο όροφος από το πούρο του Βγενόπουλου -μακαρίτη ή ζωντανού, εγώ νομίζω ότι είναι ζωντανός ο Βγενόπουλος, αλλά εν πάση περιπτώσει- και καλούσε ο Βγενόπουλος και τον κ. Μαρτίνη. Μας τα είπε εδώ! Τα παραδέχτηκαν οι Υπουργοί, τα παραδέχτηκε ο κ. Μαρτίνης. Καλά ρε παιδιά, και τι έκαναν; Παρέα; Πασιέντζες έπαιζαν;»

 

Το ζήτημα της τιμωρίας των δύο πρώην υπουργών Υγείας για τις πρόσφατες δηλώσεις τους έθεσε αρχικά ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος. «Καταλαβαίνουμε όλοι την κριτική για την ποιότητα του πορίσματος. Όμως δεν καταλαβαίνω να βγαίνει Γεωργιάδης να μιλά για γελοίο πόρισμα γελοίων ανθρώπων. Πρέπει να υπάρξει δήλωση καταδίκης», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενισχυτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας «βγήκε και ο κ. Λοβέρδος και είπε ότι μας έχει για πρωινό. Προτείνω να τους παραπέμψουμε στην επιτροπή δεοντολογίας».

Ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς σχολιάζοντας τις προτάσεις σημείωσε: «Δεν βρήκατε ποινικές ευθύνες και τώρα θέλετε να τους στείλετε στην επιτροπή δεοντολογίας». Από την πλευρά της, η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου υπενθύμισε «όταν ο Πολάκης σε αυτή την αίθουσα με έβριζε και μου έλεγε ότι χρειάζομαι χάπια δεν μίλησε κανείς σας».

Ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ) προανήγγειλε για μια ακόμα φορά ποινικές διώξεις λέγοντας πως «ποινικές ευθύνες υπάρχουν και στο Ντυνάν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα βγουν. Περιμένετε! Η επόμενη εβδομάδα είναι κοντά»

Νωρίτερα, ανοίγοντας την συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε προς τα μέλη της επιτροπής «να πάρουμε το πουλμανάκι αύριο Τετάρτη και να επισκεφθούμε την κυρία Παπασπύρου προκειμένου να ενημερωθούμε για τα νέα έγγραφα που ανεβρέθηκαν σε υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίσκεψη εξηγώντας πως «η κυρία Παπασπύρου παραδέχθηκε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί τα στοιχεία. Άρα τι θα μάθουμε; Θα μπορούσαμε να το αφήσουμε για αργότερα από την στιγμή που έχουμε χρόνο για την σύνταξη πορίσματος ΚΕΕΛΠΝΟ. Να μην συρόμαστε πίσω από επικοινωνιακά παιχνίδια. Είμαστε σε διαδικασία σύνταξης πορισμάτων. Να μας στείλει τι στοιχεία έχει η κυρία Παπασπύρου να τα αξιολογήσουμε και μετά να αποφασίσουμε αν αξίζει να διακόψουμε την σύνταξη πορίσματος για να αξιολογήσουμε τα στοιχεία. Να μην μπούμε σε επικοινωνιακά παιχνιδάκια αλλαγής ατζέντας επειδή το πόρισμα δεν σας βγήκε».

Η κυρία Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «αγωνία» για τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα νέα δεδομένα. Υπήρξε κρυψώνα με γυψοσανίδα και κρυφά έγγραφα».

Προβληματισμό εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης λέγοντας «η κυρία Παπασπύρου είπε ότι θα πάρει 2 μήνες η αξιολόγηση των στοιχείων. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα τους περιμένουμε; Όποιος θέλει να πάει στην Παπασπύρου ας πάει αλλά τι έχουμε να αποκομίσουμε;».

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης προτείνοντας δε στα μέλη της επιτροπής να μεταβούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εξετάσουν οι ίδιοι τον χώρο όπου βρέθηκαν τα έγγραφα.

Πόρισμα ΝΔ για Ντυνάν: Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά έσωσαν το Ιδρυμα

Κατά την συζήτηση η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε την δική της πορισματική έκθεση που ξεκινά περιγράφοντας το ιστορικό της κακοδιαχείρισης του Ερρίκος Ντυνάν από την διοίκηση του Ανδρέα Μαρτίνη ενώ παράλληλα επισημαίνει πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης πέτυχαν την σωτηρία του ιδρύματος και των εργαζομένων.

Το κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στις εργασίες της εξεταστικής Γεώργιος Βλάχος, Γεώργιος Γεωργαντάς, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος επισημαίνει ότι όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες πήρε η προηγούμενη Κυβέρνηση έγιναν με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος καθώς με καμία εξ αυτών δε ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο αλλά ούτε και προέκυψε προσωπικό οικονομικό ή πολιτικό όφελος για κάποιον από τους εμπλεκόμενους. Η παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου και οι επιλογές θα πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα του τελικού αποτελέσματος, των εναλλακτικών επιλογών τη χρονική περίοδο που οι αποφάσεις ελήφθησαν και κυρίως την αναλογία κόστους-οφέλους για το ελληνικό δημόσιο, τους εργαζόμενους και τους πιστωτές.

Η ΝΔ υπενθυμίζει ότι λόγω της κακοδιαχείρισης Μαρτίνη το «Ερρίκος Ντυνάν» περιήλθε το 2012 σε πραγματική αδυναμία πληρωμής και σε παύση λειτουργίας αφού το προσωπικό των 1050 ατόμων παρέμενε απλήρωτο. Από το συνολικό χρέος των 300 εκ ευρώ, τα 15 εκ. οφείλονταν στους εργαζομένους των οποίων η μηνιαία μισθοδοσία άγγιζε τα 1,7 εκ. ευρώ.

Δείτε το πόρισμα της ΝΔ εδώ

ΚΙΝΑΛ: καμία ευθύνη σε Λοβέρδο

Τις ευθύνες διοίκησης που οδήγησαν σε χρεοκοπία το «Ερρίκος Ντυναν» αναδεικνύει στο πόρισμά του το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνοντας παράλληλα τις νομοθετικές τροπολογίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το κείμενο που συνέταξε η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου επικαλείται και τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας για να επισημάνει πως «δεν διαπιστώνεται η πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία (ΠΚ 256) είτε και οποιουδήποτε άλλου ποινικού αδικήματος από πολιτικά πρόσωπα κατά την ελεγχόμενη περίοδο».

«Επί της διακυβέρνησής του 2009-2012 (6/5/2012), το ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε να κρατήσει το Ερρίκος Ντυνάν ανοικτό και τους εργαζόμενους σε αυτό στις θέσεις τους και σε περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας.

Ταυτοχρόνως, φρόντισε να είναι διαφανείς όλοι οι χειρισμοί του: ο τότε υπουργόςΑνδρέας Λοβέρδος σε διάστημα 13 μηνών προκάλεσε έξι (!) συνεδριάσεις της διαρκούς επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για το Ερρίκος Ντυνάν, τα πρακτικά των οποίων αποφασίστηκε κατά την δεύτερη συνεδρίαση να αποστέλλονται μετά από κάθε συνεδρίαση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» αναφέρει μεταξύ άλλων το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «Για την επένδυση ΓΑΙΑ στο Ερρίκος Ντυνάν τη σχετική έγκριση είχε αρχικώς δώσει ο πρώην Υπουργός Δ. Αβραμοπουλος. Η μετέπειτα Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέστειλε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα της επένδυσης αυτής. Το Δ´ Τμήμα του ΝΣΚ απάντησε ομόφωνα πως η επένδυση δεν ήταν σύννομη. Η Ολομέλεια του ΝΣΚ επίσης ομόφωνα επιβεβαίωσε την ίδια κρίση, ότι δηλαδή η φερόμενη «σύμπραξη» ΚΙΕΝ και ΓΑΙΑ ήταν παράνομη. Συνεπώς, για τον τότε Υπουργό Α. Λοβέρδο η αποδοχή της ομόφωνης απόφασης του ΝΣΚ ήταν μονόδρομος».

Επίσης, σχολιάζοντας τα πορισματικά συμπεράσματα της πλειοψηφίας επισημαίνεται: 

«1. Σε καμία παράγραφο του σχεδίου Πορίσματος δεν περιγράφεται ούτε μία αξιόποινη πράξη (γιατί δεν υπήρξε) για διατελέσαντες Υπουργούς και πιο συγκεκριμένα για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Άρα δεν υπάρχει περιθώριο για να προσφύγει η Βουλή των Ελλήνων στις διαδικασίες μιας Προανακριτικής Επιτροπής.

2. Σε καμία παράγραφο του σχεδίου Πορίσματος δεν περιγράφεται ούτε μία αδικοπρακτική συμπεριφορά (γιατί δεν υπήρξε) διατελεσάντων Υπουργών και πιο συγκεκριμένα του Ανδρέα Λοβέρδου, που με βάση τους κανόνες του Αστικού και Δημοσιονομικού Δικαίου θα μπορούσαν να στηρίξουν εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου αξιώσεις σε βάρος τους.

3. Σε καμία παράγραφο του σχεδίου Πορίσματος δεν γίνεται ευθεία αναφορά σε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες του Ανδρέα Λοβέρδου. Οι διαφορετικές υποκειμενικές εκτιμήσεις και κρίσεις των συντακτών του σχεδίου Πορίσματος (της πλειοψηφίας) δεν έχουν καμία τεκμηρίωση που να βασίζεται στο Σύνταγμα και τον νόμο.

4. Όπως σημειώθηκε ήδη, το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν δεν ανήκε ούτε ανήκει στο Κράτος, και το Κράτος δεν διόριζε τη Διοίκησή του κατά πλειοψηφία. Το Ερρίκος Ντυνάν παραμένει ιδιωτικό. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κινήθηκε προς την ορθή κατεύθυνση, που δεν ήταν άλλη από την θεσμική ενθάρρυνση να αναλάβει την ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης ένας ιδιωτικός φορέας. Που τελικώς έπραξε όλα όσα έχουν προηγουμένως αναφερθεί ως μειονεκτήματα της κρατικοποίησης του Ερρίκος Ντυνάν. Δηλαδή, εξόφληση των χρεών του Ερρίκος Ντυνάν προς το Ελληνικό Δημόσιο, προς τους εργαζόμενους, προς τις Τράπεζες και τους προμηθευτές. Έτσι, σώθηκε το Ερρίκος Ντυνάν.

5. Οι συντάκτες του σχεδίου Πορίσματος υιοθετούν υπαινιγμούς και δεν παραθέτουν γεγονότα, έγγραφα και υποστηρικτικά επιχειρήματα σε βάρος τρίτων προσώπων (επιστημονικού προσωπικού και εξωτερικών συνεργατών), που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής. Μοναδικός τους στόχος είναι η ανέξοδη σπίλωσή τους και έμμεσα η κατασυκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων».

Διαβάστε ΕΔΩ το πόρισμα

Πολιτικές ευθύνες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ από ΚΚΕ

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών που είχαν ευθύνη για τον τομέα της υγείας, διαπιστώνει το ΚΚΕ και τονίζει ότι πολιτικές ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση, διότι συνεχίζει να υλοποιεί τις στρατηγικές επιλογές που επιδεινώνουν ολοένα και περισσότερο την υγεία. Ταυτόχρονα όμως το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες με την αποστολή στη δικαιοσύνη των φακέλων για το «Ερρίκος Ντυνάν» και για τις άλλες υποθέσεις που έχει ερευνήσει η εξεταστική επιτροπή για την υγεία.

Στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι πρέπει να εξετασθούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις και ταυτόχρονα, η έρευνα να επεκταθεί συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την -επικίνδυνη για τον λαό μας- κατάσταση στον χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. «Το νοσοκομείο το "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πουλούσε τις εργασίες της» είπε ο κ. Λαμπρούλης.

«Οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό, το γεγονός ότι η υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό αλλά και το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που συνεχώς περικόπτεται, είναι θέματα που διαμορφώνουν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και μεταφέρουν το κόστος στο λαό.

«Από την άποψη αυτή εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις. Είναι αναγκαία, επίσης, η παραπέρα διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν -εφόσον φυσικά αποδειχθούν και τέτοιες- με την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν", που συζητάμε σήμερα, όπως επίσης και για τις άλλες υποθέσεις τις οποίες θα τοποθετηθούμε στην συνέχεια (αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, φάρμακο)», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμίσουμε και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζει υλοποιώντας αυτές τις στρατηγικές επιλογές, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην υγεία».

Ποτάμι: Διερεύνηση χωρίς μικροπολιτικά παιχνίδια

Την ανάγκη διερεύνησης ευθυνών χωρίς πολιτικά παιχνίδια επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς με αφορμή την συζήτηση των πορισμάτων για το «Ερρίκος Ντυνάν».

«Το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα πεδίο ρουσφετιών και συμφερόντων. Διερευνάται η ύπαρξη ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Η εξεταστική επιτροπή όμως δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί για μικροκομματικά συμφέροντα» είπε μεταξύ αλλων.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος