Loading...
 Start Page
Η δύναμη του άμβωνα θα αποτρέψει την «ανίερη συμφωνία»!

Άρθρο του Νίκου Νικολόπουλου(*)

Δεν ανέχομαι τον «λιθοβολισμό» των κληρικών και την αποπομπή τους από το δημόσιο μισθολόγιο και αντιστέκομαι μαζί τους.

Είμαι στο πλευρό τους, αλληλέγγυος στον κοινό αγώνα για να μην οικοδομηθεί στην Ελλάδα ένα ουδετερόθρησκο Κράτος.

Θεωρώ προσβολή για τον ιερό κλήρο και τον θρησκευόμενο λαό την επιχειρούμενη συμφωνία της Κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο, με σκοπό τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος και την αποβολή των κληρικών από τη δημόσια μισθοδοσία.

Εκφέρω τη γνώμη μου και τους αναγκαίους προβληματισμούς, όντας ωθούμενος από την πατροπαράδοτη Ελληνορθόδοξη ανατροφή και δράση μου στην Εκκλησία, την πολιτική και την κοινωνία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τις τελευταίες δεκαετίες, αρχής γενομένης από τα πρωθυπουργικά χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, βιώνει μια στοχευμένη, ελεεινή, ύπουλη και άδικη προπαγάνδα, με στόχο την απαξίωση της Ιεραρχίας και του κλήρου και κατ’ επέκταση, της ορθόδοξης πίστης.

Φρονώ ότι ύστατο χρέος όλων μας είναι να υπερασπισθούμε το κύρος της Εκκλησίας, του χριστεπώνυμου πληρώματος και των ιερέων, αντιτασσόμενοι σε κάθε ισοπεδωτική και γενικευμένη συμπεριφορά, που προσβάλλει τον εφημεριακό κλήρο, τόσο σε πνευματικό, όσο και σε υλικό επίπεδο.

Ποιος ξεχνάει ότι με τη δική τους αρωγή και φροντίδα χιλιάδες συμπατριώτες μας βρήκαν καταφύγιο, οικονομικά βοηθήματα και φαγητό στις ενορίες τα τελευταία χρόνια της κρίσης;

Ποιος ξεχνάει ότι αποσόβησαν αναρίθμητες αυτοκτονίες, ενώ μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους, αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη, χιλιάδες συνάνθρωποί μας, χάρη στην αμέριστη πνευματική βοήθειά των παπάδων;.

Οι κυβερνώντες, κρατώντας στο αριστερό χέρι τους κουμπιουτεράκια του εθνομηδενισμού, δαιμονίζονται στη θέα ρασοφόρων και θέλουν να τους πετάξουν από το «τρένο» του Δημοσίου, για να κάνουν αντίστοιχους διορισμούς «ημετέρων».

Δυστυχώς, την ίδια αντίληψη για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους και δη ως προς την αποβολή των κληρικών από το Δημόσιο, έχει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ό,τι ως υπουργός έκανε με τις καθαρίστριες, έχει κατά νου και για τους παπάδες. Τις έδιωξε από το υπουργείο Οικονομικών και τα νοσοκομεία και αναπλήρωσε το έργο τους με ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού. Έτσι και τώρα… Τσίπρας και Μητσοτάκης (εδώ συμφωνούν κατ’ επιταγή των εντολέων τους) προορίζουν την Ιεραρχία ν’ αναλάβει εργολαβικά τις ιερές τελετές! Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ωμότητα και κυνισμό, απαιτεί «να μην αποσυνδεθεί κατ’ επίφαση η μισθοδοσία των κληρικών από το Κράτος»!

Θέλει, δηλαδή, ουσιαστική και πλήρη αποσύνδεση! Θέτει, δε, και ερωτήματα προς την Κυβέρνηση, συναινώντας και πιέζοντας κατ’ ουσία να βιασθεί και να εξειδικεύσει τους νομοθετικούς τρόπους, για το ποιος θα κρατάει το «πουγκί» των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, ώστε ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας να φαντάζει αναπότρεπτος!

Ο κληρικός έχει τη δύναμη του άμβωνα και μπορεί ν’ αποτρέψει την πρόχειρη και ιδεοληπτικά επαίσχυντη συμφωνία, που αποσκοπεί στην απαξίωση του εφημεριακού κλήρου και στην περιθωριοποίηση των Μητροπολιτών. Μα, κυρίως, στον ευτελισμό και τον αφανισμό της Εκκλησίας, που υπηρετεί το τρίπτυχο της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας.

Η περίοδος μιας μακράς σιωπής από την Ιεραρχία της Εκκλησίας στους χρόνους της μνημονιακής κατοχής έχει εκληφθεί ως παθητική «συναίνεση», σε όσα εξυφαίνονται από τους εγχώριους και διεθνείς πολέμιους της Ελληνορθόδοξης χριστιανικής πίστης.

Ωστόσο, οι «ισορροπίες» σε επίπεδο κορυφής ουδόλως αφορούν τους κληρικούς. Το δικό τους μέλημα φρονώ ότι είναι συνυφασμένο με την επιβίωση του κλήρου, ως θεματοφύλακα του τρίπτυχου που κρατάει ζωντανό το Ελληνορθόδοξο έθνος μας.

Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη του δίκιου και της φωνής των κληρικών. Εύχομαι και προσεύχομαι η θεία φώτιση να συντείνει καταλυτικά στην εκπλήρωση του αυτονόητου χρέους τους προς τους εαυτούς τους και τον λαό.

Πιστεύω στη δική τους πεφωτισμένη ώρα. Μακάρι να έχει έλθει!

 

(*) Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος