Loading...
 Start Page
Οι «χρυσές» μεταγραφές της Βουλής

Την περίοδο πριν από τη χρεοκοπία του 2010 και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ήταν σχετικώς παγιωμένοι.

 

Η εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) περίπου δεδομένη και οι μετακινήσεις πολιτικών σε άλλα κόμματα σποραδικές και δακτυλοδεικτούμενες.

 

Από τη Βουλή του 2009 και μετά, η κατάσταση άλλαξε άρδην. Η διάλυση του παλιού δικομματισμού, η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και η δημιουργία πολλών μικρών κομμάτων σε όλο το πολιτικό φάσμα πυροδότησαν ένα πολιτικό big bang, που είχε συνέπεια μια μόνιμη ρευστότητα και κινητικότητα, ακόμη και στις έδρες της ίδιας της Βουλής.

 

Κάπως έτσι, καταλήξαμε να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ρουτίνα οι περιβόητες «μεταγραφές» όχι απλά από το ένα κόμμα στο άλλο μέσω εκλογών, αλλά αλλάζοντας κοινοβουλευτική ομάδα στην ίδια βουλευτική περίοδο.

 

Οι πολλές μεταγραφές των πρώτων μνημονιακών χρόνων (2010-2014), οι οποίες κορυφώθηκαν στη Βουλή της περιόδου 2012-2014, έχουν μεν μειωθεί, ωστόσο ακόμη και στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, από τις βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 και μετά, δεν είναι αμελητέες.

 

Τις μεγαλύτερες απώλειες, αναλογικά με τη δύναμή τους, έχουν υποστεί τρία μικρά κόμματα: Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

 

Η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αύξησαν (!) την κοινοβουλευτική τους δύναμη με μεταγραφές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με απώλειες όσο και με μεταγραφές, τη διατήρησε αριθμητικά αλώβητη. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν υπέστη καμία μεταβολή στη σύνθεση της Κ.Ο.

 

 

Συνολικά, 16 βουλευτές από τους 300 έφυγαν από τα κόμματά τους. Οι επτά εντάχθηκαν αλλού και οι εννέα παραμένουν ανεξάρτητοι.

 

Παρά την πληθώρα δύσκολων μνημονιακών μέτρων που έχει ψηφίσει, το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) έχει παραμείνει στις 145 έδρες.

 

Ο Στάθης Παναγούλης διαγράφτηκε τον Νοέμβριο του 2015, επειδή καταψήφισε νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα και παραμένει έως σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής. Εσχάτως, «φλερτάρει» πολιτικά με το Κίνημα Αλλαγής.

 

Η αριθμητική απώλεια αναπληρώθηκε τον Γενάρη του 2018 με την ένταξη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ της προερχόμενης από την Ενωση Κεντρώων, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και άλλες δύο απώλειες, οι οποίες ωστόσο συνοδεύτηκαν από παράδοση της κοινοβουλευτικής έδρας.

 

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης πήρε τη θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, και ο Γιώργος Κυρίτσης διαδέχτηκε τη Βασιλική Κατριβάνου, που αποχώρησε τον Μάιο του 2016.

 

 

Η Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βγει μέχρι στιγμής κερδισμένη στο τελικό ισοζύγιο. Ξεκίνησε με 75 έδρες, έκανε τρεις μεταγραφές και μία διαγραφή.

 

Στη Ν.Δ. προσχώρησαν δύο βουλευτές από το Ποτάμι, ο Ιάσονας Φωτήλας, τον Ιανουάριο του 2017, και η Κατερίνα Μάρκου, τον Φεβρουάριο του 2018, και από την Ενωση Κεντρώων ο Γιώργος Κατσιαντώνης, μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

 

Η μόνη απώλεια ήταν τον Οκτώβριο του 2017, με τη διαγραφή της «καραμανλικής» Κατερίνας Παπακώστα, η οποία έχει ιδρύσει τον δικό της πολιτικό φορέα με το όνομα ΝΕΟ.

 

Σημειώνεται ότι, τον Φεβρουάριο του 2017, ο Ανδρέας Κουτσούμπας πήρε τη θέση του Ευάγγελου Μπασιάκου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

 

Εντονη κινητικότητα καταγράφηκε στον -πολυκατακερματισμένο μέχρι πρόσφατα- χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε με 17 έδρες και έφτασε αισίως τις 20.

 

Η πρώτη απώλεια ήρθε γρήγορα με τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου τον Γενάρη του 2016, επειδή ζήτησε νέα συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Ωστόσο, επανεντάχθηκε στην Κ.Ο. έναν χρόνο αργότερα.

 

Τον Ιανουάριο του 2017, ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, κατέρριψε… ρεκόρ, καθώς την ίδια ημέρα αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και εντάχθηκε στη ΔΗΣΥ.

 

Τον ίδιο δρόμο, από το Ποτάμι στη ΔΗΣΥ, ακολούθησε, τον Μάρτιο του 2017, ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, ενώ τον Γενάρη του 2018 ακολούθησε ο Γιώργος Καρράς, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Ενωση Κεντρώων, το φθινόπωρο του 2016.

 

Την πιο μεγάλη «αιμορραγία» εδρών έχει το Ποτάμι. Μετράει πέντε απώλειες από τις 11 αρχικές του έδρες, ενώ υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν τέταρτο κόμμα με 17 έδρες.

 

Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου πυροδότησε νέες φυγόκεντρες τάσεις με αποτέλεσμα: Δύο βουλευτές να έχουν πάρει μεταγραφή για τη Ν.Δ. (Κ. Μάρκου, Ι. Φωτήλας), δύο για τη ΔΗΣΥ (Κ. Μπαργιώτας, Ιλχ. Αχμέτ) και ένας να παραμένει ανεξάρτητος.

 

Πρόκειται για τον Χάρη Θεοχάρη που αποχώρησε πρώτος τον Απρίλιο του 2016, λόγω διαφωνιών με τον Στ. Θεοδωράκη.

 

Ανεξάρτητοι Ελληνες

Με 10 έδρες ξεκίνησαν οι συγκυβερνώντες με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, αλλά ακολούθησαν δύο διαγραφές και μία αποχώρηση.

 

Τον Νοέμβριο του 2015, διαγράφηκε ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Στ. Παναγούλη (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) είχαν καταψηφίσει μνημονιακά προαπαιτούμενα.

 

Τον Ιούνιο του 2018, ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, επικαλούμενος διαφωνία με την επίλυση του Μακεδονικού, ενώ τον ίδιο μήνα διεγράφη ο Δημήτρης Καμμένος (Β΄ Πειραιά), καθώς υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά της κυβέρνησης.

 

Τρεις απώλειες καταγράφει μέχρι στιγμής και η Ενωση Κεντρώων από τις αρχικά εννέα έδρες της.

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τρεις βουλευτές που αποχώρησαν έχουν ενταχθεί σε τρία διαφορετικά κόμματα. Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρράς στη ΔΗΣΥ και ο Γιώργος Κατσιαντώνης στη Νέα Δημοκρατία.

 

Τρεις απώλειες είχε και η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

 

Ο Δημήτρης Κουκούτσης (Μάρτιος 2017) και ο Νίκος Μίχος (Σεπτέμβριος 2017) ανεξαρτητοποιήθηκαν, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης διεγράφη τον περασμένο Ιούνιο, μετά το χουντικό του παραλήρημα εντός Κοινοβουλίου.

 

Συνολικά ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών φτάνει σήμερα τους εννέα (Στ. Παναγούλης, Κ. Παπακώστα, Χ. Θεοχάρης, Κ. Μπαρμπαρούσης, Ν. Νικολόπουλος, Ν. Μίχος, Γ. Λαζαρίδης, Δ. Κουκούτσης, Δ. Καμμένος).

 

Για τη σύσταση μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας χρειάζονται δέκα, ωστόσο οι δημοκρατικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να μετάσχουν στην ίδια ομάδα με πρώην μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της Κ. Παπακώστα.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος