Loading...
 Start Page

Α.Π. 2416/08-01-2018

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Και ενώ συνεχίζουμε να γεννάμε λιγότερο, αλλά και δόξα τω Θεώ να ζούμε περισσότερο και ενώ την ίδια ώρα η κρίση “διώχνει” πολλούς περισσότερους εκτός συνόρων...

Και ενώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αμετάβλητος κανόνας έχει καταστεί η υπογεννητικότητα, αφού οι γεννήσεις συνεχίζουν να είναι λιγότερες από τους θανάτους…

Και ενώ, ωστόσο, περίπου 111 χιλιάδες πολίτες έχουν περάσει τα 90 έτη και 7.100 ξεπέρασαν τον έναν αιώνα ζωής…

Και ενώ συγκεκριμένα, το 2016 στο μόνιμο πληθυσμό της χώρας υπολογίστηκε στα τέλη του έτους και καταγράφηκε μια μείωση κατά 0,14% σε σχέση με τις αρχές. Και ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η φυσική μείωση του πληθυσμού ανήλθε σε 25.887 άτομα (92.898 γεννήσεις έναντι 118.785 θανάτων) και η καθαρή μετανάστευση εκτιμήθηκε σε 10.332 άτομα, που αντιστοιχούν σε 116.867 εισερχόμενους και 106.535 εξερχόμενους μετανάστες (περιλαμβάνονται και τα άτομα που βρίσκονταν στη χώρα λόγω των προσφυγικών ροών).

Δυστυχώς οι μνημονιακές απαιτήσεις οδηγούν ακόμα και στην δημοσιογραφική “πανούκλα”. Ακόμα και οι τρίτεκνοι μπήκαν στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς να απαλλάσσονται, ούτε οι πολύτεκνοι.

Και εντελώς παράλογα κόβεται το επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο σε ετήσια βάση σε τρίτεκνους και πολύτεκνους που έχουν εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

Βάσει των νέων κριτηρίων, κερδισμένοι φαίνεται να βγαίνουν κατά κύριο λόγο οικογενειάρχες με ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα μέχρι 26.250 ευρώ, νοικοκυριά εγγάμων με 2 παιδιά και ετήσια εισοδήματα 30.000 ευρώ, τρίτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα έως 13.500 ευρώ καθώς και πολύτεκνοι με εισοδήματα έως και 25.000 ευρώ.

Οι διαμαρτυρίες των συλλόγων είναι ως εκ τούτου αναμενόμενες και απολύτως δικαιολογημένες, καθώς και η μαζικότητα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή τριτέκνων από την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα στην πλατεία Κλαυθμώνος, δείχνει το μέγεθος της οργής, αλλά και της οξύτητα του προβλήματος.

Συγκεκριμένα οι τρίτεκνοι καταγγέλλουν ότι το καινούργιο σύστημα υπολογισμού «αποτελεί ένα πλήγμα για τη μεσαία τάξη», καθώς χιλιάδες θα είναι οι οικογένειες που δεν θα λάβουν οικονομική ενίσχυση, ενώ θα τους κοπεί και το επίδομα για κάθε παιδί.

Επειδή, στην διαμαρτυρία του συλλόγου πολυτέκνων Λάρισας και περιχώρων για τα νέα οικογενειακά επιδόματα μεταξύ άλλων καταγγέλουν ότι:

«Η επιβάρυνση που θα υποστούν οι οικογένειες με τρία, τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά γίνεται καθαρά για να μπει ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ Ή ΔΥΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΑΙΔΙΑ! Εάν η ενίσχυση του πρώτου και του δεύτερου παιδιού ακούγεται και είναι ορθολογική, αυτό δεν σημαίνει ότι παράλληλα θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι πολύτεκνες οικογένειες».

Επειδή, η δυσμενής οικονομική κρίση είναι αρνητική για μια τέτοια προοπτική, έρχεται όμως και το «τσεκούρι» στα επιδόματα να τους δώσει να καταλάβουν ότι στη σημερινή Ελλάδα η απόκτηση πολλών παιδιών είναι απαγορευτική, αφού αντί για κίνητρα στην ουσία έχουμε αντικίνητρα… ποιος θα επιχειρήσει να αποκτήσει περισσότερα των δυο παιδιών, όταν πέραν αυτών τα επιδόματα μειώνονται αντί να αυξάνονται;

 

Επειδή, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ), η οποία και οργάνωσε την κινητοποίηση, «τα παιδιά και η οικογένεια δεν είναι αριθμοί, για να τα κόβουν στις διαπραγματεύσεις τους».

 

Και επειδή πολύ σωστά και δίκαια η Ομοσπονδία προτείνει, όχι μόνον να ανακληθούν τα “ηρωδιακής σύλληψης” νέα κριτήρια, αλλά και ζητά να ψηφισθούν άμεσα μέτρα στήριξης τόσο για τις τρίτεκνες όσο και για τις πολύτεκνες οικογένειες, ώστε να μην υπάρξει και άλλη «οικονομική αφαίμαξη», που θα οδηγήσει στην καταστροφή της χώρας σε δημογραφικό επίπεδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι συνερωτώμενοι Υπουργοί:

1ον Έχετε συνειδητοποιήσει ότι με το “κόλπο” αυτό μπορεί να γίνεσθε συνεπείς στις υποχρεώσεις που επιβάλει η τρίτη αξιολόγηση, αλλά ότι σπρώχνετε στα κράσπεδα της ακραίας φτώχιας χιλιάδες οικογένειες με πολλά παιδιά και που έχουν ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις;

2ον Εάν, όμως, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ούτε “πολιτικό κόλπο” ή κάποιας μορφής “κομματική ντρίπλα” και ισχύουν όσα δήλωσε η Υπουργός κ. Θ. Φωτίου, ότι δηλαδή αυξάνει το υπάρχον κονδύλι κατά 260 εκ., ενώ συγχρόνως καταργεί αυτά των τριτέκνων-πολυτέκνων, αντιλαμβάνεστε ότι πέραν της οικονομικής απώλειας που θα υποστούν στην πλειονότητα τους είναι και το συμβολικό μήνυμα, που εκπέμπει η εν λόγω περικοπή, καταλαβαίνετε πως η πολιτική αυτή απόφαση στην ουσία αποτρέπει ακόμη και τη σκέψη στα νέα ζευγάρια να κάνουν την υπέρβαση και να προχωρήσουν στη δημιουργία πολυμελών οικογενειών;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας