Loading...
 Start Page

Α.Π. 2308//03-01-18

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Στον αέρα τινάζει τη διαδικασία των δηλώσεων των υπόχρεων, και όχι μόνο για τους δικαστές, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε και η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες της υποβολής.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Οκτώβριο, στο «παρά πέντε» της σχετικής προθεσμίας, το ΣτΕ είχε εκδώσει αντίστοιχη απόφαση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δικαστών, καθώς κρίθηκε εν μέρει παράνομη και αντισυνταγματική η Υπουργική Απόφαση για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες.

Για την εκ νέου κατάθεση ερώτησης, αφορμή αποτέλεσε η νέα προκλητική απόφαση του ΣτΕ για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών, που ρίχνει λάδι στη φωτιά, με την οποία ως γνωστόν έκρινε άκυρη την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που καθόριζε το περιεχόμενο των δηλώσεων «πόθεν έσχες», όχι μόνο για τους δικαστές, αλλά για όλους τους υπόχρεους.

Η επιμονή μερίδας των δικαστών να θέλουν να αποφύγουν τον δημόσιο έλεγχο είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και συνιστά ένα μείζον θεσμικό πρόβλημα που τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις για το δημόσιο βίο, με ό,τι αυτό συνεπαγεται για την εύρυθμη λειτουργία μιας ευνομούμενης και συντεταγμένης Πολιτείας.

Συνομιλώ με δικαστές και γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς, δυστυχώς δεν γνωρίζω καν αν είναι πλειοψηφία πια, πεθαίνουν κυριολεκτικά θαμμένοι κάτω από όγκους δικογραφιών και υπερασπίζονται το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον με τη ζωή τους. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν πεθάνει δικαστές και στο γραφείο τους, στα σκαλιά των δικαστηρίων και στο σπίτι τους γράφοντας δικαστικές αποφάσεις. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Αυτοί που μπαινοβγαίνουν από τις πίσω πόρτες στα γραφεία των άλλων εξουσιών, υπηρετούν συμφέροντα, ακόμα και με φανερή συμμετοχή στενών συγγενών τους σε μεγάλα συμφέροντα και παίρνουν αποφάσεις που βγάζουν μάτια.

Πολιτικοί, όπως ο Παπαντωνίου, ο Μαντέλης, ο Τσοχατζόπουλος ενώ διαπιστώθηκε ότι έχουν εκατομμύρια, δικάζονται είτε με βήμα χελώνας, είτε με ποινές αστείες. Τους αναγνωρίζουν ελαφρυντικά με αστείες αιτιολογίες και την ίδια ώρα η «τυφλή» Δικαιοσύνη βάζει εξοντωτικές ποινές στην Ηριάννα, στον Περικλή, στην καθαρίστρια της Βουλής με πλαστό απολυτήριο Λυκείου.

Κατά της Υπουργικής Απόφασης είχαν στραφεί όλες οι δικαστικές ενώσεις, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα, να μην υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση, να μη δηλώνουν τα ποσά που βρίσκονται εκτός τράπεζας (θυρίδες, στρώματα κ.α.) και οι δηλώσεις τους να εξετάζονται από τους ίδιους, δηλαδή από σώμα αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από δικαστές!

Το δικαστήριο έκρινε ότι δικαστές θα… αυτοελέγχονται αφού το δεκαπενταμελές όργανο που θα πραγματοποιεί τους ελέγχους, θα συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς. Επιπλέον, ακυρώθηκε η διάταξη που προέβλεπε την καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου των ανώτατων δικαστών και όχι δειγματοληπτικού, όπως ισχύει για τις κατώτερες βαθμίδες.

Τέλος, σύμφωνα με το ΣτΕ, κρίθηκε αντισυνταγματική η υποχρέωση οι δικαστές, όπως και όλοι οι υπόχρεοι, να δηλώνουν τα ποσά πάνω από 15.000 ευρώ που βρίσκονται εκτός τράπεζας (στρώματα, θυρίδες κ.α.), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι δεν γενικεύω ποτέ όταν αναφέρομαι στη Δικαιοσύνη, γιατί πιστεύω ότι είναι το τελευταίο αποκούμπι κάθε αδικημένου πολίτη και γι΄αυτό ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πρέπει να προστατεύεται. Η καλύτερη προστασία είναι η αποβολή όσων με την παρουσία τους τη βρομίζουν και τέτοιες περιπτώσεις υπήρξαν και υπάρχουν. Πήγαν στον Κορυδαλλό δικαστές με καταδίκη από συναδέλφους τους για συμμετοχή σε φοβερά οικονομικά σκάνδαλα, όπως σε μεγάλο σκάνδαλο ναρκωτικών, σε μεγάλα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, σε μεγάλα σκάνδαλα όπως η λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώτος υπουργός που μπήκε φυλακή στη Μεταπολίτευση για οικονομικό σκάνδαλο ήταν πρώην Εισαγγελέας!

Κάνω χρόνια, κοντά 28 χρόνια, τώρα πολλές ερωτήσεις και σας ρωτάω κ. Υπουργοί τι κάνετε όταν ένας δικαστής γράφει στην απόφαση ότι η γη δεν κινείται, ο ήλιος δεν βγαίνει, η μέρα δεν έρχεται ποτέ και είτε δεν μου απαντάτε καθόλου, είτε απαντάτε αόριστα ότι η προσωπική κρίση των δικαστών δεν ελέγχεται και έτσι μένει η «ρετσινιά» σε όλους, ενώ πλουτίζουν λίγοι…

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Τι θα πράξετε εσείς οι συναρμόδιοι Υπουργοί, για να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από το πόθεν έσχες και για να γίνει επιτέλους σεβαστή η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο σε όλους και για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να αντμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους Έλληνες και οι Δικαστές;

2. Πότε θα επανεκδώσετε την νέα κοινή υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή όλα τα πεδία, δηλαδή όλες οι λεπτομέρειες για τη συμπλήρωση του πόθεν έσχες;

3. Τέλος, κ. Πρωθυπουργέ τι γνωρίζετε; Ο κ. Παπαγγελόπουλος ο οποίος προειδοποίησε ότι στη συζήτηση που θα διεξαχθεί για το «πόθεν έσχες» στη Βουλή «θα αποκαλυφθούν πολλά και για πολλούς», σας τα έχει μεταφέρει εμπιστευτικά και εάν πρόκειται για ποινικά κολάσιμες πράξεις δικαστών, γιατί δεν τις στείλατε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δεν ζητήσατε από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να πράξει τα προβλεπόμενα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος