Λίστα αντικειμένων
Αρ.Πρωτ. 3462/16-11-2018
Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
1833 Με απόφαση του Όθωνος δημεύεται η περιουσία περίπου 500 μοναστηρίων.
1922 Απαλλοτριώνονται μοναστηριακές εκτάσεις για την αποκατάσταση των προσφύγων.
1917-1930 Οι εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν ήταν αξίας ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών.
1931 Η Πολιτεία αποφάσισε τη ρευστοποίηση της περιουσίας.
1952 Το Ελληνικό κράτος ζητά να του παραχωρηθεί το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την αποκατάσταση των ακτημόνων.
Μετά από αυτές τις ιστορικές αποφάσεις που επέφεραν μεγάλες μεταβολές της Εκκλησιαστικής περιουσίας ουδείς μέχρι σήμερα μπόρεσε να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθός της, επειδή πέραν των ανωτέρω ως διαχειριστές της εμφανίζονται περίπου 10.000 νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου!
Το θέμα, όμως, επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, να «αναστήσουν» το Ταμείο Αξιοποίησης της «ιερής» περιουσίας που είχε συσταθεί επί Νέας Δημοκρατίας το 2013, με στόχο τα έσοδα να μοιράζονται (50-50) η Εκκλησία και το Ελληνικό Δημόσιο.
Το μεγαλύτερο βάρος για την καταμέτρηση των ιερών «φιλέτων», ανάμεσά τους και τα δεσμευμένα, πληροφορούμαι ότι πέφτει στο υπουργείο Εσωτερικών, παράγοντες του οποίου αισιοδοξούν ότι το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Όμως, μας καταγγέλλουν οι γνωρίζοντες την πραγματικότητα, που κατέχουν τον φάκελο «εκκλησιαστική περιουσία» ότι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Και συγκεκριμένα ανέφεραν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος μεταξύ άλλων και τα εξής:
Άλλο ταμείο έχει, για παράδειγμα, η Ιερά Σύνοδος, άλλο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ διαφορετικό καθεστώς ισχύει για το Αγιον Όρος, την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις στα Δωδεκάνησα που ανήκουν στο Φανάρι.
Επειδή, για την ηγεσία της Εκκλησίας το μεγάλο ζητούμενο πάντοτε ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για μια ολοκληρωμένη καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας και δη των χιλιάδων «καταπατημένων» εκτάσεων και οικοπέδων, ώστε τα έσοδα να καλύπτουν τις λειτουργικές της ανάγκες, καθώς επίσης και τις ανάγκες του φιλανθρωπικού της έργου και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1ον Με ποιο τρόπο γίνεται η καταγραφή της Εκκλησιαστικής περιουσίας και ποιοι βασικοί άξονες της αξιοποίησής της;
2ον Ποια εταιρεία έχει αναλάβει την καταγραφή της περιουσίας και δη των χιλιάδων «καταπατημένων» εκτάσεων και οικοπέδων;
3ον Μέσω ποιας διαδικασίας ανετέθη η εργολαβία; Έχει υπογραφεί σύμβαση; Να κατατεθεί. Ποιο το κόστος;
4ον Ποιος θα πληρώσει την εν λόγω εταιρεία που προχωρά την καταγραφή της περιουσίας και δη των χιλιάδων «καταπατημένων» εκτάσεων και οικοπέδων;
5ον Στο Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας θα συμπεριληφθούν όλα όσα καταγραφούν;
6ον Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές υπηρεσίες στη Μονή Πετράκη που εργάζονται εντατικά για να καθαρίσει το θολό τοπίο στα περιουσιακά στοιχεία. Ποιο το έργο που έχουν παραδώσει στην Ιερά Σύνοδο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |