Loading...
 Start Page

Α.Π. 2811/23-01-18

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Η επίθεση στην αποστολή του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου από Παλαιστίνιους, μουσουλμάνους και ορθόδοξους, το Σάββατο 6/1/18, ημέρα Χριστουγέννων με το παλαιό ημερολόγιο, έδειξε περίτρανα ότι το ποτήρι ξεχείλισε για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με το αραβικό ποίμνιό του.

Οι Παλαιστίνιοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, δηλώνουν απερίφραστα ότι ο Έλληνας Πατριάρχης, Θεόφιλος ο Γ, έγινε ο Δούρειος ίππος ώστε να κατακτήσουν οι Εβραίοι και την υπόλοιπη Παλαιστινιακή γη, η οποία ανήκει στην περιουσία του Πατριαρχείου.

Οι διαμαρτυρίες όμως των χριστιανών Αρά¬βων στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη αμείωτες συνεχίζονται εναντίον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ'

Ανήμερα, μάλιστα, των Θεοφανίων, πλήθος Παλαιστίνιων δια¬δηλωτών επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Θεόφιλου την ώρα που προ¬σερχόταν για τη λειτουργία στη Βηθλεέμ. Αιτία, μία από τις τελευταί¬ες πωλήσεις γης του Πατριαρχείου. Πρόκειται για 43 εκτάρια στην Καισάρεια, κοντά στη Μεσόγειο, τα οποία πωλήθηκαν έναντι 1 εκατ. δολαρίων στο κράτος του Ισραήλ. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονταν ένα εθνικό πάρκο και ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Είχε προηγηθεί η πώληση 240 διαμερισμάτων στην κεντρική συνοικία της πόλης Γκιβάτ Ορανίμ για 3,3 εκατ. δολάρια σε ανώνυμους επενδυτές από τις Παρθένους Νήσους.

Αυτές οι εικόνες ήταν τελείως ντροπιαστικές όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους Χριστιανούς παγκοσμίως, που επέλεξαν, να λύσουν αυτό το πολύ σοβαρό πολιτικό και διπλωματικό θέμα με την βία.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η ανάμειξη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, δυστυχώς, με τον οποιοδήποτε τρόπο στις αγοραπωλησίες παλαιστινιακής γης έχει βάλει στο στόχαστρο το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τα πράγματα να έχουν δυσκολέψει για την παρουσία μας στους Αγίους Τόπους.

Συγκεκριμένα μάλιστα η επίθεση στο κονβόι του Πατριαρχείου έγινε ενορχηστρωμένα. Την είχαν προετοιμάσει και οι τοπικοί άρχοντες και η αστυνομία της Βηθλεέμ. Ο Δήμος της Βηθλεέμ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα μποϋκοτάρει την τελετή του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Θεόφιλου Γ 'το Σάββατο, για την λειτουργία των Χριστουγέννων.

Επίσης κάλεσε το Κεντρικό Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εθνοσυνέλευσης και της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Εθνικό Κογκρέσο να στηρίξει την συγκέντρωση. Κάλεσε μάλιστα, όλα τα Ορθόδοξα ιδρύματα και συλλόγους της ιστορικής Παλαιστίνης, να παραστούν στον εορτασμό της μεγαλοπρεπoυςς γιορτής, η οποία θα άρχιζε αμέσως μετά την άφιξη του Πατριάρχη.

Το Συμβούλιο εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα των συγκεντρώσεων, δεδομένης και της έλευσης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Βηθλεέμ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές οι Πατριαρχικοί είχαν ζητήσει από τον δήμο και την αστυνομία της Βηθλεέμ, να τους παρέχουν έξτρα προστασία λόγω του ότι είχαν ειδοποιηθεί ότι το κλίμα ήταν φορτισμένο.

Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών στον ίδιο τον Πατριάρχη, τελικά οι διαδηλωτές βρήκαν τον τρόπο να επιτεθούν στη συνοδεία και να δημιουργήσουν τα ντροπιαστικά επεισόδια.

Ως τώρα καμία επίσημη αρχή από την Παλαιστινιακή ηγεσία δεν σχολίασε το γεγονός, ούτε έδωσε εξηγήσεις. Το Ισραήλ το οποίο υποτίθεται παρακολουθεί από κοντά τα βήματα του Πατριάρχη και τον προστατεύει δεδομένης και της συνεργασίας τους, δεν πήρε θέση, άρα τον άφησε ακάλυπτο.

Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, να σημειωθεί ότι είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας μετά το κράτος του Ισραήλ. Η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Ισραηλινό Μουσείο και η κατοικία του πρωθυπουργού έχουν χτιστεί σε γη του Πατριαρ¬χείου, ενώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το 37% των ακινήτων ανή-κει στο Πατριαρχείο.

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν αποκαλύφθηκε η περίεργη αγορα¬πωλησία ακινήτων ανάμεσα στο Πατριαρχείο και σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες. Η αγοραπωλησία, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, είχε πραγ¬ματοποιηθεί το 2004 και αφορούσε δύο ξενοδοχεία κοντά στην πόλη της Γιάφα, καθώς και ένα κτίριο δίπλα στο Όρος του Ναού, όλα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι τρεις εταιρείες, με έδρα στο εξωτερικό, εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οργάνωσης Ατερέτ Κοχανίμ, η οποία προωθεί από το 1978 την «εβραιοποίηση» της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και των αραβικών συνοικιών της Ανατολι¬κής Ιερουσαλήμ.

Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει τότε τους χριστιανούς Παλαιστινί¬ους, οι οποίοι κατήγγειλαν την απώλεια της κληρονομιάς τους προς όφελος του Ισραήλ, και έληξε με την παραίτηση του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου Α'. Για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστών ο διάδοχος του, ο Θεόφιλος, υποσχέθηκε ότι θα ακύρωνε την αγορα¬πωλησία. Ισραηλινό δικαστήριο όμως δικαίωσε στις 30 Ιουλίου 2017 τις εταιρείες της Ατερέτ Κοχανίμ. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, επικαλούμενος πο¬λιτικά κίνητρα στη δικαστική απόφαση. Την ίδια στιγμή όμως, σπα¬ταλά την κληρονομιά του Πατριαρχείου, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στο Ισραήλ.

Η εφημερίδα «Χααρέτζ» έδωσε το στίγμα για το μέλλον του Πατριαρχείου αφού άρχισε τις αποκαλύψεις για την σχέση του Πατριάρχη Θεόφιλου, με τον πρωτεργάτη της κτηματομεσιτικής εταιρείας, που αγοράζει, ακόμα και με ανορθόδοξους τρόπους που περιλαμβάνουν και σεξουαλικά σκάνδαλα, τα ακίνητα του Πατριαρχείου, Ατερέτ Κοανιμ, όπως περιγράφονται παρακάτω.

Συνήθεις ενέργειες:

Ο Dan προσφέρει ένα κορίτσι, μαζί με Viagra, στον παλαιστίνιο ιδιοκτήτη ενός ακινήτου, το οποίο ο οργανισμός Ateret Cohanim προσπαθεί να αποκτήσει και όλες οι συνομιλίες καταγράφονται.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ateret Cohanim έχει αποκτήσει πολλά ακίνητα, όπως αποκαλύπτει η HAARETZ και με δημοσίευμά της άγγιξε μια μεγάλη πληγή.

Αυτή η καταγραφή διαλόγου αλλά και άλλες καταγραφές που έχει στην διάθεσή της, η Haaretz αποκαλύπτουν στον τρόπο που οι εβραϊκές ομάδες αποκτούν παλαιστινιακές ιδιοκτησίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Dan περιγράφει επίσης τρόπους για να αποκρύψει τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εικονικών διαμεσολαβητών και εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο εξωτερικό. Επιπλέον, συζητάει με έναν άνθρωπο που ονομάζεται «Hai». Ένας πρώην στενός συνεργάτης του Dan αποκάλυψε ότι ο «Hai» είναι ανώτερος υπάλληλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που βοήθησε τον Dan να αποκτήσει εκκλησιαστικές περιουσίες από Παλαιστίνιους ενοικιαστές.

Ο Νταν έχει στενούς δεσμούς με τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη της Κνεσέτ και τον Δήμαρχο της Ιερουσαλήμ Nir Barkat. Από τη δεκαετία του 1980, ήταν ειδικός στην απόκτηση παλαιστινιακών περιουσιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για εβραϊκούς εποίκους, είτε από Παλαιστίνιους, είτε από το κράτος, αν το κράτος έκρινε ότι ανήκαν προηγουμένως σε Εβραίους.

Οι καταγραφές έφεραν επίσης στο φως μια νομική διαμάχη που διεξάγεται τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο μεταξύ της Ateret Cohanim και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου για τρία κτίρια της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που πωλήθηκαν στον Ateret Cohanim το 2004 επί Πατριαρχίας Ειρηναίου. Η εκκλησία θέλει να ακυρωθεί η πώληση, λέγοντας ότι η τιμή ήταν παράλογη και η συμφωνία προήλθε από τη διαφθορά που υπήρχε κατά τη διάρκεια διοίκησης Ειρηναίου. Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ απέρριψε το αίτημα αυτό οπότε το Πατριαρχείο έκανε έφεση.

Μια εγγραφή πριν από λίγα χρόνια, πριν από αυτή την πώληση, αποδεικνύει ότι τουλάχιστον για ένα κτίριο, το ξενοδοχείο Petra κοντά στην Jaffa Gate, ο Dan γνώριζε ότι η τιμή των 500.000 δολαρίων ήταν πολύ χαμηλότερη από την πραγματική του αξία. Σε αυτήν την ηχογράφηση, κάποιος πρότεινε στην Ateret Cohanim να πληρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια για προστατευόμενη μίσθωση. Τα προστατευόμενα τέλη ενοικίασης είναι συνήθως περίπου το ήμισυ της τιμής αγοράς ή μακροχρόνιας μίσθωσης.

 

Ο Dan απάντησε ότι ένας εκτιμητής αποτίμησε τη μίσθωση στα 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Το άλλο πρόσωπο απάντησε ότι η αγορά του ακινήτου θα κοστίσει 10 εκατομμύρια δολάρια. Ο Dan το θεωρούσε πολύ χαμηλό. Αν το αγοράσει, «θα αξίζει 100 εκατομμύρια δολάρια», είπε.

Η εφημερίδα αποδίδει τη σύναψη συμφωνιών του Πατριαρχείου με την εβραϊκή εταιρία, στο άγχος του Πατριάρχη να εξασφαλίσει την αναγνώριση του, από το κράτος του Ισραήλ όπως κάνει άλλωστε το Ισραήλ, στον εκάστοτε Πατριάρχη.

Επειδή σε αυτήν την περίπτωση των επιθέσεων και της δυσφήμισης του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου υπόλογοι είμαστε και οι Έλληνες πολιτικοί και βεβαίως και φυσικά οι υπόλοιποι αγιοταφίτες.

Επειδή, οι πιστοί επανέφεραν το αίτημά τους για την παραίτηση του Θεόφιλου και την αντικατάστασή του με Άραβα Πατριάρχη και κατά την συνάντηση των χριστιανών ορθόδοξων Παλαιστι¬νίων τον Οκτώβριο στη Βηθλεέμ, η πώληση της περιουσίας της Εκ¬κλησίας ανακηρύχθηκε «εθνικό ζήτημα».

Επειδή, όμως υπάρχει και το χειρότερο και δεν είναι άλλο από την παγερά αδιάφορη κυβέρνηση της Ελλάδας και βεβαίως το προξενείο μας το οποίο δεν ασχολήθηκε καν με το περιστατικό, σα να μην έχει καταλάβει τι σημαίνει αυτό το μποϊκοτάζ και αυτή η επίθεση.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε:

 

1ον Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών μήπως και συμφωνείτε σιωπηρά με το σχέδιο να περάσει σύντομα το Πατριαρχείο στα χέρια των αράβων ορθοδόξων και μετά με συνοπτικές διαδικασίες στην εξουσία του Ισραήλ;

2ον Αυτού του είδους οι εκβιασμοί που αναφέρονται από την εφημερίδα «Χααρέτζ» μπορούν να φέρουν μελλοντικά τα πάνω κάτω στο Πατριαρχείο. Κανείς δεν ξέρει τι κλίμα έχουν ετοιμάσει οι επιτήδειοι και τι μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια. Τι προτίθεται να κάνει ο Υπουργός και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για την εξομάλυνση της κατάστασης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος