Loading...
 Start Page

Α.Π. 3136/01-02-18

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Την απόφασή τους να αγωνιστούν προκειμένου να μην «παραχαραχθεί η ιστορία» με στόχο τον «σφετερισμό του ονόματος Μακεδονία» ανακοίνωσε πρόσφατα το σύνολο των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης των Πατρών, συντασσόμενο με την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα.

Μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως ιερατική σύναξη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα.

Η σύναξη έγινε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου και σε αυτή τοποθετήθηκαν ο Μητροπολίτης Πατρών, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, ενώ χαιρέτισε και ο Επίσκοπος Κερνίτσης Χρύσανθος. «Έχουμε καθήκον ιερό και χρέος άγιο έναντι της ιστορίας και των αιμάτων και των θυσιών των Ηρώων και προασπιστών των δικαίων της Πατρίδος μας, κυρίως στον αιματοβαμμένο χώρο της Μακεδονίας, να αγωνισθούμε ώστε ουδείς να σφετερισθεί τα δίκαιά μας και τα ιερά και όσια μας, είτε αυτά έχουν σχέση με την γη μας, είτε με την πνευματική μας κληρονομιά, εν προκειμένω δε με το όνομα της Μακεδονίας μας» αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα όπου τονίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν να καπηλευθούν κάποιοι το όνομα ‘’Μακεδονία’’ ή παράγωγο αυτού και δεν είναι δυνατόν να το χαρίσουμε αυτό το όνομα, σε οποιονδήποτε».

Στο ψήφισμα υπάρχει αναφορά και στο θέμα της «σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της Μακεδονίας», η οποία από ουδεμία άλλη Εκκλησία αναγνωρίζεται. Είναι μεγάλος «ο κίνδυνος της πιθανότητας μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, από το πολιτικό στο εκκλησιαστικό επίπεδο και την επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού στη γείτονα χώρα, μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων» αναφέρει το ψήφισμα, αναπαράγοντας και το πρόσφατο Γράμμα της Ιεράς Συνόδου προς τον Πρωθυπουργό.

Στο ψήφισμά του ο κλήρος των Πατρών τονίζει επίσης ότι «με ικανοποίηση ακούσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο κατά τα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων ‘’Κωστής Παλαμάς’’ στην Πάτρα τα όσα είπε περί του ‘’Μακεδονικού’’ και μάλιστα την τοποθέτησή του «περί αποφυγής ονομάτων ανιστόρητων, τα οποία αποπνέουν αλυτρωτισμό». Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμη επιγραμματικά:

> «Θεωρούμε εθνική μειοδοσία οποιαδήποτε ονομασία για τα Σκόπια, η οποία θα περιέχει την λέξη ‘’Μακεδονία’’».

> Υπενθυμίζεται ότι «ο ηγέτης των Σκοπίων Γκλιγκόροφ είχε υποστηρίξει δημοσίως το 1992 (ΑΝΤ1), ότι ‘’είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σχέση με τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως και με την ελληνική ιστορία’’».

> Αναφέρεται στη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έλεγε «δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία, η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική», αλλά και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου που διεκήρυττε πριν ασθενήσει:

«Ευρισκόμεθα στον χώρο της Ελληνικής Μακεδονίας που είναι ποτισμένος από τα αίματα Ηρώων και Μαρτύρων οι οποίοι θυσίασαν και την ζωή τους ακόμη, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και κάποιοι από μας να κάθονται αναπαυτικά στην πολυθρόνα τους σήμερα για να προετοιμάζουν την ιστορική λήθη...»

Το ψήφισμα καλεί την Κυβέρνηση και τους πολιτικούς να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και καταλήγει με τους στίχους του Κωστή Παλαμά «χρωστάμε σε όσους ήλθαν, πέρασαν, θα ’ρθουν και θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Συμμερίζεσθε την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος μετακύλισης του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων σε εκκλησιαστικό επίπεδο; Αν ναι, τι θα πράξετε για να αποτρέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

2. Θεωρείτε ότι θα συνιστά πράξη εθνικής μειοδοσίας ή αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία», στο θέμα της ονοματοδοσίας του κρατιδίου των Σκοπίων;

3. Έχετε αξιοποιήσει και με ποιον τρόπο την παραδοχή του Κίρο Γκριγκορόφ ότι «οι Σκοπιανοί είναι σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με την Μακεδονία και τον Μ. Αλέξανδρο»;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας