Loading...
 Start Page

Α.Π. 3317/08-02-18

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση του 97,23% του μετοχικού κεφαλαίου του «ΙΑΣΩ General», που ανήκε στον όμιλο ΙΑΣΩ, από την Hellenic Healthcare Sarl, εταιρία συμφερόντων της CVC Capital Partners, ενός fund με έδρα το Λουξεμβούργο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η CVC Capital δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο στη χώρα μας. Τον περασμένο Απρίλιο, οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε., που είχε στην κατοχή του το νοσοκομείο «Metropolitan», ανακοίνωσαν την εξαγορά του νοσοκομείου από τη CVC Capitals, αντί ποσού το οποίο δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Η συμφωνία εξαγοράς του «ΙΑΣΩ General» ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και προβλέπει ότι η Hellenic Healthcare Sarl θα αναλάβει το σύνολο του δανεισμού του «ΙΑΣΩ General», δηλαδή περίπου 28.000.000 ευρώ, και θα καταβάλει στον όμιλο ΙΑΣΩ 19.400.000 ευρώ. Ενδιαφέρον σε όλη αυτή την ιστορία δεν έχει μόνο η εξαγορά ακόμη ενός νοσοκομείου από ένα μεγάλο fund, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η εξαγορά αυτή αποφασίστηκε. Όπως δείχνουν έγγραφα τα οποία έχει στην κατοχή της η εφημερίδα «δημοκρατία», η γενική συνέλευση του ομίλου ΙΑΣΩ δεν συγκλήθηκε ποτέ για να εγκρίνει ή να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ όλες οι ενέργειες της εξαγοράς πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά, από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Οι μειοψηφούντες μέτοχοι του ομίλου υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι πληροφορήθηκαν τόσο την πρόταση εξαγοράς όσο και την έγκρισή της από τον Τύπο, ενώ, προκειμένου να αντιδράσουν, έστειλαν εξώδικη επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, ζητώντας ακριβώς αυτό που δεν έγινε ποτέ, δηλαδή τη σύγκληση γενικής συνέλευσης.

Όπως παρατηρούν οι μέτοχοι στην επιστολή τους, η εξαγορά «συνεπάγεται την έξοδο της εταιρίας από τον κλάδο (αμιγώς) γενικών κλινικών στην περιοχή της Αττικής» και γι' αυτόν τον λόγο έπρεπε «να είχε τεθεί εξαρχής η πρόταση ενώπιον των μετόχων». Αναρωτιούνται, μάλιστα, για ποιον λόγο «δεν υπήρξε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρίτους, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερου τιμήματος», αλλά και ποια θα είναι η τύχη «ενεργών συμβάσεων συνεργασίας του “ΙΑΣΩ General” με ιατρούς-μετόχους», του προσωπικού της κλινικής κ.λπ. επιπτώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση, και ασκούν επιρροή στην οικονομική θέση της εταιρίας. Αναρωτιούνται, εν ολίγοις, ποια θα είναι η αξία των μετοχών τους στον όμιλο ΙΑΣΩ, μετά την πώληση ενός τόσο μεγάλου περιουσιακού στοιχείου της εταιρίας.

«Η σημασία της σύμβασης καθιστά αυτονόητη την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από τη γενική συνέλευση των μετόχων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι συνάδελφοι γιατροί που έχουν επενδύσει καρπούς πολυετούς επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο όραμα του “ΙΑΣΩ”» αναφέρουν οι μέτοχοι.

Επειδή μελετώντας κανείς τον νόμο (άρθρο 34 κ.ν. 2190/20) διαπιστώνει ότι το άρθρο 34, στο οποίο αναφέρεται το Δ.Σ. της εταιρίας, μιλά για τις πράξεις για τις οποίες είναι αποκλειστικά αρμόδια η γενική συνέλευση - και σε αυτές, πράγματι, δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη πράξη. Ωστόσο, σύμφωνα με το πνεύμα προηγούμενων άρθρων, γίνεται σαφές ότι, όταν μεταβιβάζεται ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της εταιρικής περιουσίας, είναι αναγκαία η έγκριση όλων των μετόχων.

Η απουσία τους από την απόφαση εξαγοράς γεννά, έτσι κι αλλιώς, πολλά ερωτήματα!

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Ποια υπηρεσία ελέγχει και θα ελέγξει το βάσιμο των ανωτέρω καταγγελιών;

2. Εάν είναι ακριβή τα ανωτέρω, θα ζητήσετε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον εκ νέου έλεγχο της εξαγοράς;

3. Επειδή, η εξαγορά του νοσοκομείου από ξένο fund έγινε χωρίς να ενημερωθούν καν οι μειοψηφούντες μέτοχοι του ομίλου, θα ζητήσετε να ελέγχει το νομίμου του 97,25% του ΙΑΣΩ GENERAL;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος