Loading...
 Start Page

Αρ. Πρωτ. 3889/28-02-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Νέες και μάλιστα δυναμικές κινητοποιήσεις προτίθενται να ξεκινήσουν προσεχώς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας, ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την περιβαλλοντική αποκατάστασή του.

Ενας ΧΥΤΑ -«μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα», όπως τον χαρακτηρίζουν, που λειτουργεί χωρίς άδεια, υπερκορεσμένος, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από το έδαφος, τα στραγγίδια από τα απορρίμματα να σχηματίζουν λίμνες και να μολύνουν παρακείμενο ποταμό και το βιοαέριο να εκλύεται ανεξέλεγκτο, σύμφωνα με τις περιγραφές των απεγνωσμένων κατοίκων.

Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με άδεια έκτακτης ανάγκης (η κανονική άδεια έχει λήξει από το 2014!).

Αυτή η προσωρινή άδεια έληξε στις 13 Φεβρουαρίου και οι κάτοικοι τοποθετούν την έναρξη των κινητοποιήσεών τους το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006, στη θέση «Κακιχούνι», όνομα από το οποίο μπορεί κανείς να φανταστεί και την ιδιαίτερη μορφολογία του σημείου στο οποίο βρίσκεται (κακό χωνί).

Αρχικά, προοριζόταν να εξυπηρετεί τους Καποδιστριακούς Δήμους Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, που πλέον με τον «Καλλικράτη» εντάσσονται στον Δήμο Αιγιαλείας.

Ωστόσο, καταγγέλλεται ότι ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια δέχεται απορρίμματα και από άλλες περιοχές.

Η σημερινή του εικόνα αποκαλύπτει ότι σε ύψος έχει ξεπεράσει τον αρχικό λόγο, τα κατώτερα πρανή έχουν υποστεί διάβρωση, τα σκουπίδια βγαίνουν στην επιφάνεια

Και παρ’ όλα αυτά κάτι πολύ περίεργο ίσως και ποινικά κολάσιμο για χρόνια συμβαίνει. Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που επιτρέπει παράνομα ο ΧΥΤΑ να παίρνει σκουπίδια από τη μισή Αχαΐα. Φαίνεται πως πολλοί εξωδημοτικοί, μάλλον ιδιώτες έχουν κλειδιά, ανοίγουν και αδειάζουν απορρίμματα οι οδηγοί των φορτηγών και των νταλικών ακόμα και τη νύχτα.

Ο ΧΥΤΑ «έχει γίνει ένα βουνό από σκουπίδια. Ενώ η λεκάνη του είναι 15-20 μέτρα βάθος, τώρα ο ΧΥΤΑ έχει 70 μέτρα ύψος. Με μια νεροποντή τύπου Μάνδρας, όλα θα φύγουν στον Κορινθιακό».

Η θάλασσα βρίσκεται 1.200 μέτρα μακριά από τον ΧΥΤΑ, σε ευθεία νοητή γραμμή.

Ηδη, πάντως, την έχει... πληρώσει ο πλησιέστερος ποταμός, ο «Θολοπόταμος» (λέγεται έτσι λόγω της θολότητας του νερού του, που οφείλεται στο αργιλώδες έδαφος) στον οποίο ξεφεύγουν μεγάλες ποσότητες από τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ.

Αυτό μοιάζει να οφείλεται στην κακή χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, σε πλαγιά (θυμηθείτε το «κακό χωνί») με μαλακό χώμα, το οποίο διαβρώνεται και υποχωρεί.

Ο Θολοπόταμος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Κορινθιακό.

Λίγα μέτρα πριν τη «συμβολή» του με τη θάλασσα, έχει διαμορφωθεί μια λίμνη με στραγγίδια από τον ΧΥΤΑ

Σύμφωνα με έκθεση του τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ (Μάιος 2011), «το κύτταρο είναι κατασκευασμένο με σχετικά αυξημένες κλίσεις πρανών (μεσαίο και κατώτερο τμήμα). Επιπλέον, παρατηρήθηκε η μη τήρηση ενιαίας κλίσης ειδικότερα στο ανάντη τμήμα της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα, το ανάντη τμήμα παρουσιάζει ηπιότερη (μικρότερη) κλίση από το κεντρικό και κατώτερο τμήμα της εγκατάστασης.

Η διαμόρφωση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις:

● μη ομοιόμορφης τάσης των γεωμεμβρανών και γεωϋφασμάτων στον χώρο της εγκατάστασης,

● ενδεχόμενης διαφυγής στραγγισμάτων προς το εξωτερικό (μη επενδεδυμένο) τμήμα της εγκατάστασης (...)», ανέφεραν από τότε, μεταξύ άλλων, οι μελετητές.

Την ημέρα της αυτοψίας (Μάρτιος του 2011) διαπιστώθηκε ότι η μονάδα επεξεργασίας των στραγγιδίων στο έργο βρισκόταν εκτός λειτουργίας στο σύνολό της.

«Επιπλέον, παρατηρήθηκαν διαρροές στραγγισμάτων σε πολλά σημεία περιμετρικά και κατάντη του χώρου απόθεσης. Γίνεται προσπάθεια συλλογής πολυάριθμων διαρροών στραγγισμάτων με πλαστικούς σωλήνες μικρής διαμέτρου προς τη δεξαμενή συλλογής. Το σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων δεν είναι σε καλή κατάσταση (αγωγοί που δεν καταλήγουν σε συλλεκτήριο αγωγό, αλλά στο ενεργό σώμα του ΧΥΤΑ, αγωγοί φραγμένοι από απορρίμματα)», ανέφερε η έκθεση.

«Πιθανότατα, οι αστοχίες αυτές στη διαμόρφωση του κυττάρου να έγιναν μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2007, όπου μεγάλο μέρος του κυττάρου (γεωμεμβράνες, γεωϋφάσματα κ.ά.) μαζί με απορρίμματα κάηκαν ολοσχερώς» προσέθετε η έκθεση.

Όπως επισημαίνουν κάτοικοι, ο ΧΥΤΑ έχει πιάσει πολλές φορές πυρκαγιά.

Η τελευταία από τις τρεις μεγάλες φωτιές ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έσβησε ολοκληρωτικά ύστερα από 3 μήνες (σιγοέκαιγε όλο αυτό το διάστημα), στη διάρκεια των οποίων έφευγαν στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδεις ρύποι, θυμούνται οι κάτοικοι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την ανεξέλεγκτη έκλυση βιοαερίου.

Φαίνεται ότι τα προβλήματα που επισήμαναν οι μελετητές του ΤΕΕ το 2011 για τη συλλογή του βιοαερίου, πέρα από τη συλλογή στραγγιδίων, δεν ελήφθησαν υπόψη από καμία δημοτική αρχή στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 7 ετών, ασχέτως εάν στον δήμο έχουν επιβληθεί δύο παχυλά πρόστιμα. Το ενδεχόμενο επιβολής ενός ακόμη πρόστιμου εγείρεται με αφορμή νέα αυτοψία επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στα τέλη του Ιανουαρίου.

Επειδή, «είναι επικίνδυνος σαν βόμβα ο ΧΥΤΑ και επειδή, πλέον δεν διορθώνεται», καλείσθε εσείς οι ερωτώμενοι Υπουργοί να ασχοληθείτε, να ενημερώσετε και εν συνεχεία να απαντήσετε στη Βουλή των Ελλήνων:

1. Γιατί δεν έχετε προχωρήσει στο κλείσιμο του «σκουπιδότοπου» ο οποίος ναι παράνομος και υπερκορεσμένος επιτέλους οι αρμόδιοι γιατί δεν έχουν σφραγίσει τον ΧΥΤΑ Αιγείρας;

2. Έχουν υποβληθεί αγωγές κατά υπηρεσιακών παραγόντων (που σχετίζονται με το ΧΥΤΑ), αλλά και έχει γίνει κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων;

3. Γιατί οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν έχουν στείλει τα ευρήματα στην Δικαιοσύνη;

4. Μήπως η εισαγγελέας Αιγιαλείας έχει σχηματίσει δικογραφία;

5. Τι έδειξαν οι μετρήσεις δείγματος που έχει κάνει η Περιφέρεια και ποια τα αποτελέσματα;

6. Τι διαπίστωσε η επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας, πήρε δείγματα να τα αναλύσει, ώστε να διαπιστώσει την επικινδυνότητα με σκοπό να αντιληφθεί και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να επαναδειδοτήσει το ΧΥΤΑ, για μία 5ετία ακόμα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος