Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  4623 / 21-12-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ακόμα να συστήσουμε τον φορέα διαχείρισης του φράγματος του Πείρου – Παραπείρου.

Το φράγμα έχει ολοκληρωθεί, οι αναμενόμενες βροχές θα το γεμίσουν και η διαχείρισή του, πώς και από ποιους, ακόμα εκκρεμεί.

Η τελευταία πρόταση του Υπουργείου Υποδομών προβλέπει τη σύσταση Α.Ε. με τη συμμετοχή του δημοσίου (51%), του Δήμου Πατρέων (20%), του Δήμου Δυτικής Αχαΐας (12%), της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (9%) και του Δήμου Ερυμάνθου (8%). Επιπλέον το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει, για την πρώτη τριετία να συνδράμει οικονομικά, κατ’ ελάχιστο με 300.000 ευρώ ετησίως και με στελέχη την εν λόγω Α.Ε.

Επειδή, είναι ΚΚΕ η δημοτική αρχή δεν προκρίνει για ιδεοληπτικούς λόγους την λογική μιας Α.Ε. που να μπορεί «να αναλάβει πάσης φύσεως επιχειρηματικές δραστηριότητες». Είναι επίσης αρνητική στην πρόβλεψη της υπό σύστασης Α.Ε. σύμφωνα με την οποία η κοστολόγηση του νερού θα γίνεται «σύμφωνα με τις υφιστάμενες νόμιμες διαδικασίες, τις οδηγίες της Ε.Ε. και τις εθνικές ρυθμίσεις για την αειφόρο διαχείριση των υδάτων». Τέλος, η δημοτική αρχή ανησυχεί για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος.

Επειδή, οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι απαραίτητες για κάθε σοβαρή συζήτηση.

Επειδή, δεν είναι δύσκολο να γίνει μια σχετική μελέτη έτσι,  ώστε οι αποφάσεις να στηρίζονται στην  πραγματικότητα κι όχι στον βρόντο.

Από τον τελευταίο αναρτημένο ισολογισμό της ΔΕΥΑΠ, του 2015, προκύπτει ότι η Επιχείρηση δαπανά 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως για ηλεκτρικό ρεύμα αντλιοστασίων γεωτρήσεων. Αν συνυπολογίσουμε το κόστος συντήρησης και επισκευών στα αντλιοστάσια, το κόστος νέων ανορύξεων, τις δαπάνες προσωπικού που ασχολείται με τις γεωτρήσεις, η συνολική δαπάνη υπερβαίνει αισθητά τα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, μπορεί να προσεγγίζει τα 3 εκατ. τον χρόνο.

Ερωτάσθε:

  1. Εφόσον η Πάτρα πάρει νερό από το φράγμα, εκτός από την μεγάλη ανακούφιση των υπόγειων υδροφορέων, η ΔΕΥΑΠ θα μειώσει αισθητά τις δαπάνες της;
  2. Αυτή η μείωση των δαπανών της αντισταθμίζει τη συμμετοχή της στις δαπάνες για τη λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος;
  3. Αντισταθμίζει την πιθανολογούμενη αύξηση στην τιμολόγηση του νερού;
  4. Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του φράγματος;
  5. Το νερό τιμολογηθεί με βάση τα νομίμως προβλεπόμενα (πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;)
  6. Που πηγαίνει το κόστος του σε σχέση με τη νυν κοστολόγηση;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος