Loading...
 Start Page

Αρ.  Πρωτ.  4599 / 21-12-2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ  ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 «Ξέρετε πως είναι να μην μπορείς να μπεις ή να βγεις από το σπίτι σου λόγω των πάγκων και των τελάρων; Κάποιοι ιδιοκτήτες ισόγειων σπιτιών δεν μπορούν καν να ανοίξουν τα παράθυρά τους…». Από το 2016 έχουν ζητήσει την μεταφορά της λαϊκής αγοράς οι κάτοικοι 160 νοικοκυριών της οδού Μακεδονίας λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία της. Για τους κατοίκους τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο Δήμος Πατρέων δεν έχει συντάξει και ενεργοποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας ως οφείλει με βάση το νόμο του 2017.

Για παράδειγμα, στον κανονισμό περιγράφονται οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών που μετέχουν στις λαϊκές, όπως είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα πεζοδρόμια κάτω του 1 ½ μέτρου, οι έμποροι νωπών προϊόντων (ψαριών) να μην ρίχνουν τα νερά στο δρόμο, να μαζεύουν τα σκουπίδια στο τέλος της λαϊκής και αφού τα τοποθετούν σε σακούλες να τα πετούν στους κάδους, να λειτουργούν χημικές τουαλέτες κ.ά. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι βρίσκουν τα συνεργεία καθαριότητας μετά το τέλος της λαϊκής.

Τους έχω λυπηθεί τους ανθρώπους…» είπε η κάτοικος της οδού Μακεδονίας, η οποία μετέχει στους περίοικους της οδού Μακεδονίας που έχουν αναλάβει να προωθήσουν το αίτημα μεταφοράς της λαϊκής (στη γειτονιά διοργανώνεται τις Πέμπτες από τον Ιανουάριο και μετά). Ερώτηση για το θέμα έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Θόδωρος Ντρίνιας του «Κοινοτικόν».

Η Δημοτική Αρχή του απάντησε ότι θα… απαντήσει γραπτώς στα ζητήματα που έθεσε. «Στη Μακεδονίας τα πεζοδρόμια είναι ογδόντα εκατοστά. Απαγορεύεται να τοποθετούν καφάσια. Κλείνουν παράθυρα ισογείων, αποκλείουν επαγγελματικές στέγες, προκαλούνται ζημιές στους εξωτερικούς τοίχους» πρόσθεσε. Το αίτημά τους για μεταφορά της λαϊκής έχει γίνει ομόφωνα δεκτό από το κεντρικό διαμέρισμα και συντάχθηκε πρόταση για τη λειτουργία της σε άλλους δρόμους της περιοχής. Ακολούθησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και των παραγωγών, όπου διαπιστώθηκε η διαφωνία τους.

Το επόμενο βήμα των κατοίκων της οδού Μακεδονίας είναι η προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη και το σχετικό έγγραφο συντάσσεται. «Έχουν φύγει πολλά έγγραφα προς διάφορες υπηρεσίες» είπε η κάτοικος κ. Κατερίνα Ρένα- Σιαφαρίκα. Ανάμεσα σε αυτά και προς υπηρεσίες της δημόσιας υγείας, οι οποίες έκαναν αυτοψίες και εντόπισαν προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών. «Μας ήλθαν απαντήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2018 και αναφέρουν συγκεκριμένα πράγματα. Έχουμε φτάσει μέχρι τον εισαγγελέα…»

Ένας από τους λόγους που επικαλείται ο Δήμος για το θέμα της σύνταξης κανονισμού λειτουργίας της είναι η έλλειψη προσωπικού. «Αν δεν μπορούν να μεταφέρουν τη λαϊκή σε άλλους δρόμους ας μην το κάνουν. Ας εφαρμόσουν, όμως, το νόμο. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία» κατέληξε η κάτοικος εκφράζοντας την αγανάκτησή της.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

  1. Θα μεριμνήσετε για τη μεταφορά της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, που τώρα γίνεται στην οδό Μακεδονίας, σε άλλη οδό ή αν τούτο δεν είναι εφικτό ια εφαρμοσθεί ο νόμος;

 Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2023 Νίκος Ι. Νικολόπουλος