Loading...
 Start Page

Α. Π. 7615/11/07/18

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ενώ περίπου 8,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), βρίσκονται... κρυμμένα στα μεγαλύτερα offshore κέντρα του κόσμου, τα ελληνικών συμφερόντων «υπεράκτια» κεφάλαια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών των τμημάτων διαχείρισης πλούτου, εκτιμάται ότι προσεγγίζουν σήμερα τα 160 δισ. ευρώ. Στην Ελβετία, η οποία παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των offshore, εκτιμάται ότι βρήκε καταφύγιο το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένου και μέρους των εφοπλιστικών κεφαλαίων) που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό. Πριν από την παγκόσμια κρίση του 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών ειδικών τμημάτων διαχείρισης πλούτου, τα «υπεράκτια» ελληνικά κεφάλαια ξεπερνούσαν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ το τέλος της διεθνούς κρίσης οδήγησε σε αύξηση των κεφαλαίων αυτών καθώς η ανάκαμψη των αξιών υπερκάλυψε τις αρχικές απώλειες.

Η ελληνική κρίση οδήγησε επίσης σε νέες εκροές, είτε ιδιωτικών κεφαλαίων πλούσιων Ελλήνων, είτε ακόμη και εταιρικών κεφαλαίων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις θέλησαν να προφυλαχθούν από τα capital controls. Εκτιμάται ότι περίπου 60 δισ. ευρώ έφυγαν σταδιακά από τη χώρα από την αρχή της κρίσης και κυρίως σε περιόδους που ο φόβος για επιστροφή της δραχμής κορυφωνόταν. Στην αγορά «ψιθυρίζεται» ότι μόνο σε δύο ελβετικές τράπεζες έχουν βρει καταφύγιο περισσότερα από 60 δισ. ευρώ ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια, ενώ, όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη του ελληνικού private banking που διαχειρίζεται σήμερα περί τα 7-8 δισ. ευρώ κεφάλαια ευκατάστατων Ελλήνων που «ξέμειναν» στη χώρα, είναι μάλλον απίθανο να δούμε επιστροφή ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Επειδή, είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις σήμερα αποτελούν μόλις το 30% της περιόδου 2001-2009, με αποτέλεσμα το επενδυτικό κενό να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Επειδή, είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στην Ελλάδα οι αξίες κατέρρευσαν καθώς χάθηκαν περί τα 570 δισ. δολάρια κατά τη 10ετή κρίση, αφού με βάση τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων κινητών και ακινήτων από τα 1,57 τρισ. δολάρια το 2007 υποχώρησε στην περιοχή του 1 τρισ. δολαρίων το 2017.

Ερωτάσθε:

1ον Έχετε ποτέ ερωτήσει τον εκλεκτό των δανειστών και αγαπημένο της Κυβέρνησης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τόσα χρόνια στη καρέκλα του επικεφαλής, ποιους ελέγχους έκανε για όλα τα ανωτέρω κεφάλαια που ανέρχονται σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Boston Consulting Group (BCG) στα 160 δισ. ευρώ και τα οποία βρίσκονται... κρυμμένα στα μεγαλύτερα offshore κέντρα του κόσμου, τα ελληνικών συμφερόντων «υπεράκτια» κεφάλαια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών των τμημάτων διαχείρισης πλούτου;

2ον Έχετε ζητήσει να ασχοληθούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και η Αρχή καταπολέμησης «μαύρου χρήματος» με τα «υπεράκτια» ελληνικά κεφάλαια που ξεπερνούσαν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ το τέλος της διεθνούς κρίσης οδήγησε σε αύξηση των κεφαλαίων αυτών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος