Loading...
 Start Page

Α.Π. 4513/19-03-2018

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

“Τέλος ως είναι γνωστό, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων ελέγχονται από τις Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές που απολαμβάνουν πλήρους διοικητικής και ουσιαστικής ανεξαρτησίας έχοντας τη δυνατότητα να εκτελούν το έργο τους απερίσπαστες από οποιαδήποτε παρέμβαση και υποχρέωση να ενημερώνουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις ενέργειες τους, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών” (Α.Π. 54/01-03-2018)

“Περαιτέρω, κατά τη διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 93 του Συντάγματος, κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη. Κατά την έννοια δε της τελευταίας αυτής διάταξης, οσάκις οι αποφάσεις φέρουν την προσήκουσα, κατά περίπτωση, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, δεν νοείται δι’ αυτών καταχρηστική ή αυθαίρετη άσκηση των δικαστικών καθηκόντων. Οι δικαστικές αποφάσεις ασφαλώς μπορεί να υπόκεινται σε κριτική και οι δικαστές είναι δεκτικοί κάθε σοβαρού επιστημονικού σχολιασμού ο οποίος απέχει από συμπεριφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν είτε ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, είτε ως απόπειρα κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών, προς την αμερόληπτη κρίση και την ανεξαρτησία των Δικαστών η οποία (ανεξαρτησία ) αποτελεί το θεμέλιο του Κράτους Δικαίου” (Α.Π. 47/26-02-2018)

“Περαιτέρω σας επισημαίνουμε ότι οι Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές που απολαμβάνουν πλήρους διοικητικής και ουσιαστικής ανεξαρτησίας εκτελώντας το έργο τους απερίσπαστες από οποιαδήποτε παρέμβαση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών. Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι η πολιτική ηγεσία δεν ζητά συγκεκριμένα στοιχεία από δικογραφίες ή ενημέρωση για τις ενέργειες των ως άνω ανεξάρτητων εισαγγελικών/δικαστικών αρχών.”(903/09-02-2018)

“Επιπροσθέτως σας επισημαίνουμε ότι η ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων εναπόκειται στο καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδια δικαστήρια. Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή του αρ. 26Σ. όπου κατοχυρώνεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης αλλά ούτε και δικαιούται – εκ του θεσμικού του ρόλου – να ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων ή την παύση αυτών, καθώς τούτο θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη συνταγματικά καταστρατήγηση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.” (826/20-12-2017)

κε Υπουργέ, τα ανωτέρω συνιστούν τις επίσημες τοποθετήσεις σας, όταν ερωτηθήκατε για την πορεία δικαστικών υποθέσεων μείζονος κοινωνικής αλλά και νομικής σημασίας και οι οποίες, έχουν έναν κοινό συντελεστή: Την μη παρέμβαση υμών ως Υπουργού Δικαιοσύνης, στο ίδιο το έργο της Δικαιοσύνης, ώστε ακριβώς να λειτουργούν ανεξάρτητα, ακηδεμόνευτα και απερίσπαστα στο έργο τους, παρέμβαση που καθ’υμάς προκαλείται ακόμη και από το οιαδήποτε αίτημα περί της ενημερώσεώς σας ως εκ του θεσμικού σας ρόλου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές δηλώσεις, κατόπιν της αθωωτικής δικαστικής απόφασης για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, αναφέρατε: «δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και το ρεπορτάζ, για το λόγο αυτό αύριο θα ζητήσω να μου διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στα οποία περιλαμβάνεται και το σκεπτικό της απόφασης για να ξέρω ακριβώς τι έγινε και πώς κατέληξε το δικαστήριο σε αυτή την κρίση […] Ωστόσο, αν υπάρχουν στην υπόθεση αυτή παραφωνίες θα το δούμε και σε κάθε περίπτωση θα σταθμίσουμε τα δεδομένα. Εκτός αυτού οι αποφάσεις των δικαστηρίων γνωρίζετε ότι ελέγχονται από τα αρμόδια δικαστικά όργανα».

Μετά ταύτα, ερωτάσθε:

1ον Για ποιον λόγο ζητάτε να έχετε πρόσβαση στην συγκεκριμένη δικαστική απόφαση;

2ον Υπό ποια ιδιότητα και με βάση ποια νομοθετική διάταξη έχετε δικαίωμα προσβάσεως στην συγκεκριμένη δικαστική απόφαση; Αυτή κατέστη αμετάκλητος;

3ον Ακόμη και εάν λάβετε γνώση της δικαστικής απόφασης, τι προτίθεστε να πράξετε και γιατί η οιαδήποτε σχετική ενέργειά σας δεν συνιστά την παρέμβαση στην Δικαιοσύνη που εσείς χαρακτηρίζετε ως κατακριτέα διά των ανωτέρω απαντήσεών σας;

4ον Θα προκαλέσετε έλεγχο της αποφάσεως από τα αντίστοιχα δικαστικά όργανα; Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης; Έχετε τέτοιο θεσμικό δικαίωμα;

5ον Γιατί δεν ασκείτε αντίστοιχο «δικαίωμα» -εάν υφίσταται τέτοιο- στις κατά πολύ σοβαρότερες εν εξελίξει δίκες ή δικογραφίες, οι οποίες και πράγματι απασχολούν την κοινή γνώμη; Σε αυτές τις υποθέσεις δεν σας ενδιαφέρει «να ξέρετε ακριβώς τι έγινε και πως κατέληξε το δικαστήριο σε αυτή την κρίση» και γιατί τότε η σχετική παρέμβασή σας συνιστά κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών την οποία και επικαλείστε σωρηδόν, ενώ εν προκειμένω, όχι;

5ον Τι απαντάτε σε αυτούς που σας αποδίδουν a la carte «ευαισθησία»;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος