Loading...
 Start Page
 

- Ο Αντ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι βρίσκεται σε πανικό. Η Κυβέρνηση παλινδρομεί και ο τόπος βρίσκεται σε μόνιμη περιδίνηση. Εσείς ποια εικόνα έχετε;

Η Κυβέρνηση αγνοεί τις ακριβώς τι θέλει και τι επιδιώκει, αλλά και προκαλεί πλήρη σύγχυση σε όλους μας με τα πισωγυρίσματα της. Η παραλυσία και η σύγχυση αυτής της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής. Η ιλαροτραγωδία με τις αποδείξεις και την εργασιακή εφεδρεία απέδειξε ότι τα μέτρα γράφονται κυριολεκτικά στο «γόνατο». Η κυβερνητική μετρολαγνεία και η εμφανής έλλειψη προσανατολισμού επιτείνουν την ανησυχία των πολιτών. Που πάμε; Το ερώτημα «πού πάμε τελικά;» βρίσκεται στα χείλη όλων. Αυτό απονεκρώνει. Κανείς πλέον δεν πιστεύει στην Κυβέρνηση.

Αδυνατεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα όπως και να αναλάβει τις στοιχειώδεις ευθύνες της. Να αποκτήσει αποφασιστικότητα, να χαρίσει έστω ένα χαμόγελο σε αυτούς, που την έφεραν στην κυβέρνηση. Οι κύριοι της κυβέρνησης, πρέπει να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι εάν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, υπάρχει και η οδός της παραίτησης.

Δυστυχώς δεν είναι απλώς επικίνδυνοι. Είναι πολύ επικίνδυνοι!!! Διότι είναι ένοχοι της εξουθένωσης του ελληνικού λαού και της δέσμευσης της χώρας σε ένα αναγκαστικό πωλητήριο.

 

- Κύριε Νικολόπουλε, λέτε στη ΝΔ επίσης ότι η κυβερνητική μνημονιακή πολιτική δεν έχει καμία εσωτερική λογική, αλλά χαρακτηρίζεται και είναι γεμάτη από πολλές αντικρουόμενες προβλέψεις. Έχετε μερικά παραδείγματα για να καταλάβουμε για τι ακριβώς καταγγέλλετε;

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. πολλές φορές έχει φανερώσει τέτοιες περιπτώσεις. Ας πούμε παραδείγματος χάριν :

    * Αυξάνει συνεχώς τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ υποτίθεται στοχεύει σε ιδιωτικοποιήσεις.
    * Δεν ενισχύει τη ρευστότητα, ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας!
    * Και επιβάλλει αλλεπάλληλες έκτακτες εισφορές στα ακίνητα!

 

- Συμφωνείτε ότι υπάρχει ένας ακήρυχτος, αλλά σκληρός και ανορθόδοξος πόλεμος κατά των δημοσίων υπαλλήλων;

Η Κυβέρνηση στοχοποίησε τους δημόσιους υπαλλήλους και κυριολεκτικά τους πέρασε μια θηλιά στο λαιμό. Τους έκανε με το νέο μισθολόγιο από τους φτωχότερους στην Ευρώπη, τους δυσφήμισε μεθοδικά και με συνέπεια δύο χρόνια τώρα και διαμήνυσε στην υφήλιο ότι είναι ανίκανοι και διεφθαρμένοι. Συγχρόνως τους φορολόγησε ακόμα αλύπητα όπως βέβαια και όλους τους Έλληνες. Και δεν φτάνει μόνο αυτό… Αφού μεθόδευσε την ηθική και κοινωνική τους απαξίωση τώρα έλαβε μέτρα και για την οικονομική τους εξόντωση.

 

- Οι πολιτικοί αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Αγνοείτε ότι επιβάλλεται ο περιορισμός των δαπανών του κράτους τι απαντάτε;

Η Κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επιβάλλουν οι Δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά και οι προκλήσεις εξόδου από την κρίση. Η πλήρης αδυναμία της να πετύχει, έστω και έναν από τους στόχους, που έθεσε διαδοχικά σε συνεννόηση και συμφωνία με την Τρόικα, την οδήγησε στη σημερινή τραγικού χαρακτήρα παρέμβαση.

 

- Τι εννοείτε ακριβώς;

Απλά και συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση τα τελευταία 2 χρόνια: Δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε μια αποκρατικοποίηση. Δεν πέτυχε την αξιοποίηση ούτε ενός Ακινήτου της Δημόσιας Περιουσίας. Δεν συγκράτησε της προσλήψεις στο συμφωνημένο όριο, και όχι μόνον, αλλά διόρισε πάνω από 25.000 νέους υπαλλήλους.

 

- Δεν συμφωνείτε όμως ότι προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες, έστω και με αυστηρές περικοπές;

Δεν κατάφερε να μειώσει αποτελεσματικά τις σπατάλες του κράτους. Απόδειξη ότι το έλλειμμα παρέμεινε και το 2011, σε επίπεδα εισόδου στο Μηχανισμό Στήριξης (8,5%) και όχι σε εξισορρόπηση των πρωτογενών ελλειμμάτων. Επιμένω λοιπόν πως σε οικονομικό επίπεδο, οι ρυθμίσεις αντιστρατεύονται το στόχο εξόδου της Χώρας από την Ύφεση.

Έχουν χαρακτήρα περιοριστικό και αναποτελεσματικό. Αυτή είναι η αιτία, για την εσπευσμένη λήψη τόσο σκληρών αντικοινωνικών και αντιοικονομικών μέτρων.

 

- Κύριε Νικολόπουλε υπάρχουν στοιχεία που δεν θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει, την αξιοπιστία ή την αντικειμενικότητά τους, που να μπορούν να μας πιστοποιήσουν την κατάσταση που βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά;

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (European Union – Statistics on Income and Living Conditions), του έτους 2009, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2008:

   1. To 19,7% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.
   2. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,4%.
   3. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέρχεται σε 38,1%.

 

- Ποιο είναι το κατώφλι της φτώχειας;

Το κατώφλι του κινδύνου φτώχειας ανά άτομο είναι 6.897,30 ευρώ, για νοικοκυριά με ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδία ηλικίας κάτω των 14 ετών είναι 14.484,40 ευρώ. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται στα 13.504,88 ευρώ, των δε νοικοκυριών στα 23.394,73 ευρώ

Γίνεται λοιπόν καθαρό ότι με τη μείωση του αφορολόγητου, η παρούσα κυβέρνηση έχει φτάσει να φορολογεί, ακόμα και τα νοικοκυριά που είναι κάτω από το επίπεδο φτώχειας.

 

- Σαν αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας, πως σχολιάζετε την εκτόξευση της ανεργίας σε ποσοστά τεράστια και πρωτόγνωρα;

Είχαμε επισημάνει σαν Ν.Δ. σε όλους τους τόνους, ότι η έλλειψη κάθε αναπτυξιακής πολιτικής, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή και εξοντωτική περιοριστική πολιτική, θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση την οικονομία μας και θα εκτοξεύσει την ανεργία.

Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας και σχεδόν, ο ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος. Μόνον ένα θετικό αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον, γεννά θέσεις Εργασίας. Η καλπάζουσα ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Είναι ο σκληρός πυρήνας της κρίσης που εξαναγκάζει δυστυχώς την νέα γενιά να αναζητήσει εργασία ακόμα και στο εξωτερικό.

 

- Κύριε Νικολόπουλε μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το επίσημο ποσοστό ανεργίας;

«Σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ανεργία στην Ελλάδα του Μνημονίου καθίσταται το πλέον σοβαρό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποκαλύπτουν ένα εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον. Η ανεργία, τον Ιούλιο του 2011, διαμορφώθηκε στο 16,5%, στην κορύφωση μάλιστα της τουριστικής περιόδου, αυξήθηκαν οι άνεργοι κατά 35% σε σχέση με πέρυσι. Μήπως φταίει το εργασιακό περιβάλλον; Σήμερα, ύστερα από τις αλλεπάλληλες «σωτηρίες» που μας εξασφαλίζουν, με αποκλειστική ευθύνη τους, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι πρόθυμοι υποστηριχτές της, το εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του, γίνεται ολοένα και περισσότερο εχθρικό για τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, όμως, είναι η πραγματική πηγή πλούτου της οικονομίας μας.

Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι η πραγματική περιουσία της χώρας μας. Είναι η παράμετρος δημιουργίας ενός διαχρονικά βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που ιδιαίτερα σήμερα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λοιπόν καλό θα ήταν να σταματήσει να μας «σώζει».

 

- Πολλοί μιλούν για τη μαύρη εργασία. Μπορείτε να μας πείτε σε τι ποσοστά βρίσκεται, εάν θυμάστε;

Η αδήλωτη «μαύρη» εργασία στη χώρα μας, αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζόμενους. Πρώτη στη λίστα είναι η Βουλγαρία (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και δεύτερη στη λίστα των χωρών της ΕΕ είναι η πατρίδα μας.

Υπάρχει όμως και άλλη έρευνα του ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μαύρη αγορά εργασίας με 25%.

 

- Εσείς πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

Για εμάς όλους στη Νέα Δημοκρατία ένας είναι ο στόχος που πρέπει να μπει σε υψηλή προτεραιότητα. Ο στόχος της ποιοτικής, καλά αμειβόμενης και ασφαλισμένης εργασίας, που πρέπει να υποστηριχθεί δυναμικά απ΄ όλες τις πλευρές: Την Πολιτεία, τους εργοδότες, τους εργαζόμενους. Δίκαιη αμοιβή, ασφαλιστικά δικαιώματα και ικανοποίηση για τους εργαζόμενους. Έσοδα για το Δημόσιο, αλλά και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

- Τι ακούτε στις περιοδείες που πηγαίνετε; Ποια είναι τα προβλήματα του κόσμου της Εργασίας;  

Τα δυσβάσταχτα μέτρα του Μνημονίου, η παρατεινόμενη ύφεση, η Ανεργία και τα Λουκέτα των επιχειρήσεων βαραίνουν την Οικονομική και Κοινωνική ζωή.

Οι Εργαζόμενοι ανησυχούν για τη δουλειά τους.

Οι Άνεργοι παλεύουν για την επιβίωση.

Οι Συνταξιούχοι έχουν εξαντληθεί από τις συνεχείς περικοπές και μειώσεις.

Οι Επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ρευστότητας, περιορίζεται ο κύκλος εργασιών τους, δεν βλέπουν στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που θα φέρει επενδύσεις και νέες θέσεις Εργασίας.

Οι Νέοι πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα στην Ανεργία και βλέπουν με αγωνία το μέλλον τους.

 

- Που θα απορροφηθούν τα νέα παιδιά, κύριε Νικολόπουλε; Ζούμε πάλι το φαινόμενο της μετανάστευσης. Γυρίσαμε πίσω στη δεκαετία του 50. Στον πόνο της ξενιτιάς. Εσείς τι κάνετε για να μην χάσουμε τα νέα παιδιά, τα καλά μυαλά της Ελλάδας;

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει τρόπος να πείσεις έναν νέο να μείνει στην Ελλάδα.

Χρειάζεται πλήρης αναμόρφωση των εργασιακού κι επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να καταστεί ελκυστικό για τους νέους μας.

Σήμερα, η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο για το κόψιμο του γόρδιου δεσμού της ανεργίας.

Μέτρα όπως: η μείωση των φορολογικών συντελεστών, συνδυασμένη με βαριές ποινές για τη φοροδιαφυγή, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σε συνδυασμό με νέες προσλήψεις ή με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και η εφαρμογή δρακόντειων ποινών για τη μαύρη εργασία, σκιαγραφούν το πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος. Επιπλέον, παροχή φορολογικών κίνητρων σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό και φυσικά η άμεση χορήγηση ρευστότητας στην αγορά, τόσο μέσω των Τραπεζών, όσο και με την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην αγορά και να την οδηγήσουν και πάλι σε αναπτυξιακή πορεία.

Είναι σαφές ότι, σε ένα τέτοιο πιο υγιές περιβάλλον, οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν με αξιοπρέπεια να οικοδομούν το μέλλον τους, οικοδομώντας ταυτόχρονα και το μέλλον της Ελλάδας.

 

Και μιας και μιλάμε για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας, ένα άλλο μεγάλο θέμα γα τον τόπο μας είναι η Παιδεία. Αναβρασμός επικρατεί και στον τομέα της Παιδείας: Κλειστά ή ανοιχτά Πανεπιστήμια;

Για τη Νέα Δημοκρατία, τα «ανοιχτά πανεπιστήμια» είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Για δεκαετίες σταθήκαμε απέναντι στο καρκίνωμα, όπως εξελίχθηκε, του ασύλου της παρανομίας και της εγκληματικότητας. Όπως επίσης δεχόμασταν την ιδεολογική ρετσινιά του «αντιδραστικού», από τους δήθεν προοδευτικούς. Και η σθεναρή στάση του Αντώνη Σαμαρά, ήταν αυτή που επέβαλε την κατάργηση του ασύλου στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας. Το αποδεικνύει περίτρανα άλλωστε το τελευταίο διάστημα, καθώς πρωτοστατεί στον αγώνα για ανοιχτές σχολές. `

 

- Ο Τομέας Εργασίας της ΝΔ , εάν έχει ασχοληθεί, ποια πιστεύει ότι είναι η σημασία της κοινωνικής οικονομίας;

Η σημασία της κοινωνικής οικονομίας γίνεται εμφανής εάν αναλογιστούμε ότι ήδη, ως ένας θεσμός, διανύει τον δεύτερο αιώνα της ζωής της. Η βασική της συνεισφορά, και οι βασικοί λόγοι για την μακροβιότητά της είναι ότι προσφέρει μια πλουραλιστική διάσταση στην οικονομία, αφού διαμορφώνει άλλους τρόπους εμπλοκής σε αυτήν, ενισχύοντας τα κοινωνικά και ηθικά κίνητρα, τη δέσμευση στην αρχή της αμοιβαίας υποχρέωσης, την αυτοβοήθεια, την κοινωνική αλληλεγγύη. Κράτος, κοινωνία και ο κόσμος της αγοράς, διεθνείς θεσμοί έχουν όλοι αναγνωρίσει τις δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας να οικοδομήσει κοινωνικές και οικονομικές δεξιότητες και ικανότητες και να λειτουργήσει ως μηχανισμός άντλησης των λανθανουσών οικονομικών δυνατοτήτων.
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος