Loading...
 Start Page
Στις 7 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός-Κόντρα στη Βουλή

Ο Προϋπολογισμός του 2014 συζητήθηκε την Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ψηφίζεται στις 7 Δεκεμβρίου από τα κόμματα

 

Η κυβέρνηση ενόψει της επιστροφής της τρόικας στις 2 Δεκεμβρίου, ετοιμάζεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό στην Βουλή προκειμένου να ενισχυθεί η φαρέτρα των επιχειρημάτων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου.

 

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, και ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να κλείσουν τα περισσότερα από τα ανοιχτά μέτωπα που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις. Ο λόγος; Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας αρνητικής έκθεσης αξιολόγησης των δανειστών.

Τα βασικά θέματα στα οποία δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Κόντρα στην Βουλή για τον προϋπολογισμό

Αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σημειώθηκε την Δευτέρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης

για τον Προϋπολογισμό του 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Για σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης και επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Στ. Καλογιάννης. Από πλευράς του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Σαμοΐλης καταλόγισε στην κυβέρνηση θριαμβολογία για έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι «στον αέρα».

Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί, δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδης, με τον εισηγητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων , Ν. Μαριά, να χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό «προσωρινό», καθώς δεν έχει την έγκριση των δανειστών και της τρόικας.

Η Ασ. Ξηροτύρη της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για σφιχτό Προϋπολογισμό χωρίς σχέδιο και στόχους, ενώ ο Ν. Νικολόπουλος, των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, δήλωσε ότι ουδείς πιστεύει ότι οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί.

ΝΔ: Καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

«Η ύφεση επιβραδύνεται σημαντικά, επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής. Καθίσταται εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος», είναι οι βασικές εκτιμήσεις του εισηγητή της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννη.

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στα ακίνητα λέγοντας ότι «οι φόροι στην ακίνητη περιουσία δυσβάστακτοι για όλους τους πολίτες. Έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής των πολιτών και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία». Πρότεινε δε «να εξεταστούν και πάλι οι αντικειμενικές αξίες».

Για τον Προϋπολογισμό του 2014 ο Στ. Καλογιάννης ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι στα 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από έσοδα και δαπάνες. Τόνισε ότι «απαιτείται εδραίωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» και ότι «στρατηγικός στόχος είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους», ενώ επεσήμανε ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος σηματοδοτεί μια νέα διαπραγματευτική περίοδο με στόχο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Αναφερόμενος στον Τακτικό προϋπολογισμό, σημείωσε ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 4% θα προέλθει από αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων του 2013 και την θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων. «Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να μελετήσει σε βάθος αυτό το φόρο ώστε να είναι δίκαια κατανεμημένος», τόνισε ο Στ. Καλογιάννης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θριαμβολογία για προϋπολογισμό που είναι στον «στον αέρα»

Θριαμβολογία για ένα προϋπολογισμό που είναι «στον αέρα», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοΐλης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υιοθετεί τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε ως «σκληρά ταξικές» τις πολιτικές που επιβάλλονται με τον προϋπολογισμό του 2014 και «φοροληστρικές» τις επιβαρύνσεις που προβλέπει.

«Ο Προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση και υπό ριζική αναθεώρηση. Σύντομα θα υπάρξει κείμενο με νέα μεγέθη», εκτίμησε ο Στ. Σαμοΐλης θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ο οποίος «παλεύει για την επιβίωση της κυβέρνησης και όχι της κοινωνίας. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κοινωνία ως αόρατη».

Ο Στ. Σαμοΐλης τόνισε ότι το κύριο βάρος για την αύξηση των εσόδων προέρχεται από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς οι φόροι αυξάνονται κατά 41%. Την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν μόνο για 0,1%, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «η διαδικασία της κρατικής υφαρπαγής της περιουσίας έχει ήδη αρχίσει κατά καλά».

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς ακινήτων είπε ότι έως τώρα διενεργούνταν 56 κάθε μέρα και τώρα θα υπάρξει έκρηξη.

Ο Στ. Σαμοΐλης έδωσε έμφαση στην φτωχοποίηση των πολιτών, αναφέροντας ότι το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων είναι σήμερα επτά φορές πιο πλούσιο από φτωχότερο 20% των πολιτών, ότι 2,5 εκατ. άνθρωποι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και άλλα 2 εκατ. τελούν υπό κίνδυνο φτώχειας.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί

Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε την περίοδο από το 2012 έως τα μέσα του 2012, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης.

Όπως υποστήριξε, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά της προσπάθειας που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Φ. Σαχινίδης είπε ότι η προτεραιότητα πλέον είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων της κοινωνικής αδικίας. Όμως επεσήμανε στην κυβέρνηση ότι «πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογικά βάρη» και δεν πρέπει να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Προσωρινός» ο Προϋπολογισμός

Προσωρινό, καθώς δεν έχει την έγκριση των δανειστών και της τρόικας, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2014 ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς.

Υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση περίμενε «κούρεμα» του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά αυτό δεν συνέβη, και ότι τώρα περιμένει μείωση επιτοκίων. «Έχετε ασαφή στρατηγική στο συγκεκριμένο θέμα», είπε.

Ο Ν. Μαριάς εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα επιβάλει νέα μέτρα, τα οποία μέχρι τότε θα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα το δημοσιονομικό κενό ήταν 500 εκατ., αλλά τώρα προτείνει μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Προειδοποίησε δε ότι και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στις συντάξεις, το ύψος των εφάπαξ, την υγεία και την παιδεία.

ΔΗΜΑΡ: Σφιχτός προϋπολογισμός χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους

Για «σφιχτό Προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους, που συντάχθηκε υπό το άγχος τόσο της λογιστικής απόδειξης ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2014», έκανε λόγο η εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη.

«Οι προσδοκίες φθίνουν εδώ και έξι χρόνια και ο νέος Προϋπολογισμός δεν καταφέρνει να ανοίξει ούτε μία χαραμάδα προοπτικής και ελπίδας», τόνισε και επεσήμανε ότι βασικό πρόβλημα του Προϋπολογισμού «είναι η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών κρίσιμων θεμάτων», όπως είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, η αναπτυξιακή διάσταση και τα μέτρα κοινωνικής επανόρθωσης των επιπτώσεων.

Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές: Συνεχίζονται παραδόσεις της μνημονιακής πολιτικής

«Ο Προϋπολογισμός συνεχίζει δύο παραδόσεις της γνωστής καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Αφενός διαπερνάται από κοινωνική σκληρότητα και αφετέρου είναι ψεύτικος. Ουδείς πιστεύει ότι οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί», υπογράμμισε και ο Ν. Νικολόπουλος, εισηγητής της ΚΟ των ανεξάρτητων βουλευτών, «Ανεξάρτητοι

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2021 Νίκος Ι. Νικολόπουλος