Loading...
 Start Page
Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων με 152 «ναι»

Και τυπικά υπερψηφίστηκε ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στον απόηχο της καταψήφισης όλων των άρθρων από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Συγκεκριμένα για τα άρθρα που αφορούν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές και κατά 143.

Υπέρ ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και κατά – πέραν του κ. Πολύδωρα- ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος έστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι θα ψήφιζε κατά του φόρου. Απουσίασαν ακόμη οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, τα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε η τοποθέτηση των βουλευτών ονομαστικά, αφορούν τα εξής:

Άρθρο 1: Καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Άρθρο 2: Υποκείμενα στον ΕΝΦΙΑ φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Άρθρο 3: Ακίνητα που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ (μεταξύ των οποίων τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, των Ιερών Μονών και – υπό όρους – των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων).

Άρθρο 4: Τρόπος υπολογισμού του κυρίου ΕΝΦΙΑ.

Άρθρο 5: Τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Άρθρο 7: Όροι για την μερική ή ολική απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.

Άρθρο 25: Συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που αφορούν και τραπεζικά ιδρύματα.

Άρθρο 27: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Άρθρο 31: Δυνατότητα εκ των υστέρων νομιμοποίησης τεχνικών έργων (τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών, ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού) που πραγματοποιούνται σε αιγιαλό, κοινόχρηστη παραλία ή θαλάσσιο πυθμένα, χωρίς προηγούμενη άδεια.

Άρθρο 32: Αναδιατύπωση προηγούμενης διάταξης για παραχώρηση ιδιωτικών περιουσιών στο Δημόσιο.

Άρθρο 33: Ρυθμίσεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, που περιλαμβάνουν και φοροαπαλλαγές για συγκεκριμένες υπεράκτιες (off shore) εταιρείες.

Άρθρο 38: Απαλλαγή μελών του Δ.Σ. του ΕΟΜΜΕΧ και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης από αστικές και ποινικές ευθύνες – ανάληψη από το Δημόσιο, των ενδεχόμενων προσωπικών ευθυνών του εκκαθαριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη.

Άρθρο 47: Δυνατότητα για υπό όρους προληπτικές κατασχέσεις περιουσίας φορολογουμένων, στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει διαπιστώσει φοροδιαφυγή, προτού η οφειλή των εν λόγω υποκειμένων καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Άρθρο 48: Αντιμετώπιση της μη απόδοσης συγκεκριμένων ποσών φόρου, ως «απόκρυψη εισοδημάτων» εκ μέρους της φορολογικής διοίκησης.

Άρθρο 53: Αναστολή για έναν ακόμη χρόνο, της καταβολής του 20% από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψηφίστηκαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 31, 38, 48, 53, 25 και 27, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του κόμματος στα άρθρα 32, 33 και 47.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης (επικεφαλής του φορέα Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), καταψήφισαν τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 38, 47 και 48, ενώ υπερψήφισαν τα άρθρα 25, 27, 31, 32, 33 και 53.

Σημειώνεται πως τα άρθρα 1,2,3,4,5,7, 31, 38 και 53 τέθηκαν σε ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του Σ​ΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ τα άρθρα 25 και 27, 32, 33, 47 και 48 κατόπιν αιτήματος των ΑΝΕΛ.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη χθεσινή συνεδρίαση ανακοίνωσε αλλαγές στο νόμο για τα ακίνητα.

Έτσι, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των – εκάστοτε – τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης». Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί αύριο ονομαστική ψηφοφορία.

Αναφέρεται πως την ειδική μεταχείριση των διατηρητέων κτηρίων, είχε ζητήσει σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας.

Αναδιατυπώνεται επίσης, η ρύθμιση που απαλλάσσει τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη από προσωπικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (με εξαίρεση τις ευθύνες για ζημίες προκληθείσες από δόλο η βαρειά αμέλεια). Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «ο κος Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της» ανέφερε ο χαρακτηριστικά.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας