Loading...
 Start Page
Τεράστια η ζημιά από την πώληση-κοψοχρονιά δανείων της Τράπεζας Πειραιώς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Το αποκαλύψαμε πριν έναν ακριβώς χρόνο και το φέραμε ως ερώτηση στη Βουλή και ως μηνυτήρια αναφορά καταθέσαμε στην αρμόδια Εισαγγελία το σκάνδαλο που επιτέλους ο Εισαγγελέας εξετάζει. Ήτοι, την έκθεση για την πώληση πακέτου δανείων ύψους € 1,2 δισ. για € 300 εκατ. από την μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Μέσα στο πακέτο και τα δάνεια των στελεχών που διαγράφηκαν.

 

Παραθέτουμε μετάφραση από την Financial Times, που αυτό καθ’ αυτό το δημοσίευμα έσκασε σαν βόμβα, όμως θάφτηκε από όλα τα Μ.Μ.Ε.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς επαναγόρασε για 500 εκατομμύρια ευρώ πακέτο «κόκκινων δανείων», που είχε προηγουμένως πουλήσει για 300 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη.

 

Γράφουν λοιπόν οι FT:

 

«Δέκα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, παραιτήθηκαν λόγω παρατυπιών στην πώληση πακέτου δανείων ύψους 1,2 δισ. Ευρώ με μεγάλη έκπτωση στον Όμιλο Libra, έναν οικογενειακό ανώνυμο οίκο με έδρα τη Νέα Υόρκη.

 

Η Libra κατέβαλε 300 εκατ. Ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφού δανείστηκε 200 εκατ. Ευρώ από την Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, σύμφωνα με τρία άτομα που γνώριζαν τη συμφωνία. Τα 10 στελέχη παραιτήθηκαν χωριστά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

 

Το δανειακό πακέτο που αποκτήθηκε από το Libra περιλάμβανε ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια με μηδενική απόδοση ύψους € 1,1 δισ., Δάνεια ανανεώσιμης ενέργειας ύψους € 80 εκατ. και € 30 εκατ. προσωπικά δάνεια που κατείχαν τα 10 στελέχη της Πειραιώς.

 

Ορισμένα δάνεια υποτίθεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς στις υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, παραβιάζοντας τα capital controls που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του bank run που προκάλεσε φόβο ότι η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από το ευρώ.

 

Ορισμένα από τα κόκκινα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στην Marfin, μια χρεοκοπημένη θυγατρική της Πειραιώς, αργότερα πωλήθηκαν με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες, ανέφεραν.

 

Ο εισαγγελέας διαφθοράς στην Αθήνα εξετάζει μια έκθεση ελεγκτών σχετικά με τη συμφωνία που διεξήγαγε η ελληνική κεντρική τράπεζα. Ο εισαγγελέας ελέγχει εάν έχει διαπραχθεί η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είπε ένας δικαστικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανά αδικήματα που εξετάζονται περιλαμβάνουν “σύσταση συμμορίας για εξαπάτηση της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου [μεγαλομέτοχος] και ξέπλυμα χρήματος δια της παραβίασης των capital controls με τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών “.

 

Η τράπεζα δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση των παραιτήσεων.

 

Τα 10 στελέχη της αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έλαβαν κανονικό πακέτο αποζημίωσης από την τράπεζα κατά την αποχώρησή τους, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει καλά τις διαδικασίες.

 

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ο οποίος διορίστηκε νωρίτερα φέτος με την σύνθεσή του για την αναδιάρθρωση της τράπεζας και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο πακέτο δανείων είχαν γίνει επαρκείς προβλέψεις στους λογαριασμούς της τράπεζας για το έτος 2016.

 

«Τα πρόσφατα ευρήματα στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ είναι ενοχλητικά, δεν επηρεάζουν εμπορικά την τράπεζα. Οι παραβιάσεις του κανονιστικού πλαισίου του παρελθόντος έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, έχουν προβλεφθεί και έχουν αντικατοπτριστεί επαρκώς στις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας”, ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

 

Ένας εκπρόσωπος της Libra αρνήθηκε τις κατηγορίες.

 

Η Libra, που ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη, είναι εκ των κυρίων μετόχων στην Πειραιώς. Τα άλλα συμφέροντά του περιλαμβάνουν τη ναυτιλία, τα ξενοδοχεία και την ανανεώσιμη ενέργεια.

 

Ο εκπρόσωπος της Libra δήλωσε: “Έχουμε μια εξαιρετική σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με την παρούσα ομάδα διαχείρισης, στην οποία έχουμε μεγάλη πίστη. Ως μέρος της μεγάλης επένδυσής μας στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικές και αποδοτικές δανειακές υποχρεώσεις με την τράπεζα».

 

Μετά από όλα τα ανωτέρω και με δεδομένες τις προηγούμενες ερωτήσεις μας και τις δικές σας απαντήσεις προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

 

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

 

1ον Είναι αληθή τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα; Έχουν διερευνηθεί αρμοδίως;

 

2ον Έχουν αναζητηθεί, σε πειθαρχικό επίπεδο και έχουν αποδοθεί ευθύνες στους πρωταγωνιστές της φερόμενης επιζήμιας αγοραπωλησίας;

 

3ον Ποιοι φέρονται να παραβίασαν τα capital controls, μεταφέροντας δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρίες;

 

4ον Ποια η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών στην έρευνα του Εισαγγελέα, που βασίζεται σε έκθεση ελεγκτών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος