Loading...
 Start Page
ΠΓΝΠ: ένα εκ. € τον χρόνο για ενέσιμο φάρμακο της Novartis

Πολλοί γνώριζαν , αρκετοί εμπλέκονταν και ελάχιστοι μίλησαν για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Σενάριο που επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν εξελιχθεί στη χώρα μας. Το χθεσινό ρεπορτάζ της «Π» που φιλοξενούσε δηλώσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην αν. υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά ο οποίος είχε πρωτοστατήσει το 2012 στην αποκάλυψή του παραπέμποντας την υπόθεση στη δικαιοσύνη, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και αποκάλυψε πολλές παραμέτρους και με τοπικές αναφορές.

Οπως γράψαμε, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση γιατροί και κρατικοί λειτουργοί φαίνεται να ξεπερνούν τις 4.500. όλοι αυτοί φέρονται να χρηματίστηκαν από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό για την προώθηση των σκευασμάτων του.

Oπως επισήμανε ο κ. Σαλμάς και αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις, δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματική διάθεση για την δικαστική προσέγγιση της υπόθεσης την απόδοση ευθυνών και την διεκδίκηση αποζημίωσης της χώρας μας από την εν λόγω εταιρεία. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δικαστικές αρχές δεν έχουν παρά να καλέσουν τους δύο μάρτυρες- πρώην στελέχη της εταιρείας οι οποίοι έχουν τον πλήρη φάκελο της υποθέσεως σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία με αντάλλαγμα φυσικά να παίρνουν αποφάσεις για την προμήθεια των σκευασμάτων της και να τα συνταγογραφούν. Οι δωροδοκίες γίνονταν σε χρήμα ή σε είδος από ταξίδια, αυτοκίνητα και πολλές άλλες εκμαυλιστικές παροχές.

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί και διοικητικοί παράγοντες είναι από τα νοσοκομεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά και ιδιώτες. Οπως έγραφε χθες η «Π» οι πληροφορίες εμπλέκουν και υπηρετούντες στα νοσοκομεία της περιοχής μας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

Τη δική του εμπειρία, με αφορμή το σχετικό ρεπορτάζ της «Π» κατέθεσε ο πρώην διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Χαράλαμπος Μπονάνος κάνοντας ενδεικτική αναφορά μόνον για ένα από τα σκευάσματα τα οποία προμηθεύονταν το νοσοκομείο. «Ενέσιμη μορφή φαρμάκου της συγκεκριμένης εταιρείας το οποίο προμηθεύονταν το νοσοκομείο μας, κόστιζε 900 ευρώ η αμπούλα. Το νοσοκομείο επιβαρύνονταν ετησίως μόνον από αυτό το σκεύασμα με 1 εκατομμύριο. Αποφασίσαμε λοιπόν τότε να αλλάξουμε τη διαδικασία της προμήθειάς του. Να περνάει δηλαδή από την Επιτροπή υψηλού κόστους φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει την προμήθειά του και να χορηγεί το σκεύασμα από το φαρμακείο του. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίσαμε την αναγκαιότητα της χορήγησής του και η προμήθειά του να μην γίνεται με ανεξέλεγκτες παραγγελίες».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην υπόθεση αυτή αναφέρθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, σε εκπομπή του KONTRA CHANNEL. «Οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων παρουσίαζαν κέρδη 15% και οι πολυεθνικές συνήθως ζημιές... Να γίνει έρευνα σε βάθος συνολικά στις πολυεθνικές, οι οποίες έχουν εισπράξεις πάνω από 50 δις τα τελευταία 10 χρόνια και δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ κέρδη».

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Θέση στο θέμα κλήθηκε να πάρει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου η οποία μας δήλωσε ότι δεν πρόκειται για άγνωστα γεγονότα. Αλλά αντιθέτως για υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τον ιατρικό κλάδο καθώς έρχονται να πλήξουν καίρια το κύρος του και οι εμπλεκόμενοι γιατροί έχουν βαρύτατες ευθύνες για τις οποίες ποτέ δεν κλήθηκαν να πληρώσουν.

«Κατ' αρχάς τα σκάνδαλα είναι καταδικαστέα και απαξιώνουν το έργο γιατρών που έχουν προσφέρει, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, ανιδιοτελώς ώστε να μην καταρρεύσουν οι δομές της δημόσιας περίθαλψης. Δυστυχώς όμως όσον αφορά τους Ιατρικούς Συλλόγους υπάρχει ένα παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται σε βασιλικό διάταγμα του '57. Εμείς σαν ιατρική κοινότητα έχουμε ολοκληρώσει εδώ και δύο χρόνια ένα προσχέδιο νόμου για μία σύγχρονη νομοθεσία. Αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό ακόμα από το υπουργείο Υγείας».

Η κ. Μαστοράκου αναφέρεται συγκεκριμένα σε περιπτώσεις μελών του τοπικού Συλλόγου οι οποίες παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό αλλά με βάση τον ισχύον πλαίσιο υπήρξε αδυναμία θεμελίωσης κατηγορίας και με κίνδυνο οι κατήγοροι να βρεθούν στη θέση του κατηγορουμένου. «Δεν υπάρχει βοήθεια από τη δικαιοσύνη για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου».

Οπως προσθέτει η ίδια «η χώρα μας προσφέρεται για παράνομες και παράτυπες δράσεις διότι έχει αυτές τις νομικές ελλείψεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες μορφές παραβατικότητας. Η Ελλάδα είναι χώρα ελκυστική ώστε να διαμορφώσει κάποια εταιρεία μία ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική και να έχει μία ασύδοτη ανάπτυξη όπως δείχνουν τα μεγάλα σκάνδαλα Siemens, Novartis, DePuy κ.ά.».

Η υπόθεση της Novartis θα απασχολήσει την ερχόμενη Δευτέρα τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2022 Νίκος Ι. Νικολόπουλος