Loading...
 Start Page
Σύγκρουση εφ όλης της ύλης στη Βουλή για διαπλοκή και διαπραγμάτευση

Με «ορθάνοιχτη» ατζέντα ως προς την θεματολογία που θα θίξουν κατά τις τοποθετήσεις τους, ξεκίνησε η συζήτηση επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και σε αυτή θα μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Παππάς, Σταύρος Κοντονής, Αθανάσιος Παπαγγελόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος.

 

Η συζήτηση του πορίσματος αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται στη σκιά των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, των δηλώσεων περί Grexit και μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας «φιλικής» στις πρόωρες εκλογές.

 

Την πρόταση να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι 144 βουλευτές του κόμματός του, καθώς επίσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και οι 9 βουλευτές του κόμματός του.

 

Πρώτος έλαβε το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης και τελευταίος πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, τονίζοντας ότι ''σήμερα, με αυτή τη σύζητηση, ανοίγει κύκλος δικαστικών ερευνών με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όσοι κατονομάζονται, θα κληθούν για εξηγήσεις''.

 

Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο ίδιος μέσα στις επόμενες ημέρες πολλοί από αυτούς θα λάβουν την ιδιότητα του κατηγορουμένου ως αυτουργοί ή ως ηθικοί αυτουργοί.

 

Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, αντιπρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής έκανε λόγο για ''τεράστια δουλειά που έγινε στο συγκεριμένο πόρισμα'', ενώ μίλησε για το πλήθος των τραπεζιτών και επιχειρηματιών ΜΜΕ που πέρασαν από τα έδρανα της επιτροπής.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο ''Η ερώτηση προς τα κόμματα είναι που πήγαν τα λεφτά; 1,1 δισ. Ποιούς ήλεγξε τους προϋπολογισμούς ; Αυτή ήταν η βασική ερώτηση... ''

 

Στην δική του εισήγηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής δήλωσε ότι όπως αποδείχθηκε όλα τα κόμματα λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από τις ίδιες τράπεζες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ενώ πρόσθεσε ότι ''τo κείμενο που κατατέθηκε ξεχειλίζει από υποκρισία, όπως μας βολεύει κατά περίπτωση. Τα όποια συμπεράσματα δεν στηρίζονται σε στοιχεία''.

 

Την ίδια στιγμή, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης μίλησε για ''θέατρο'' που παίζεται σε σχέση με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ''παρενέβη'' αόρατο χέρι και έσβησε συγκεκριμένα κομμάτια που στοιχειοθετούσαν ποινικές ευθύνες.

 

O εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος τόνισε ότι το εν λόγω πόρισμα, ''όχι μόνο δεν έκανε νέα αρχή στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά έβαλε και ταφόπλακα''. ''Επιδοθήκατε σε κοπτοραπτική για το τελικό συμπέρασμα... Άλλος έμπαινε, άλλος έβγαινε'' υπογράμμισε ο κ. Κουτσούκος. Επισήμανε, δε, ότι ''υπάρχουν πολιτικές ευθύνες προσώπων, αλλά μόνο αυτό δεν αποδείχθηκε''.

 

Για ''θησαυρό που ήταν άνθρακας και αξιοποιήθηκε για συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό'' μίλησε στην δική του εισήγηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικόλαος Καραθανασόπουλος, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής ως ''μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να καλυφθούν οι αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης''.

 

''Κανείς δεν ήθελε αυτή την επιτροπή'' επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, τονίζοντας ότι οι αμφιβολίες μας ότι δεν θα κατέληγε πουθενά ''αποδείχθηκαν βάσιμες''. 'Οπως πρόσθεσε, η ''εξεταστική επιτροπή έψαχνε για ευθύνες που έχουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ''. ''Ποινικές ευθύνες υπάρχουν, θα τις ψάξει ο εισαγγελέας και θα πράξει τα δέοντα'' δήλωσε ο κ. Σαρίδης.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαυρωτά, βουλευτή του Ποταμιού, ''για να είναι αντικειμενικό ένα πόρισμα πρέπει να περιλαμβάνει δεδομένα'', ενώ για το μέλλον πρότεινε ''να μην υπάρχουν πλέον δαπάνες των κομμάτων χωρίς παραστατικα''.

 

Ο κ. Μαυρωτάς, έκανε σχόλιο σε σχέση με την συζήτηση για τη δραχμή, δήλωσε ότι ''να ανοίξει το ζήτημα στη Βουλή, αλλά όποιοι το κάνουν, να το πράττουν, έχοντας το Πόθεν Έσχες τους δημοσιευμένο''.

 

Στο γεγονός ότι κανένα κανάλι, εκτός της Βουλής, δεν προέβαλε την διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, επισημαίνοντας σε σχέση με την υπόθεση ότι ''δεν θα πρέπει να υποστείλουμε στη σημαία. Δεν τελειώσαμε σήμερα''.

 

Τόνισε, δε, πως ''έπρεπε να είχε γίνει το επόμενο βήμα. Να μην πετάξουμε το μπαλάκι στην δικαιοσύνη, αλλά εμείς να οδηγήσουμε εκεί...''

 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ''κατέγραψε όσα ψηφίζονταν τόσα χρόνια και έφερε στην επιφάνεια πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζαμε στην αρχή. Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά ''Αποφύγαμε πολλά φίλτρα και παπαγαλάκια. Ήρθαν όλοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονταν''.

 

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, ζητώντας εκλογές. «Ανοιξε χθες συζήτηση για Grexit και επιστροφή στη δραχμή. Και μόνο το ό,τι τίθεται δημόσια προκαλεί βαριά βλάβη στην εικόνα της χώρας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

 

Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε «τo αποτέλεσμα όμως είναι αυτός ο χειρισμός να μετατράπεται σε μοχλό άσκησης πίεσης. Και όλα αυτά θα οδηγήσουν όχι σε ομαλές εξελίξεις. Η χώρα θέλει άλλη Βουλή, άλλους συσχετισμούς. Χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να υπάρχει άλλη λύση...», είπε χαρακτηριστικά.

 

Δριμύτατη επίθεση στην πλειοψηφία για το πόρισμα το οποίο συνέταξε μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής επιτροπής, εξαπέλυσε ο Μάκης Βορίδης.

 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε πως πέρασαν εννιά μήνες με 15.000 σελίδες πρακτικών προκειμένου να ειπωθούν ότι τα επιλήψιμα δάνεια αυτά που ήδη απασχολούν τη δικαιοσύνη. «Δεν υπάρχει όνομα!», είπε αναφερόμενος στο γεγονός πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και πρόσθεσε: «υπάρχει ένα, κάθεται εκεί, θα έρθει σε λίγο! Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ζήτησε παρανόμως να λάβει δάνειο για τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εγγράφως! Η αλήθεια είναι αυτή!».

 

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ, καθώς και για τη δεύτερη αξιολόγηση.

 

«Η εξεταστική αποκάλυψε τις έντονες σχέσεις διαπλοκής που σφράγισαν τις προηγούμενες δεκαετίες», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συντονίζεται απόλυτα με τις θέσεις του Σόιμπλε και του ΔΝΤ.

 

Την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου αντιλαϊκού σχεδίου που υλοποιείται βήμα-βήμα και έχει ως στόχο να υπερασπιστεί το κεφάλαιο ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

«Θα κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να ολοκληρώσετε τη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΚΚΕ προσθέτοντας με νόημα: « αυτά που λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε μέτρα, ο λαός τα ακούει βερεσέ». Ο κ. Κουτσόυμπας προειδοποίησε πως οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία έχουν τη δική τους δυναμική, συνδέοντας τις συζητήσεις για το Grexit με την συνοχή της ΕΕ που όπως είπε «δεν είναι πλέον δεδομένη».

 

Να νομοθετήσει η Βουλή το casus belli, ζήτησε ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στα Ίμια, ενώ για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, είπε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, πολύ περισσότερο που φαίνεται ότι σε περίπτωση εκλογών, δείχνει ότι δεν θα μπορέσει να έχει την εξουσία. Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει τα μέτρα. Για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, είπε ότι υπάρχει χάος με τα χρέη των ΜΜΕ και όσα έχουν γίνει είναι για τα μάτια του κόσμου. Είπε ακόμη ότι ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τα χρέη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε πως «τα λεφτά αυτά που είναι του ελληνικού λαού, δεν θα επιστραφούν ποτέ και σήμερα αυτά τα κόμματα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη Χρυσή Αυγή για ρητορεία μίσους».

 

Την ανάγκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλο πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας- το οποίο και ονόμασε «σχέδιο Ελλάδα» διατύπωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

 

Ωστόσο, όπως εξήγησε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, γεγονός που δείχνει ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί του σήμερα δεν το επιτρέπουν. «Όμως αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές και γι’ αυτό ζητάμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό για να το επιβάλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος