Loading...
 Start Page
Στον «αέρα» το ν/σ για την ταυτότητα φύλου - Δεύτερες σκέψεις από τη ΔΗΣΥ

Στο κενό ενδέχεται να πέσει το βασικό άρθρο του νομοσχεδίου για την νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρόκειται να πάρει τις τελικές αποφάσεις της αύριο το πρωί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος.

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταψηφίσουν το άρθρο για τους ανηλίκους και κατ' επέκταση τις ρυθμίσεις για τους ενήλικες (περιλαμβάνονται στην ίδια διάταξη του άρθρου 3) η κυβέρνηση χρειάζεται οπωσδήποτε την σύμπραξη και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να υπερψηφιστεί η νομοθετική της πρωτοβουλία.

 

Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα καταψηφίζει, όπως και η Χρυσή Αυγή αλλά κι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσε στις ψήφους και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αφού οι έξι ψήφοι του Ποταμιού δεν επαρκούν.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 144 βουλευτές οπότε στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται τουλάχιστον ακόμα επτά βουλευτές για να υπερψηφιστεί το άρθρο και στην χειρότερη 12 αν τελικά οι πέντε δικοί του (Δημήτρης Γάκης, Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γενιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης) καταψηφίσουν. Την ίδια στιγμή δεν είναι δεδομένο ούτε το μαξιλάρι των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών αφού είναι βέβαιο ότι οι δύο πρώην χρυσαυγίτες και ο Νίκος Νικολοπούλος δεν πρόκειται να κάνουν την έκπληξη.

 

Έτσι η κυβέρνηση επαφιέται στην χείρα βοηθείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

 

Η αίσθηση που υπήρχε έως σήμερα ήταν ότι η ΔΗΣΥ θα υπερψήφιζε και το άρθρο- κορμό του νομοσχεδίου που περιείχε όλες τις θεσμικές προυποθέσεις για την νομική αλλαγή ταυτότητας φύλου για ανήλικους και ενήλικες.

 

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα δεν έχει κλείσει. Η Φώφη Γεννηματά έχει δεχθεί εισηγήσεις για καταψήφιση του άρθρου. Οι υπέρμαχοι της πρότασης αυτής υπενθυμίζουν την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίζουν νομοσχέδια τα οποία δεν στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο το πρωί. Ευνόητο είναι ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενε από τους 19 βουλευτές της ΔΗΣΥ να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.

 

Σήμερα πάντως υπήρξε το πρώτο «όχι» έστω και με αστερίσκους. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό κατέστησε σαφές ότι αν το νομοσχέδιο παραμείνει ώς έχει δεν πρόκειται να το ψηφίσει. «Στην καλύτερη περίπτωση θα απόσχω της ψηφοφορίας» ενημέρωσε.

 

Κατηγορηματικά αρνητικός με την ψήφιση της διάταξης για τους ανηλίκους ως έχει εμφανίστηκε και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΔΗΣΥ) ο οποίος ζήτησε για τους ανήλικους στενή ιατρική παρακολούθηση και η οποία απόφαση να ληφθεί κατά την ενηλικίωση τους. Διαφορετικά θα το καταψηφίσει.

 

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, τα άρθρα του νομοσχεδίου θα περάσουν από ονομαστική ψηφοφορία, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι για τα άρθρα 1 έως και 4 του σχεδίου νόμου.

 

Μοναδική σωτηρία πλέον για την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις, είναι να λείπουν πολλοί βουλευτές από την ονομαστική ψηφοφορία, και έτσι το άρθρο να περάσει με μικρή πλειοψηφία.

 

Γκρίνιες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σοβαρές αντιρρήσεις για την νομική αλλαγή φύλου από ανηλίκους (15έτη) εξέφρασαν νωρίτερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια «εξευμενισμού» τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Ο τελευταίος είχε συντάντηση με βουλευτές του κόμματος λίγη ώρα πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

 

Κατά πληροφορίες η συζήτηση ήταν έντονη. Βουλευτές καταλόγισαν στον υπουργό ότι ενήργησε βιαστικά χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του.

 

Ο ίδιος φέρεται να δικαιολογήθηκε αντιτείνοντας ότι η ρύθμιση για τους ανήλικους έγινε κατόπιν της ακρόασης γονέων ανηλίκων που επιθυμούν την νομική αλλαγή φύλου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις. Βουλευτές απάντησαν στον υπουργό ότι οι ρυθμίσεις του έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία και υπενθύμισαν ότι ανακοίνωση επί του θέματος έχει εκδώσει και η Παιδοψυχιατρική Ενωση Ελλάδας η οποία αντικρούει το σκεπτικό του υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές που αντιδρούν είναι οι Γεωργία Γενιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Γάκης και Νίνα Κασσιμάτη.

 

Την ύπαρξη τέσσαρων βουλευτών που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την νομική αλλαγή φύλου και από ανηλίκους (15 έτη) επιβεβαίωσαν ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

 

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπαν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε (πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια) συνάντηση με βουλευτές του κόμματος. Μεταξύ εκείνων που παρέστησαν ήταν και εκείνοι οι οποίοι έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το νομοσχέδιο αλλά και για τη συγκεκριμένη διάταξη.

 

Τόσο η κυρία Θεοπεφτάτου όσο και ο κ. Ζαχαριάδης άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές επί του συγκριμένου άρθρου αν και όπως είπαν η γενική φιλοσοφία και ο κορμός του νομοσχεδίου θα παραμείνει ο ίδιος. «Ξεκινά μια συζήτηση και δεν ξέρεις τι θα προκύψει στο τέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοπεφτάτου.

 

Μικρές αλλαγές στη διάταξη για τη διόρθωση φύλου στους ανήλικους

 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τις προαναγγελθείσεις αλλαγές στη ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε ανήλικα διεμφυλικά άτομα. Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, εξειδικεύεται περισσότερο η σύνθεση των επιστημόνων που θα κάνουν τη σχετική γνωμάτευση.

 

Αντί για «ιατρικό συμβούλιο» στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, πλέον προβλέπεται «διεπιστημονική επιτροπή» με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας στην οποία μετέχουν παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός.

 

Υπενθυμίζεται ότι αντιρρήσεις για την προηγούμενη ρύθμιση είχε εκφράσει μεταξύ άλλων και η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία.

 

 

Με δική της πρόταση η ΝΔ

 

Εν τω μεταξύ, τη δική της πρόταση -όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει- κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, ξεθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

 

Σύμφωνα με το κείμενο, η ΝΔ προτείνει να υπάρχει για κάποιον δικαίωμα «μια μόνο φορά να ζητήσει διόρθωση φύλου, ενώ για την κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο αίτησης για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται: α) δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, όπου προσδιορίζεται το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγεται και το νέο προσαρμοσμένο επίθετο, β) το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο και να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, γ) το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο και δ) βεβαίωση του ιατρού του επόμενου άρθρου σχετικά με το ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη, ότι το πρόσωπο έλαβε όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της δήλωσής του και ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Κατά τη δεύτερη συζήτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου απαιτείται να προσκομισθεί από τον αιτούντα βεβαίωση του ιατρού του επόμενου άρθρου με την οποία θα πιστοποιείται ότι κατά τον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο συζητήσεων παρακολούθησε τον αιτούντα και εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπό (δ) του προηγούμενου εδαφίου».

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2018 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας