Loading...
 Start Page
Νέα επίθεση Νικολόπουλου στο ΕΣΡ

Όπως είναι γνωστό τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος βάλει συνεχώς κατά των μελών του ΕΣΡ καταγγέλλοντας μέσω ερωτήσεων στη Βουλή και με δελτία Τύπου, ηθελημένες (;) παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Σε προηγούμενη δήλωση του ο κ. Νικολόπουλος είχε πει ότι τόσο το ΕΣΡ όσο και οι υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, είναι μεν ανεξάρτητες έναντι των κρατικών μηχανισμών, πλην όμως δεν έχουν αστική και ποινική ασυλία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αναφέροντας μάλιστα τις περιπτώσεις του Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Σαββαΐδου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα προηγούμενα χρόνια.

 

Κύριος στόχος της χθεσινής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή προς τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό, είναι για ακόμη μία φορά ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha και ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτηση του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Θέμα: «Με την φερόμενη εξαγορά και μεταβίβαση μετοχών του Alpha, τίθενται εκ νέου τα ζητήματα ελέγχου από το ΕΣΡ που ποτέ δεν έγινε…»

 

«Πριν καταγγείλουμε τα όσα σε βάρος του Δημοσίου διαχρονικά συντελούνται από τους μη ελέγχους, κατά την μεταβίβαση των μετοχών των τηλεοπτικών σταθμών, μεταφέρουμε από τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (04-08-2016) όσα αποκαλυπτικά είπε ο Δ. Κοντομηνάς και έτσι μάθαμε και λοιπές εταιρίες και ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που κατέχει τις μετοχές του ALPHA.

 

«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ (Μάρτυς): Ο ALPHA έχει Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν είμαι εγώ στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μετοχές είναι στο όνομα της κόρης μου. Δυστυχώς, στις 3 Ιουνίου έκλεισα τα 76 και μπήκα στα 77 και έπρεπε να φροντίσω για μερικά πράγματα.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ημερομηνία μεταβίβασης πότε είναι; Το 2016;

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΟΤΜΗΝΑΣ (Μάρτυς): Τώρα».

 

Πρόκειται λοιπόν για έναν Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, όπου ανεξάρτητα με το που έχει εγκαταστήσει τις εταιρείες του αυτός όταν αγοράζει μα, και όταν πωλεί τις μετοχές του, πρέπει να πληρώσει τους φόρους μεταβίβασης.

 

Επίσης ο ALPHA και η νέα μέτοχος πρέπει να αποδείξουν το πόθεν έσχες των εκατ. ευρώ και να προσκομίσουν φορολογικές ενημερότητες που θα δείχνουν ότι πλήρωσαν τους φόρους και τα πρόστιμα που καταλόγισε η Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών.

 

Ειδάλλως, το ΕΣΡ οφείλει να απολογηθεί γιατί γίνεται συνεργός ίσως μίας παράνομης πράξης που επιφέρει μεγάλη ζημιά στα δημόσια ταμεία.

 

Δυστυχώς, η περίπτωση ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία. Μόλις προ ολίγων ημερών μια πολιτικός μηχανικός έστειλε μια επιστολή καταγγελίας κατά του ανάλγητου κράτους. Εξιστορούσε ότι έκανε έναν διακανονισμό πληρωμής σε 100 δόσεις μιας οφειλής 14.000 ευρώ. Μετά 4-5 μήνες χρειάστηκε να μεταβιβάσει ένα διαμέρισμα στο παιδί της που είχε άμεση ανάγκη για να αρχίσει το επάγγελμά του, αλλά η Εφορία την σταμάτησε διότι δεν μπορούσε να της χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, ώστε να κάνει γονική παροχή το διαμέρισμα των 65 τ.μ. σε παλαιά πολυκατοικία. Της εξήγησαν ότι το κράτος φοβάται πολύ πως θα χάσει τις υπόλοιπες δόσεις από τα περίπου 12 χιλιάρικα που απέμειναν, γι’ αυτό θα την κρατήσει όμηρο για τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια γι’ αυτό το μικρό ποσό.

 

«DURA LEX SEND LEX», δηλαδή σκληρός νόμος, αλλά νόμος που ισχύει για όλους, της είπε ένας νεαρός δικαστής στον οποίο προσέφυγε.

 

Στο περίφημο ή διαβόητο ΕΣΡ έχει τοποθετηθεί πρόεδρος, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δηλαδή ένας που ξέρει καλύτερα από τον καθένα το «σκληρός νόμος, αλλά νόμος για όλους».

 

Το ΕΣΡ είναι αρμόδια αρχή για τα τυχόν γενόμενα αίσχη εκατοντάδων εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων, που η διαπλοκή θέλει να ξεπλένει μέσα από τα κανάλια και τους Ομίλους της, παραβιάζοντας κάθε έννοια ανταγωνισμού με την καρτελοποίηση των πάντων και την συμμετοχή της διαπλοκής στα καρτέλ. Από την άλλη μεριά του ΕΣΡ υπάρχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού με επικεφαλής επίσης συνταξιούχο Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

 

Τούτων δοθέντων αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της «Axia news» στο φύλλο στις 30.09/01.10.2017

 

«… Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαγορά και μεταβίβαση μετοχών του Alpha, παρότι υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα που εμπόδιζαν την ομαλή κατάληξη του deal με τον ΟΠΑΠ. Ήταν τα λεφτά της αποζημίωσης του Στάθη Τσοτσορού, ήταν τα πρόστιμα που είχε ο Κοντομηνάς από το ΚΕΦΟΜΕΠ και άλλα πολλά που έπρεπε να σταθμίσουν οι επενδυτές Τσέχοι. Ωστόσο, ξαφνικά, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της “axianews” εμφανίστηκε στο προσκήνιο μία εταιρεία από την Κύπρο με την οποία εσχάτως συνομιλεί η πλευρά Κοντομηνά. Πλέον όλοι αναρωτιούνται εάν τελικά πίσω από την κυπριακή εταιρεία κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα».

 

Τίθενται με το δημοσίευμα αυτό πολλά ζητήματα και θέματα, καθώς πρέπει να είναι απόλυτα γνωστά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τους αγοραστές και τα συμφέροντα που αναφέρονται.

 

Προς την πλευρά του ΕΣΡ είναι σαφής η υποχρέωση που έχει να τηρήσει τον νόμο και να διεξάγει δημόσιο, διαφανή έλεγχο της μεταβίβασης των μετοχών και του νόμιμου ελέγχου μέχρις φυσικού προσώπου όλων μα όλων των πραγματοποιήσεων μεταβιβάσεων. Είναι επίσης σαφής η υποχρέωση του ΕΣΡ να μας πει εάν ήλεγξε την μεταβίβαση που ο ίδιος ο Κοντομηνάς αποκάλυψε ότι συνέβη τον Ιούνιο του 2017 και ότι αυτός υπήρξε ο μέτοχος… και η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας και άρα τα 120 εκατ. που έδωσε αλλά και τα πόσα πήρε από τον Κοντομηνά, δεν μπορεί να μένουν άγνωστα και ίσως αφορολόγητα.

 

Αυτή η νόμιμη υποχρέωση υπήρχε και έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος με την διεξαγωγή ελέγχου στην συγκεκριμένη επιχείρηση και όταν αποχώρησε η γερμανική εταιρεία RTL, η οποία εμφανιζόταν για ένα διάστημα ως «ιδιοκτήτρια» και κουμανταδόρος τού εν λόγω Ομίλου. Το ίδιο το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο από τον νόμο να ελέγξει το πόθεν έσχες και το φορολογικώς καλώς έχει του επιχειρηματία κ. Κοντομηνά, ο οποίος μεθ’ όρκου κατέθεσε στη Βουλή ότι μεταβίβασε τις μετοχές και τον έλεγχο του Ομίλου ουσιαστικά ή τυπικά στη θυγατέρα του Μαρία.

 

Επειδή, επαναλαμβάνουμε, οι μέτοχοι του Ομίλου αυτού είναι Έλληνες πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις στη φορολογία τους, ανεξάρτητα με το αν εδρεύουν οι εταιρείες τους στην Κύπρο ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

 

Οι Έλληνες βουλευτές και οι σκληρά φορολογούμενοι πολίτες, λοιπόν, οι οποίοι πολλάκις και παρεμποδίζονται, κατά τον τρόπο που προαναφέρεται με την αιτιολογία ότι ο «σκληρός νόμος» προστατεύει και τις πενταροδεκάρες του δημοσίου ταμείου, έχουν δικαίωμα να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς εάν οι Αρεοπαγίτες των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν διατάξει να ελεγχθούν οι προαναφερόμενες μεταβιβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες τεράστιοι φόροι, διότι σε αρνητική περίπτωση θα έχουν συμβεί κακουργηματικές πράξεις με βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.

 

Τούτων δοθέντων λοιπόν ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

 

Έχει ερευνηθεί το πόθεν έσχες της Μαρίας και του Δημήτρη Κοντομηνά, καθώς και η ενδεχόμενη μη είσπραξη φόρων των Ελλήνων μετόχων του ALPHA από την αγοραπωλησία-μεταβίβαση των μετοχών;

Εάν δεν έχει ερευνηθεί, θα διεξαχθεί ο προβλεπόμενος εκ του νόμου έλεγχος;

Θα ερευνηθεί παράλληλα η ευθύνη, αστική και ποινική όσων ήταν αρμόδιοι (π.χ. Πρόεδρος και μέλη του ΕΣΡ) να διεξαγάγουν αυτή την έρευνα, εάν φυσικά αυτή δεν έχει γίνει;

Έχει ζητηθεί σχετική με όλα αυτά τα ζητήματα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;

Κατά την προηγούμενη προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες, είχε ελεγχθεί η κα Μαρία Κοντομηνά που συμμετείχε στον διαγωνισμό εάν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος;

Μπορείτε να βεβαιώσετε τη Βουλή αν το ΕΣΡ, η ανεξάρτητη αρχή της αρμοδιότητας, ασκεί πλήρως τα ελεγκτικά της καθήκοντα όσον αφορά την μεταβίβαση των μετοχών;

Εάν έχουν σημειωθεί οι προαναφερόμενες παραλείψεις και εάν έχει τελεστεί κάποια παράνομη πράξη ή παράλειψη, θα μεριμνήσετε ώστε η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς να ενημερωθούν, διά της κοινοποίησης κάθε σχετικού εγγράφου από εσάς τους συναρμόδιους Υπουργούς, που έχετε υποχρέωση να προασπίσετε το δημόσιο συμφέρον και έχετε καθήκον κάθε έγκλημα που πέφτει στην αντίληψή σας να το στείλετε στις αρμόδιες αρχές και πρωτίστως τις εισαγγελικές, ή θα υποχρεωθούμε για μία ακόμη φορά να προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη ώστε να προστατεύσουμε ουσιαστικά τον Έλληνα πολίτη;»

Πηγή

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2018 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας