Λίστα αντικειμένων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Από το γραφείο τύπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο:
Τα 80 παράνομα τζαμιά στην Αττική είναι ενταγμένα στη σφαίρα του ενδιαφέροντος του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, γιατί εκτιμά ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από την παράνομη λειτουργία τους και εκφράζει έντονες ανησυχίες.
Ήδη, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής έχει καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, αναφέροντας ότι μέλη μουσουλμανικών κοινοτήτων και αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για νομιμότητα στα τζαμιά, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών μουσουλμάνων αποτελεί τον νούμερο ένα προβληματισμό για όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας του δυτικού κόσμου.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ολοκλήρωση των εργασιών για το τέμενος στο Βοτανικό θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο και θα δρομολογήσει αλλαγές στο… χάρτη των παράνομων τζαμιών, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται, μετά την έναρξη της λειτουργίας του, να βάλει λουκέτο σε λατρευτικούς χώρους χωρίς άδεια.
Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλείται δηλώσεις του Προέδρου της μουσουλμανικής κοινότητας στην Ελλάδα, Ναΐμ Ελγαντούρ, που δηλώνει ότι «αν λειτουργήσει το τέμενος, τότε θα είμαι σύμφωνος να κλείσουν όλα τα τζαμιά στο κέντρο της Αθήνας. Θα είναι ανωμαλία να τα αφήσουμε να λειτουργούν». Προσθέτει, ωστόσο, ότι αφενός επειδή η χωρητικότητα του υπό κατασκευή τεμένους είναι 350 ατόμων και αφετέρου γιατί υπάρχουν μουσουλμάνοι σε απομακρυσμένες περιοχές, θα πρέπει να λειτουργούν και άλλοι λατρευτικοί χώροι στην Αττική (εκτός κέντρου).
Εν συνεχεία, ο ανεξάρτητος βουλευτής υπενθυμίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εδώ και πολλά χρόνια χαρτογραφήσει τα παράνομα τζαμιά, τα οποία υπολογίζονται στην Αττική σε 80, περίπου 20 παραπάνω σε σχέση με καταγραφή που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια. Ο διεθνολόγος και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, εξηγεί ότι «η ριζοσπαστικοποίηση ξεκινάει στο 90% των περιπτώσεων στους λατρευτικούς χώρους. Στην Ελλάδα οι χώροι χωρίς άδεια δεν είναι παράτυποι. Είναι παράνομοι. Πρέπει είτε να νομιμοποιηθούν είτε να κλείσουν. Υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση του 2014 για τους ευκτήριους οίκους. Η νομιμότητά τους είναι κάτι πολύ σοβαρό γιατί όταν δεν υπάρχει, το πράγμα γίνεται ανεξέλεγκτο. Δεν ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει εκεί. Το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου ένας ιμάμης φέρεται να ριζοσπαστικοποίησε πυρήνα ατόμων, πρέπει να μας αφυπνίσει.
Σε άλλο σημείο της ερώτησής του, ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει ότι στην Αττική μόλις τέσσερις λατρευτικοί χώροι έχουν πάρει άδεια από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, έχουν στη διάθεσή τους λίστα και με τα παράνομα τζαμιά, τα οποία «επιτηρούνται» στο σύνολό τους. Οταν ανοίγει ένας τέτοιος χώρος, η Αστυνομία (αρχικά το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και στη συνέχεια η ΓΑΔΑ) παίρνει στα χέρια της το μισθωτήριο συμβόλαιο, προκειμένου να είναι γνωστό ποιος είναι ο ενοικιαστής, ενώ ενημέρωση υπάρχει και για τους ιμάμηδες.
Όσοι έρχονται στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται οι χώροι προσευχής συνηθίζουν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα «www.islamicfinder.org», όπου αναγράφονται οι διευθύνσεις των λατρευτικών χώρων και οι ώρες προσευχής. Στον ιστότοπο δεν περιλαμβάνονται μόνο τα τζαμιά της Αττικής αλλά και χώροι στην Κρήτη, στην Καβάλα, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στη Ρόδο, στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη, στον Έβρο.
Τα ερωτήματα του Ανεξάρτητου Βουλευτή είναι τα ακόλουθα:
1. Πότε θα λειτουργήσει το τέμενος στο Βοτανικό;
2. Θα δώσετε άδειες για τα παράνομα τζαμιά και πόσες;
Αρχική Σελίδα | Login | Sitemap | Επικοινωνία |