Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:3903/6-3-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Το αδιέξοδο που υπάρχει γύρω από την συγκρότηση του φορέα διαχείρισης, υπονομεύει μια επένδυση μείζονος σημασίας στην Αχαΐα, όπως είναι η κατασκευή του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που κόστισε 240 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της Πάτρας, της ΒΙΠΕ και της Δυτικής Αχαΐας, μένει «στα αζήτητα» και κάποια στιγμή εν μέσω μνημονίων και εκχωρήσεων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στο υπερταμείο, κινδυνεύει να περάσει στα χέρια κάποιου «επενδυτή» που θα ενδιαφερθεί να το «αξιοποιήσει».

Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το έργο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησης, ενώ κάποια υπολειπόμενα έργα αναμένεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα.

Μάλιστα, το βοηθητικό φράγμα Βαλμαντούρας είναι ήδη σε λειτουργία και η Πάτρα θα μπορούσε ακόμα και σήμερα να τροφοδοτείται με μηδενικό κόστος, με 90.000 κ.μ. καθαρό και ποιοτικό νερό την ημέρα, για επτά μήνες τον χρόνο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, αν πρώτα δεν συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης που πρέπει να αποτελείται από τους τρεις ενδιαφερόμενους δήμους (Πάτρα, Δυτική Αχαΐα, Ερύμανθος) και άλλους φορείς (Περιφέρεια, ΒΙΠΕ).

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας όπως και άλλοι φορείς, προτείνουν την δημιουργία διαδημοτικού φορέα, με κεντρικό ρόλο στη ΔΕΥΑ Πατρών, ενώ και το Υπουργείο Υποδομών, δια της υπηρεσιακής οδού, διαβεβαιώνει ότι μπορεί να προσφέρει για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φορέα, βοήθεια σε τεχνικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Εγράφη πάλιν και πολλάκις σε ερωτήσεις προς τους συναρμόδιους Υπουργούς αλλά και στο Τύπο το εξής που ακούγεται σουρεαλιστικό: Η περιοχή μας έχει αποκτήσει μια βαριά υποδομή που αποτελούσε παροιμιώδη και εμβληματική διεκδίκηση δεκαετιών. Αλλά δεν την αξιοποιεί, γιατί δεν είναι έτοιμα «τα χαρτιά».

Δεν είναι ασήμαντη εκκρεμότητα…

Στο μεταξύ, κανείς δεν βιάζεται.

Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η Αυτοδιοίκηση, η οποία δείχνει να έχει ξεχάσει το θέμα. Όπως ξέρουμε, ο Δήμος Πατρέων έχει τους λόγους του να κλωτσάει το ζήτημα, διότι δεν θέλει να πάρει τις ευθύνες του έργου. Έχει την άποψη ότι ο Φορέας πρέπει να είναι κρατικός.

Και ο καιρός κυλάει, όπως και τα νερά, αλλά εξέλιξη δεν διαφαίνεται. Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» γράφει χαρακτηριστικά: «Είναι πρόκληση το έργο να «φωνάζει» και η πόλη να μην το απολαμβάνει».

Επειδή, μπορεί να ξεκινήσει και η πληρωμή της λεκάνης της τεχνητής λίμνης με 50.000.000 κ.μ. νερό που θα κατακλύσει τον εγκαταλειμμένο οικισμό Τόσκες και τη γύρω περιοχή.

Επειδή, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου και αυτό το ίδιο είναι σε πλήρη ετοιμότητα και απομένει η εγκατάσταση αγωγών μήκους 400 μέτρων για την μεταφορά του νερού, ενώ οι αγωγοί για την τροφοδοσία της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας είναι έτοιμοι εδώ και μερικά χρόνια.

Από τον ταμιευτήρα του φράγματος του Αστερίου, η Πάτρα θα καταναλώσει 25 εκατ. κ.μ. το χρόνο, δηλαδή το 65% του νερού για να καλύψει το 35% των αναγκών της. Άλλα πέντε εκατ. κ.μ. νερό το χρόνο θα διατίθενται για τις ανάγκες της Βιομηχανικής Περιοχής και 2,5 εκατ. κ.μ. για τους δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας.

Επειδή, ωστόσο, αν δεν συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης που θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας, την παρακολούθηση και συντήρηση του έργου, φράγμα δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Επειδή επαναλαμβάνω, είναι όρος απαράβατος της συμφωνίας με βάση την οποία διατέθηκαν τόσα εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Μάλιστα, ο φορέας θα έπρεπε να είναι σε λειτουργία από το 2012.

Επειδή, επιπλέον, η μη ύπαρξη φορέα διαχείρισης, δεν εμποδίζει μόνο την λειτουργία του υπάρχοντος έργου, αλλά και κάθε δυνατότητα επέκτασης του για την υδροδότηση επιπλέον οικισμών. Σχετικά με το αίτημα υδροδότησης από τον Πείρο-Παραπείρο, επιπλέον 48 οικισμών των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υποδομών τονίζει σε προηγούμενες απαντήσεις του ότι χωρίς την ύπαρξη φορέα διαχείρισης για τη λειτουργία του έργου που είναι ώριμο προς υλοποίηση, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014-2020, γιατί θα παραβιάζονται οι συνθήκες ένταξης και χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

Επειδή για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου ξεπεράστηκαν τεράστια εμπόδια, μετακινήθηκαν βουνά αδρανών υλικών και διατέθηκαν 240 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του και επειδή το έργο βρίσκεται σήμερα στο 97% της υλοποίησης του και από τον δευτερεύον φράγμα Βαλμαντούρας, η Πάτρα μπορεί να τροφοδοτηθεί άμεσα με 90.000 κ.μ. πόσιμο νερό την ημέρα για πολλούς μήνες το χρόνο.

Επειδή κανείς δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να αναλάβει την διαχείριση του έργου, παρότι αυτός ήταν και ένας από τους όρους της εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρηματοδότηση του έργου και έτσι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας μας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω καλείστε κ. Πρωθυπουργέ και κ. αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσετε:

1ον Χωρίς φορέα διαχείρισης το έργο μπορεί να λειτουργήσει; Εάν όχι, τότε θα επιτρέψετε, μια τεράστια αναπτυξιακή επένδυση 240 εκατ. ευρώ να κινδυνεύσει να μείνει στα «αζήτητα» ή θα την «εγκαταλείψετε» εν μέσω μνημονίων και εκχωρήσεων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στα χέρια κάποιων «επενδυτών» που θα ενδιαφερθούν να το «αξιοποιήσουν»;

2ον Ως πολιτική ηγεσία πώς θα αντιμετωπίσετε την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των δήμων και την αδράνεια στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης;

3ον Κύριε Πρωθυπουργέ θα δώσετε εντολή οι Υπουργοί σας να βρουν λύση, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της εξασφάλισης του πολύτιμου αγαθού του νερού για μια τόσο μεγάλη και πολυάνθρωπη περιοχή;

4ον Κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί γιατί μετά από τόσες ερωτήσεις και πιέσεις παραμένετε απλοί θεατές και δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της λύσης;

4ον Υπάρχει σκέψη κ. Πρωθυπουργέ, να «δώσετε» την χρήση και εκμετάλλευση του έργου σε ιδιώτη ή να υποστηρίξετε την συνεκμετάλλευση του Δημοσίου με ιδιώτες;

6ον Θα χρειαστεί η νομοθέτηση από το υπουργείο Υποδομών ή θα είναι απαλλαγμένη από τη λογική της ιδιωτικοποίησης;

7ον Αληθεύει ότι για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του φράγματος, θα μπορούσε να προκηρυχθεί από την υπηρεσία ΕΥΔΕ ΚΥΥ του υπουργείου Υποδομών, με πιστώσεις από εθνικούς πόρους, η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη λειτουργία του φράγματος και ότι στη σύμβαση θα μπορούσε να περιληφθεί και το λειτουργικό κόστος του φορέα για το διάστημα αυτό;

8ον Τι προβλέπει η απαίτηση που απορρέει και από την εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του έργου;

9ον Στον φορέα αυτό είναι όρος απαράβατος, να συμμετέχει η ΔΕΥΑ Πατρών»;

10ον Έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υποδομών το πόρισμα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο, με την εξοικονόμηση των 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα προκύψει από την διακοπή των γεωτρήσεων, μπορεί άνετα να καλυφθεί το κόστος του φορέα διαχείρισης;

11ον Για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φορέα, μπορεί να υπάρξει κρατική υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος