Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:3924/6-3-2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Δεκάδες παιδιά που έχουν πρόβλημα ανάπτυξης έχουν σταματήσει τη θεραπεία τους με αυξητική ορμόνη λόγω γραφειοκρατίας! Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση φαίνεται ότι οφείλεται σε έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των γραμματειών των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

Το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους διότι άλλαξε ο τρόπος έγκρισης της θεραπείας με αυξητική ορμόνη. Να σημειώσουμε ότι η θεραπεία λόγω της σοβαρότητας και του υψηλού κόστους χορηγείται μόνο κατόπιν εγκρίσεως από επιτροπή ειδικών, είτε πρόκειται για έναρξη θεραπείας, είτε για συνέχιση αυτής.

Μέχρι τα τέλη του 2016 υπήρχαν 4 επιτροπές στα νοσοκομεία Παίδων “Αγία Σοφία”, Παίδων ” Π & Α Κυριακού”, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και ” Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης. Αυτές λοιπόν συνεδρίαζαν μία φορά τον μήνα για νέες και παλαιές εγκρίσεις, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για επαναχορήγηση σε ένα παιδί απαιτείται εξέταση κάθε 6 μήνες.

Μέχρι πρότινος λοιπόν υπήρχαν μόνο σποραδικά προβλήματα στα δύο νοσοκομεία της Αθήνα λόγω έλλειψης της αυξητικής ορμόνης, γεγονός που οφείλονταν κυρίως στα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού. Έτσι, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποια παιδιά καθυστέρησαν για λίγες ημέρες να κάνουν θεραπεία, αλλά το πρόβλημα λυνόταν με παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας μετά από αντιδράσεις των γονιών και δημοσιεύματα του Τύπου.

Εδώ και λίγες εβδομάδες όμως υπάρχει έντονο πρόβλημα. Από τις αρχές του έτους, άλλαξε ο τρόπος έγκρισης με στόχο προφανώς τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι δεν υπήρξε προετοιμασία ή κάποιοι σαμποτάρουν το νέο σύστημα, προκειμένου να επανέλθουμε στο παλαιό…

Τι έχει αλλάξει; Για τις νέες εγκρίσεις έχει συσταθεί από το ΚΕΣΥ μία 7μελής επιτροπή στην οποία μετέχουν ενδοκρινολόγοι ενηλίκων και παιδίατροι-παιδοενδοκρινολόγοι. Ονομάζεται «Επιτροπή Ελέγχου για τη Χορήγηση Αυξητικής Ορμόνης στα Παιδιά» και συνεδριάζει μια φορά το μήνα και εξετάζει τις αιτήσεις- φακέλους από όλη την χώρα για έναρξη θεραπείας με αυξητική ορμόνη, που αποστέλλονται από τα προαναφερόμενα 4 νοσοκομεία.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι αιτήσεις των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας προέρχονται από τα ενδοκρινολογικά τμήματα των δύο νοσοκομείων , ιδιώτες ιατρούς κυρίως Αθήνας και αφορούν επίσης παιδιά από Κρήτη, νησιά και την περιφέρεια. Και αποτελούν τουλάχιστον το 70% των συνολικών αιτήσεων…

Η επιτροπή του ΚΕΣΥ έχει συνεδριάσει μία φορά τον Ιανουάριο και μία το Φεβρουάριο. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι στην επιτροπή του Ιανουαρίου δεν έφτασαν ποτέ οι αιτήσεις από το ” Π & Α Κυριακού” ενώ για τον Φεβρουάριο ούτε από το ” Π & Α Κυριακού” ούτε από το “Αγία Σοφία”.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεκάδες παιδιά έχουν σταματήσει τη θεραπεία τους, γεγονός που μπορεί να είναι καταστροφικό για την εξέλιξή τους. Επισήμως, γίνεται λόγος για γραφειοκρατικές δυσχέρειες και ζητήματα συνεννόησης μεταξύ των γραμματειών των δύο νοσοκομείων. Είναι δυνατόν όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών ή μήπως κρύβεται κάτι άλλο; Το υπουργείο Υγείας οφείλει να παρέμβει άμεσα και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός:

1ον Έχετε ενδείξεις ή αποδείξεις ότι κάποιοι σαμποτάρουν τον νέο τρόπο έγκρισης της χορήγησης αυξητικών ορμονών σε παιδιά; Αν ναι, ποιοι είναι οι δράστες; Έχετε με οποιοδήποτε τρόπο, στραφεί εναντίον τους;

2ον Τι είδους γραφειοκρατικές δυσχέρειες έχουν παρατηρηθεί και γιατί; Με ποιον τρόπο τις αντιμετωπίζετε;

3ον Μήπως η 7μελής επιτροπή που εγκρίνει τις αυξητικές ορμόνες πρέπει να συνεδριάζει συχνότερα;

4ονΓιατί δεν «έφθασαν» στην Επιτροπή οι αιτήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου; Υπάρχουν ευθύνες; Έχει ξεκινήσει διαδικασία αναζητήσεις αυτών των ευθυνών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος