Loading...
 Start Page

Α.Π. 7390/17-07-17

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει στην κατοχή της έναν αμύθητο αρχαιολογικό θησαυρό. Στην πραγματικότητα όμως δεν τον αξιοποιεί όσο θα έπρεπε, παρά το γεγονός, ότι βρίθει από απίστευτης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας μνημεία.

Ένα παράδειγμα της παραπάνω διαπίστωσης αποτελεί και ο ανεσκαμμένος Ναός της Θεάς Αρτέμιδος στη Ρακίτα Αχαΐας, ο οποίος παραμένει άγνωστος, την ώρα που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σύνολης της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας.

Η Ρακίτα Αχαΐας (1150 υψόμετρο) είναι μια ορεινή – παραθεριστική περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου, επάνω στο Παναχαϊκό Όρος και αποτελεί ένα καλοκαιρινό προορισμό για όσους επιθυμούν τη δροσιά, την παράδοση, τη γαλήνη, την ηρεμία, την αναψυχή και την πεζοπορία μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον ασύλληπτης ομορφιάς.

Η περιοχή αυτή, όμως, εκτός του γεγονότος ότι έχει σημαντική και πολύπτυχη προσφορά στην ευρύτερη Ελληνική κοινωνία, έχει και μια μακραίωνη ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μεγάλο κομμάτι, λοιπόν, αυτής της ιστορίας, αποτελεί και ο εν λόγω Ναός, ο οποίος βρίσκεται στο Βόρειο άκρο του οροπεδίου της Ρακίτας. Λίγοι όμως γνωρίζουν την σπουδαιότητα και την ιδιαιτερότητα αυτού του Μνημείου.

Η ανασκαφές ξεκίνησαν το έτος 1979, οπότε και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, τον πρωϊμότερο Ναό της Αχαΐας, που χρονολογείται το τελευταίο τέταρτο του 8ου αιώνος π. Χ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ναός, καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό το πρώτο τέταρτο του 4ο αιώνα π. Χ. και είναι πολύ πιθανό να ήταν ό ίδιος σεισμός που κατέστρεψε τις δύο Αχαϊκές πόλεις, την Ελίκη και τη Βούρα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι ο Ναός δεν ξαναχτίστηκε και ότι η λατρεία ασκούνταν πλέον σε υπαίθριο βωμό. Η λατρεία εξακολουθούσε να τελείται έως και τον 4ο αιώνα μ. Χ., οπότε και ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος με ειδικό αυτοκρατορικό διάταγμα κατήργησε τις αρχαίες και παγανιστικές Θρησκείες.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή, τόσο ο Βωμός όσο και το Βορειοανατολικό τμήμα του Ναού καταστράφηκαν κατά τη διάνοιξη του δρόμου Ρακίτας- Αιγίου το έτος 1972.

Η σημερινή κατάσταση είναι μάλλον απογοητευτική. Ο επισκέπτης δυστυχώς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, λόγω του ότι ο χώρος είναι περιφραγμένος και μονίμως κλειδωμένος. Το μόνο που μπορεί να αντικρύσει είναι ξερά άκοπα χόρτα και κάποια παραπήγματα από φύλλα τσίγκων, τα οποία σχεδόν έχουν καταρρεύσει από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Ενώ, τέλος, από το διπλανό δάσος ολοένα και περισσότερο φυτρώνουν έλατα, ακόμα και κάτω από τα φύλλα τσίγκων που προστατεύουν τις ανασκαφές, τα οποία σιγά σιγά μεγαλώνουν με αποτέλεσμα, αν δεν ληφθεί κάποια μέριμνα, μετά από χρόνια ο χώρος αυτός να θυμίζει ένα δάσος.

Αρκεί να αναφέρουμε τρία στοιχεία για να αντιληφθούμε το μέγεθος της σπουδαιότητας του Ναού:

1)Κατά τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Ριζάκη, ο Ναός άλλαξε τα δεδομένα για την καταγωγή του Δωρικού ρυθμού, ο οποίος φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Αχαΐα, στην οποία ανήκει και η Ρακίτα. Ο ίδιος υποστήριξε με περισσή τόλμη, ότι η ανασκαφή αυτή είναι η σημαντικότερη που διεξήχθη ποτέ στην Αχαΐα.

2)Το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας, στην ετήσια διάλεξη που διοργανώνει, με σκοπό να τιμήσει, έναν αρχαιολόγο για το σπουδαίο επιστημονικό του έργο, βράβευσε τον κ. Μιχάλη Πετρόπουλο για το λόγο ότι αυτός έκανε διεθνώς γνωστή την Αρχαιολογία της Αχαΐας. Σημειωτέον ότι της τιμής αυτής για πρώτη φορά έτυχε Έλληνας αρχαιολόγος.

3)Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μέρος της ύλης που διδάσκεται στα Μεταπτυχιακά μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τόσο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Γιατί δεν αξιοποιούνται από την Πολιτεία ο Ναός της Θεάς Αρτέμιδος στη Ρακίτα Αχαΐας;

2. Έχετε προβλέψει να γίνουν έργα συντήρησης του Ναού και αναμόρφωσης του χώρου;

3. Για ποιό λόγο είναι περιφραγμένος και κλειδωμένος ο χώρος και στερούνται οι επισκέπτες την πρόσβαση σ’ αυτόν;

4. Γιατί ένα τέτοιο μνημείο με παγκόσμιο ενδιαφέρον δεν προβάλλεται για ν’ αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος

Χριστιανοδημοκρατικού

Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος