Loading...
 Start Page

Αρ.Πρωτ. 8086/17-08-2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙNΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Στα... χαρακώματα βρίσκεται ο δασάρχης Ζακύνθου με την τοπική εκκλησία και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, με αφορμή έκταση-φιλέτο περίπου 11 στρεμμάτων στην παγκοσμίως διάσημη παραλία του Ναυαγίου. Από τη μία, το δασαρχείο καταγγέλλει τους μοναχούς ότι έχουν καταπατήσει δασική περιοχή προχωρώντας σε αυθαίρετες κατασκευές. Από την άλλη, οι μοναχοί, με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, δηλώνουν ότι η έκταση ανήκει στη μονή από τον 16ο αιώνα.

Πριν από περίπου δύο μήνες και μετά από 15 χρόνια απραξίας, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών προσέφυγε στην Τεχνική Επιτροπή Επίλυσης Αντιρρήσεων στην Πάτρα, ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης. Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι, βάσει της απόφασης 838/2002 του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα περίπου 11 στρέμματα θεωρούνται δασικά - αναδασωτέα. Σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον στην περιοχή, ο δασάρχης Ζακύνθου, Δημήτρης Σκαλτσογιάννης, κατέθεσε στις αρχές Ιουνίου μήνυση εναντίον της Μονής και της τοπικής κοινότητας Βολιμών.

Στη μήνυση σημειώνει ότι μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του δασαρχείου, με επικεφαλής τον ίδιο, διαπιστώθηκε «εκχέρσωση και αυθαίρετη δόμηση από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών ως φερόμενη ιδιοκτήτρια της έκτασης, σε δασική και αναδασωτέα έκταση, σύμφωνα με την αριθ. 189/10-02-2000 πράξη χαρακτηρισμού και την αριθ. 2/2000 απόφαση της πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Ζακύνθου».

Το κλιμάκιο κατέγραψε την ύπαρξη τεχνικών έργων, κατασκευών και παρεμβάσεων στο έδαφος (κτίριο, τοιχία, βεράντα, διαμορφωμένοι χώροι, πλακοστρώσεις κ.α.) σε έκταση 4.280,34 τ.μ. Όλοι, άλλωστε, στη Ζάκυνθο γνωρίζουν ότι με τις ευλογίες του πρώην μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου (νυν Δωδώνης) το μοναστήρι στα τέλη της δεκαετίας του '90 είχε προχωρήσει στην κατασκευή μουράγιου, σκαλιών, εξέδρας για τους τουρίστες, ακόμη και εστιατορίου.

Ο κ. Σκαλτσογιάννης, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, καταγγέλλει στη μηνυτήρια αναφορά την εκμετάλλευση της περιοχής από τη μονή με στόχο το κέρδος. «Σήμερα, αλλά και κατά το παρελθόν, τμήματα της εκχερσωμένης-διαμορφωμένης έκτασης μισθώνονται σε μικροπωλητές από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τον δρόμο που οδηγεί από τη μονή μέχρι πάνω από το Ναυάγιο, ο οποίος διανοίχθηκε το 1989 από τη Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου βάσει μελέτης, με σκοπό την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, σημειώνεται: «Την περίοδο 1996- 1997 ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε από την Τ.Κ. Βολιμών χωρίς να μας υποβληθεί προς έγκριση σχετική μελέτη οδοποιίας, συνεπώς άλλαξε κατηγορία και πιθανώς να μην πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας».

Προκειμένου να προχωρήσει στην απομάκρυνση και κατεδάφιση των συγκεκριμένων κτισμάτων, ο δασάρχης Ζακύνθου έχει ζητήσει με έγγραφο του εδώ και περίπου ενάμιση μήνα από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου να πληροφορηθεί «αν έχει ανακληθεί η αριθμ. 357/1999 οικοδομική άδεια αλλαγής χρήσης και προσθήκης κατ' επέκταση της αρχικά εκδοθείσας 1982/96 οικοδομικής άδειας της Ναοδομίας για την ανέγερση πνευματικού κέντρου». Μέχρι σήμερα, η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει απαντήσει.

Την ίδια στιγμή, ο νυν μητροπολίτης Δωδώνης και πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος αναφέρει ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών εδώ και) αιώνες. «Υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν. Αν χρειαστεί, θα αποδείξουμε την αλήθεια στα δικαστήρια», τονίζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που δασαρχείο και τοπική εκκλησία διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στις δικαστικές αίθουσες. Στις αρχές του περασμένου Μαΐου, η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, με επιστολή της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου, είχε ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι που το Δασαρχείο Ζακύνθου είχε παραχωρήσει αυτοκίνητο της υπηρεσίας και δυο υπαλλήλους για να εξυπηρετήσουν την εταιρεία ΡΙΜΑΝΑ Α.Ε. (συμφερόντων του εμίρη του Κατάρ)

«Ζητάμε να ερευνηθεί κατά πόσο δημόσια υπηρεσία μπορεί να παραχωρεί, κατά τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο, όχημα κρατικό, αλλά και προσωπικό της, για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Τούτο, δε, διότι η ανωτέρω υπηρεσία ελέγχεται ήδη από την ποινική Δικαιοσύνη για την επιλήψιμη συμπεριφορά της στην κατάρτιση του υπ' αριθμ. 23.943/2014 παράνομου συμβολαίου, διά του οποίου 15.000 στρέμματα καμένης δασικής εκτάσεως που δεν ανήκαν στον φερόμενο πωλητή "μεταβιβάστηκαν" στην παραπάνω εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων, μεταβίβαση που ουδέποτε θα γινόταν άνευ "δημιουργικής" συμμετοχής των οργάνων της δασικής υπηρεσίας», αναφέρεται στο έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου.

Σε απάντησή του πριν από λίγες ημέρες ο δασάρχης Ζακύνθου σημειώνει ότι η εταιρεία ΡΙΜΑΝΑ Α.Ε. ανέθεσε σε μελετητικό γραφείο τη σύνταξη μελέτης αποτύπωσης των δασικών δρόμων στη συγκεκριμένη περιοχή, που, σύμφωνα με τα έγγραφα του δασαρχείου, δεν δύναται να προσδιοριστούν επί εδάφους. «Το μελετητικό γραφείο μάς ενημέρωσε ότι θα μεταβεί στη Ζάκυνθο μηχανικός του και ζήτησε να του υποδείξουμε έναν προς έναν τους δρόμους. Η μελέτη που θα συντάξουν θα χορηγηθεί σε αντίγραφο στην υπηρεσία μας για δική της χρήση. Έδωσα εντολή να μεταβούν στην περιοχή για την υπόδειξη των δρόμων και προς αποφυγή καθυστέρησης να συνεπιβιβαστεί και ο εν λόγω μηχανικός.

Επειδή, όμως, πολύ καλά αναφέρει ο μητροπολίτης Ζακύνθου, η συμμετοχή της υπηρεσίας στην αγοραπωλησία της εταιρείας ΡΙΜΑΝΑ Α.Ε. και όλος ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών λειτουργών, είναι περιττά τα σχόλια περί "δημιουργικής συμμετοχής των οργάνων της δασικής υπηρεσίας"», καταλήγει ο δασάρχης.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια η θέση της Πολιτείας στη διαμάχη Δασαρχείου- Μητρόπολης Ζακύνθου;

2. Ποια η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, όσον αφορά τη συμμετοχή του Δασαρχείου στην αγοραπωλησία της επίμαχης έκτασης από την εταιρεία PINAMA A.E.;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος