Loading...
 Start Page

Α.Π. 8588/09-09-17

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Το «ναι» της Ελλάδας στο BREXIT μπορεί να συνδυαστεί με τον επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων μας.

Επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα ξεκινά άμεσα ο Αλέξης Μανθεάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθε¬νώνα, προκειμένου να προωθήσει την πρότασή του η Ελλάδα να συναινέσει στο Βrexit, με αντάλλαγμα τον επαναπατρισμό των κλεμμέ¬νων αρχαιοτήτων μας που πριν από 200 χρό¬νια πρωτομπήκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Λί¬γα 24ωρα μετά τη συνέντευξή του στη γερμα¬νική εφημερίδα «Die Welt», όπου αποκάλυψε την ιδέα του, πυροδοτώντας συζητήσεις σε δι¬εθνές επίπεδο, ο ίδιος δηλώνει στη Realnews ότι «τέτοια ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυ-πτών του Παρθενώνα δεν μας έχει παρουσια¬στεί τους τελευταίους δύο αιώνες και εάν χα¬θεί κι αυτή, ίσως να μην υπάρξει άλλη. Με άλ¬λα λόγια: Ή τώρα ή ποτέ».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κομισιόν, η τελική συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμέ¬νου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθεί ξεχωριστά από κάθε εθνι¬κό Κοινοβούλιο κράτους-μέλους της Ε.Ε. «Το Λονδίνο χρειάζεται τη συγκατάθεση της Αθήνας για ένα εθνικό τους ζήτημα που πραγματικά τους καίει. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε πολιτικά το δικό μας εθνικό ζήτημα με τη Βρετανία, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», τονίζει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όπως ξεκαθαρίζει, το ελληνικό αίτημα δεν θα έχει τη μορφή εκβιασμού ή τελεσιγράφου προς τη βρετανική πλευ¬ρά. «Είναι κάτι πολύ μικρό για εκείνους και κάτι πολύ μεγάλο για εμάς. Το μόνο που έχουν να κάνουν αυτοί είναι να αδειάσουν μια αίθουσα μουσείου. Εμείς θα έχου¬με, όμως ήδη επανακτήσει ένα σπουδαίο κομμάτι από την ιστορία μας. Γι' αυτούς άλλωστε, τα Γλυπτά είναι ένα έκθεμα, για εμάς αποτελούν το ιερό σύμβολο του πο¬λιτισμού και της δημοκρατίας μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μανθεάκης.

Σύμμαχοι οι Βρετανοί πολίτες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής η οποία μετρά 200.000 υποστηρικτές σε ολόκληρο τον κόσμο, το όραμα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη για τον επαναπα-τρισμό των κλοπιμαίων του λόρδου Ελγιν έχει έναν καθοριστικό σύμμαχο, τη βρετα¬νική κοινή γνώμη. «Αυτό διαπίστωσα από πρώτο χέρι», όπως λέει, «τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένα debate με θέμα τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων της βρε¬τανικής αποικιοκρατικής εποχής που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στη συζήτηση ανέπτυξα τα ελληνικά επιχειρήματα για την επιστροφή των δικών μας Γλυπτών.

Από την αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος του γνωστού Ιδρύ¬ματος Γκετίτων ΗΠΑ, από όπου, σημειωτέον, εμείς και οι Ιταλοί διεκδικούμε αρχαιοκαπηλικές αρχαιότητες αλλά και η διευθύντρια του Μουσείου της Βιέννης προσπάθησαν να πείσουν τους 266 φοιτητές που παρακολουθούσαν για τα δι¬κά τους επιχειρήματα. Στο τέλος των τοποθετήσεων, οι δι-οργανωτές ανακοίνωσαν πως τα αρχαία θα πρέπει να επιστραφούν στους τόπους που ανήκουν. Οι υποστηρικτές του επαναπατρισμού είχαμε κερδίσει τη σχετική ψηφοφορία με 160 ψήφους υπέρ έναντι 106 κατά. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς την επιτρο¬πή απαρτίζει η επόμενη γενιά εκείνων που δι¬α μορφώνουν τις εξελίξεις σε κομβικούς κοινω¬νικούς και οικονομικούς τομείς». «Βαρόμετρο» για τον ίδιο ως προς τη σύνδεση του Brexit με την επιστροφή των Γλυπτών είναι να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς ώστε να θέσει το ζήτημα.

«Έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν σχεδόν όλους τους πιθανούς τρόπους διεκδίκησης του δίκιου μας διπλωματικούς νομικούς ακαδη¬μαϊκούς. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι Βρετανοί έβρισκαν ένα επιχείρημα για να απορρίπτουν τα αιτήματα μας. Αυτή τη φορά η μπάλα βρί¬σκεται στο γήπεδο της χώρας μας. Και -πολύ περισσότερο- δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησής μας αλλά αφορά όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου», αναφέρει με νόημα ο κ. Μανθεάκης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής ρίχνει το βάρος στις συζητήσεις που επιδιώκει να έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπρο¬σώπους των κομμάτων για το θέμα. «Πιστεύω ότι η συγκυρία είναι εξαιρετική και ελπίζω πως θα βρω ευήκοα ώτα», υπογραμμίζει, υπενθυ¬μίζοντας το γεγονός ότι ποτέ στο παρελθόν η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει εκδώσει ούτε καν ψήφισμα για τον επαναπατρισμό των εμβλη¬ματικών μας αρχαιοτήτων. Ο ίδιος επισημαί¬νει έναν κίνδυνο σε σχέση με τη διαδικασία επικύρωσης του Βrexit.

Συγκεκριμένα, να χρειαστεί η τελική έγκριση της Ευρωβουλής μετά τις απο¬φάσεις των εθνικών Κοινοβουλίων. Όπως σημειώνει, «πρέπει οπωσδή¬ποτε να αποφύγουμε την παγίδα του Στρασβούργου. Εφόσον κληθούν να αποφασίσουν οι ευρωβουλευτές ο συσχετισμός δυνάμεων είναι ενα¬ντίον μας. Αν τεθεί σε ψηφοφορία ο ελληνικός όρος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Γάλ¬λοι και Γερμανοί είναι πολύ πιθα¬νόν να μπλοκάρουν τις διεκδική¬σεις μας. Έχουν κάθε λόγο να το κάνουν αυτό, διότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί δεδικασμένο για την επιστροφή των αρχαιοτήτων μας που έχουν στην κατοχή τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον Θα προωθήσετε το εύλογο και αυτονόητο αίτημα για έκδοση ψηφίσματος από την Ελληνική Βουλή, προκειμένου να γίνει επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων;

2ον Με δεδομένο το Brexit και τους κινδύνους που συνεπάγεται, ποιες επείγουσες πρωτοβουλίες έχετε αναπτύξει για την επιστροφή των μαρμάρων;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

Copyright © 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος