Loading...
 Start Page

Α.Π. 2173/18-12-17

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι εξυπηρετεί κανονικά τα χρέη του, ωστόσο βρήκε έναν έξυπνο και βολικό τρόπο να αποφεύγει τις παρακρατήσεις από την κρατική επιχορήγηση (για οφειλές προς το δημόσιο, τράπεζες κ.λπ.), συμμετέχοντας συστηματικά στις εκλογές μέσα από «ευρύτερα» πολιτικά σχήματα. Και αυτό επιτυγχάνεται επειδή οι συνασπισμοί κομμάτων, σύμφωνα με τον νόμο, διακρίνονται από τα κόμματα που τους συναποτελούν και έχουν διαφορετικό ΑΦΜ και διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ).

Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 μέσα από την ΕΛΙΑ. Η ΕΛΙΑ – Δημοκρατική Παράταξη, ήταν συνασπισμός ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, την Πρωτοβουλία των 58 του Γιάννη Βούλγαρη, τη Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, την κίνηση Μπροστά του Παναγιώτη Βλάχου, την Πρωτοβουλία Β του Νίκου Διακουλάκη, την Πολιτεία 2012 του Γιάννη Τούντα και την πρωτοβουλία Νέοι Μεταρρυθμιστές του Γιάννη Ράπτη.

Ως συνασπισμός που συμμετείχε στις ευρωεκλογές η ΕΛΙΑ έλαβε κρατική χρηματοδότηση. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων και κινήσεων δεν προβλεπόταν ο τρόπος κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης. Τα μέρη όμως συμφωνούν στην εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης στην ΕΛΙΑ. Έτσι το ΠΑΣΟΚ έλαβε εμμέσως ολόκληρη την επιχορήγηση, χωρίς το υπουργείο Εσωτερικών να μπορέσει να κάνει τις νόμιμες παρακρατήσεις και αποδόσεις!

Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ), που τότε αποτελούσε συνασπισμό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πλαισιώθηκε και από τις Κινήσεις Πολιτών με επικεφαλής τον Γιάννη Τούντα. Και πάλι ως συνασπισμός που συμμετείχε σε εθνικές εκλογές η ΔΗΣΥ έλαβε κρατική χρηματοδότηση. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ προβλέφθηκε η κατανομή της χρηματοδότησης ως εξής:

Το 40% της χρηματοδότησης το παίρνει η ΔΗΣΥ.

Το 51% της χρηματοδότησης το παίρνει το ΠΑΣΟΚ.

Το 9% της χρηματοδότησης το παίρνει η ΔΗΜΑΡ.

Έτσι, οι παρακρατήσεις που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ υπολογίζονται πάνω σε ένα ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης και όχι πάνω στο πραγματικό ποσό το οποίο λαμβάνει.

Εάν ο νέος φορέας, που πήρε προσωρινά το όνομα Κίνημα Αλλαγής και αναμένεται να διαδεχθεί τη ΔΗΣΥ στις επόμενες εθνικές εκλογές συνεχίσει ως συνασπισμός κομμάτων, μπορεί με νέο συμφωνητικό να εκχωρηθεί από το ΠΑΣΟΚ μεγάλο ποσοστό ή το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει στον συνασπισμό-νέο φορέα. Σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα αποπληρώνει σε μικρό ποσοστό ή και καθόλου τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Εάν τελικά δημιουργηθεί νέο κόμμα, έχοντας προηγηθεί η διάλυση των κομμάτων που σήμερα συγκροτούν τον νέο φορέα, άρα και του ΠΑΣΟΚ, το νέο κόμμα δεν έχει καμιά υποχρέωση να αποπληρώσει απαιτήσεις του δημοσίου και των τραπεζών κατά του ΠΑΣΟΚ;

2. Γιατί, ενώ πάλιν και πολλάκις έχουμε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για ζημία του δημοσίου από την λίαν πιθανή «συγχώνευση», ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί και το χειρότερο, ούτε καν έχει προβλεφθεί ότι αποτελεί καθολικό διάδοχο των παλαιών κομμάτων;

3. Αληθεύει ότι στις ευρωεκλογές του 2014 το ΠΑΣΟΚ έλαβε όλη την επιχορήγηση ως Ελιά, ενώ το 2015 χρηματοδοτήθηκε μέσω της ΔΕΣΥ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος