Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:8677/28-9-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» της Αρχαίας Ελίκης προστίθεται στα μέχρι σήμερα στοιχεία, την ώρα που οι σταματημένες -εδώ και τρία χρόνια - έρευνες εντοπισμού της καταποντισμένης το 373 π.Χ. πολιτείας, εξαρτώνται από μία διορθωτική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δεν φαίνεται να έρχεται, παρά την εντολή των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που με 40σέλιδο υπόμνημά τους, το απαιτούν. Ο ισχυρισμός της επικεφαλής αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου, ότι «δέχεται έναν μόνιμο πόλεμο» και η εκ μέρους της ανάδειξη του προβλήματος –τοπικά και πανελλαδικά-έρχεται από πλευράς της να αναδείξει μία εξίσου σημαντική παράμετρο του θέματος που προκαλεί νέα ερωτήματα, τόσο για την αντιμετώπιση της όλης προσπάθειας όσο και για τους χειρισμούς της Πολιτείας, ως προς την εξωστρέφεια και γνωστοποίηση των μέχρι τώρα ερευνών κι ανασκαφών της, στην ανατολική Αιγιάλεια.

Η επιστήμονας υποστηρίζει ότι εδώ και χρόνια, αυτή με τις ομάδες της (από εσωτερικό κι εξωτερικό) συγκεντρώνουν σπασμένα ευρήματα κι όταν ολοκληρώνουν τη συμπλήρωση και συντήρησή τους, τα παραδίδουν, έτοιμα να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αιγίου, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα.

Αξιοσημείωτο είναι πως ανάμεσα στα κινητά ευρήματα, που είναι πολυάριθμα, σημαντικά είναι τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης των ανθρώπων εκείνης της εποχής, όπου έπιναν νερό ή κρασί, όπου έτρωγαν, τα μαγειρικά σκεύη, λυχνάρια, μεταλλικά, νομίσματα, κοσμήματα, αγάλματα και άλλα...όχι αντίγραφα, αλλά πρωτότυπα. Επίσης, το Δέπας. Το Ένα και μοναδικό ηγεμονικό αγγείο από την Τροία στη Δυτική Ελλάδα, όχι όμως και το ιδιαίτερα σημαντικό –υπό μελέτη -εύρημα, ένα χάλκινο νόμισμα, κοπή της Ελίκης... άγνωστης και άσχετης με αυτά που βρίσκονται στο Βερολίνο, το οποίο φέρει την κεφαλή του Ποσειδώνα Μετά τρίαινας στη μία πλευρά και με δελφίνια στην άλλη.

Η Ντ. Κατσωνοπούλου μιλά για πάνω από 100 τέτοια, που βρίσκονται σε κούτες και κιβώτια στα υπόγεια του μουσείου και στις αποθήκες του. «Λένε ότι χρειάζεται νέα μελέτη έκθεσής τους, αλλά θα μπορούσαν να κάνουν προθήκες με αντιπροσωπευτικά, ώστε ο κόσμος να τα βλέπει. Αλλά ούτε καν αυτό. Είναι αντιεπιστημονικό, αντιδεοντολογικό και αντικοινωνικό να πιστεύει ο κόσμος ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα, επί χρόνια. Υποχρέωση των αρχαιολόγων και των υπηρεσιών είναι αυτά να γίνονται γνωστά στο κοινό κι όχι να θάβονται. Δεν είναι προσωπικά μας αντικείμενα. Είναι κρίμα και δυστύχημα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στερεί όλα αυτά. Ας μας απαντήσουν, γιατί κουκουλώνουν αυτά που έχουν βρεθεί. Είναι σοβαρό» καταλήγει, η εν λόγω επιστήμονας.

Από την άλλη πλευρά, κυριολεκτικά στο αντίποδα των ισχυρισμών της αρχαιολόγου-ερευνήτριας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πάτρας τους αντικρούει, δίδοντας άλλη εικόνα των πραγμάτων. Η Διευθύντρια της υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Αναστασία Κουμούση, αφού επιβεβαιώνει ότι όστρακα και αγάλματα είναι πράγματι στο υπόγειο του μουσείου –αφού δεν είναι δυνατόν όλα να εκτεθούν- επισημαίνει: «Η κ. Κατσωνοπούλου έχει το δικαίωμα της μελέτης και δημοσίευσης αυτών των ευρημάτων που θέλει να εκτεθούν, κάνοντας αίτημα στην εφορεία και το Υπουργείο. Όμως ουδέποτε έχει πει πως θέλει να εκτεθούν. Τέτοιο αίτημα ποτέ δεν υπήρξε .Πρέπει, εφόσον το θέλει, να το κάνει και τότε η υπηρεσία θα κινήσει τα προβλεπόμενα για την έγκριση τοποθέτησης στο μουσείο».

Για τα περί δεοντολογίας, η κ. Κουμούση, λέει πως «είναι θέμα δεοντολογίας δικής της και δεν μπορεί να κάνει κάτι, ως υπηρεσία, χωρίς την άδεια της κ. Κατσωνοπούλου».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ποια η θέση του Υπουργού;

1ον Θα εκδοθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ,από την οποία εξαρτάται η συνέχιση των ερευνών; Αν ναι, σε τι χρονικό ορίζοντα; Αν όχι, τι είναι αυτό που εξακολουθεί να εμποδίζει το Υπ. Πολιτισμού; Επίσης, γιατί τρία χρόνια δεν έχει γίνει η έκδοση της εν λόγω απόφασης;

2ον Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για την συντήρηση, αλλά κυρίως για την έκθεση των ευρημάτων και γιατί το μουσείο δεν έχει προβεί σ’ αυτήν;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
 
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media


@ninikolopoulos

© Copyright 2009 - 2024 Νίκος Ι. Νικολόπουλος