Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:328/12-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

 

Πολλές δεκάδες καταστήματα, σπίτια, ξενοδοχεία, καλλιέργειες και αυτοκίνητα υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές από την καταστροφική νεροποντή, το βράδυ της Παρασκευής, 7 Οκτωβρίου στις περιοχές της Αγίας Ευφημίας των Δρακοπουλάτων, της Σάμης και γενικότερα ολόκληρης της Πυλάρου.

Και μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που καθίστανται πλημμυροπαθείς οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών. Ωστόσο, η τελευταία νεροποντή είχε κατακλυσμιαία χαρακτηριστικά. Δεν ήταν απλώς ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Κινδύνευσαν ζωές, πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν προϊόντα καλλιέργειες και αυτοκίνητα, ενώ οι ζημιές είναι τεράστιες και έχουν οδηγήσει στην απόγνωση εκατοντάδες κατοίκους.

Σχετικές προειδοποιήσεις για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας είχαν γίνει στους αρμόδιους κρατικούς και λοιπούς φορείς, ωστόσο δεν λήφθηκαν υπόψη και σήμερα τα δράματα επανήλθαν σε πολλαπλάσιο βαθμό!

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα προμελετημένο, επαναλαμβανόμενο και αναμενόμενο έγκλημα, που οφείλεται στην διαχρονική απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας.

Οι πληγέντες ομόφωνα συμφωνούν ότι κύρια αιτία του κακού είναι οι ανεμογεννήτριες, που εγκαταστάθηκαν στο βουνό της Αγίας Δυνατής με άναρχο και εγκληματικό τρόπο. Ειδικότερα, κόπηκαν δένδρα, ρίχθηκαν τόνοι τσιμέντου και ανοίχθηκαν αυλάκια, που με χειμαρρώδη τρόπο «μεταφέρουν» την καταστροφή στις κατοικημένες περιοχές.

Στο παρελθόν καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να «κουκουλωθεί» το πρόβλημα για να μην θιγούν τα… καλά και συμφέροντα της «πράσινης ενέργειας».

Ουδείς αντιλέγει, βέβαια, για την χρησιμότητα της, αρκεί όμως να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες σεβασμού του περιβάλλοντος και προστασίας των πολιτών. Κάθε άλλη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική είναι απορριπτέα. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής ότι έχουν γίνει αρκετές προειδοποιήσεις για τον ακατάλληλο και επικίνδυνο τρόπο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, ωστόσο δεν εισακούσθηκαν και σήμερα είναι περισσότερο οδυνηρά, από κάθε προηγούμενη φορά, τα αποτελέσματα…

Σεισμοί, θεομηνίες και λοιπά καταστροφικά φαινόμενα έχουν πλήξει πολλές φορές την Κεφαλονιά τα τελευταία χρόνια, όμως μόνο «στα χαρτιά» ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου είναι ενταγμένος ο νομός την τελευταία διετία.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1ον Θα κηρυχθούν πλημμυρόπληκτες η Πύλαρος και οι άλλες πληγείσες περιοχές;

2ον Θα γίνει καταγραφή των ζημιών και θ’ αποκατασταθούν στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία οι κάτοικοι των οποίων υπέστησαν καταστροφές οι κατοικίες, οι οικοσυσκευές, οι επιχειρήσεις , οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και οι γεωργικές καλλιέργειες;

3ον Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για την πλημμυρόπληκτη αυτή περιοχή φέτος και την επόμενη χρονιά;

4ον Θα απαλλαγούν οι πλημμυρόπληκτοι από δημοτικά τέλη;

5ον Θα «παγώσουν» χωρίς προσαυξήσεις, τα χρέη τους σε Εφορία, ΟΑΕΕ και Τράπεζες;

6ον Θα σταματήσουν πάραυτα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων;

7ον Θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το καθεστώς της ασύδοτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Αγία Δυνατή και σ’ όλο το νησί;

8ον Ποια μέτρα άμεσης θωράκισης, ασφάλειας και αντιπλημμυρικής προστασίας σκοπεύετε να λάβετε και πότε;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας