Loading...
 Start Page

Αρ.Πρ.:362/13-10-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

 

Μετά τα εκατοντάδες πρόστιμα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα εναντίον πρατηριούχων στην Αττική για νόθευση καυσίμου, το θέμα πλέον «ακουμπά» για τα καλά και την Αχαΐα καθώς όπως αποκαλύφθηκε πολύ μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα την Αθήνα, εντοπίστηκε να προμηθεύει πρατήριο με νοθευμένο καύσιμο στο βυτίο, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αποκαλύπτει ότι:

Η συγκεκριμένη υπόθεση που βαρύνει πλέον τη μεγάλη αυτή εταιρεία πετρελαιοειδών, δεν είναι η μόνη κραυγαλέα περίπτωση νοθείας στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Π», σε πρατήριο που προμηθεύεται καύσιμα από την ίδια εταιρεία στην Πάτρα, περίπου την περίοδο που εντοπίστηκε το βυτίο με το νοθευμένο καύσιμο, έγινε και καταγγελία για πειραγμένη αντλία τροφοδοσίας βενζίνης. Το περιστατικό συνέβη στις 17 Αυγούστου όταν το όχημα του Πατρινού γιατρού μπήκε στο βενζινάδικο και «φούλαρε» με... περισσότερη βενζίνη απ’ όση χωρούσε το ρεζερβουάρ! Με βάση την απόδειξη που κόπηκε μετά την τροφοδοσία, το ΙΧ δέχθηκε 8 λίτρα περισσότερη βενζίνη απ’ όση είναι η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ, στην οποία χωρητικότητα βέβαια πρέπει να… προστεθεί και όση βενζίνη είχε μέσα ήδη το ΙΧ, εισερχόμενο στο πρατήριο.

Η αξία του καυσίμου που κλήθηκε να πληρώσει ο συμπολίτης ήταν 120 ευρώ και βέβαια, αφότου κατέβαλε τα χρήματα, διαπίστωσε ότι θα έπρεπε να πάρει καύσιμο και σε… μπιτόνι για να είναι σωστή η γέμιση. Ούτε το πρατήριο, ούτε βέβαια και η εταιρεία πετρελαιοειδών δέχθηκαν την καταγγελία.

Ο λόγος είναι βέβαια προφανής. Στον έλεγχο που ακολούθησε μετά από λίγα 24ωρα από συνεργείο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Αχαΐας, η συγκεκριμένη αντλία βρέθηκε να λειτουργεί σωστά τόσο στην ποιότητα όσο και στον όγκο των καυσίμων που διέθετε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεσολάβησαν κάποια 24ωρα βέβαια οπότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι υπήρχε χρόνος να διορθωθεί η κατάσταση.

Επειδή όμως η απόδειξη είναι στα χέρια των αρχών και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος αποδεικνύουν ότι το ρεζερβουάρ είναι αδύνατο να πάρει τόσο καύσιμο, πρέπει η πολιτεία να απαιτήσει σοβαρές απαντήσεις από την εταιρεία και τον πρατηριούχο και βέβαια, πρέπει να γίνει και πραγματογνωμοσύνη στο όχημά.

Επειδή σύμφωνα με παράγοντες του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Αχαΐας, η απόφαση να πέσει το βάρος των ελέγχων στα πρατήρια και στο σύστημα εισροών-εκροών έχει ήδη επισημανθεί ότι δεν θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αν δεν επεκταθεί και προς την κατεύθυνση του συστήματος διύλισης και διανομής βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.

 

Κατόπιν όλων αυτών των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Επειδή είναι προφανές ότι η «ρίζα» της απάτης βρίσκεται στις εταιρείες διύλισης και διανομής καυσίμων, μπορείτε να δώσετε στοιχεία από ελέγχους την τελευταία διετία;

2. Είναι επαρκές το νομικό και ελεγκτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας κι αν όχι πως προτίθεσθε να το θωρακίσετε;

3. Παρά την επιβολή προστίμου οι απάτες αυτού του είδους δεν έχουν μετριασθεί, άρα δεν είναι αποτελεσματικός ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Έχετε κάτι άλλο προς νομοθέτηση και εφαρμογή;

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.: Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Εισαγγελέας Διαφθοράς

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

 
Πολιτικό Γραφείο Πάτρα:
Διεύθυνση: Μιαούλη 48, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610344700 και 2610344702
Πολιτικό Γραφείο Αθήνα:
Διεύθυνση: Σέκερη 1, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3624 992
Επίσημη Ιστοσελίδα Κόμματος:

Ακολουθείστε μας στα Social Media

© Copyright 2009 - 2020 Νίκος Ι. Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαϊας